ŞTIAI CARE SUNT? Cancerul poate fi moștenit sau provocat de factori externi. Chiar dacă, în primul caz, apariția bolii nu poate fi prevenită, există studii care au constatat că evitarea anumitor alimente întârzie declanșarea acestei maladii.
Alimentele cancerigene sunt, de obicei, bogate în zaharuri rafinate, carbohidrați procesați, conservanți și grăsimi obținute prin prăjire.
Efectele acestor produse sunt devastatoare pentru sănătate, afectând sistemul cardiovascular, nervos și reproductiv și crescând riscul apariției diabetului, obezității și bolilor de inimă.
Află la ce ar trebui să renunți, pentru a preveni apariția cancerului.
Băuturile îndulcite. Alimentele care conțin zaharuri rafinate, precum băuturile îndulcite, acidulate și multe alte sucuri cresc riscul apariției cancerului.
Un studiu din 2010, publicat în jurnalul medical „Epidemiologia Cancerului, Biomarkeri și Prevenire”, a arătat că persoanele care au consumat două sau mai multe sucuri pe zi au prezentat cu 87% mai multe șanse să dezvolte cancer la pancreas decât cei care nu au avut aceste băuturi în alimentația lor.
Alte cercetări au demonstrat existența unei legături între consumul de zahăr și cancerul la stomac și colon.
Deși zahărul nu transformă celulele sănătoase în canceroase, hrănește celulele bolnave și ajută la creșterea tumorii.
Cartofii prăjiți cresc riscul apariției cancerului, mai ales dacă conțin uleiuri hidrogenate și un produs secundar al procesului de prăjire, numit acrilamidă.
Această substanță este considerată canceroasă și, de asemenea, o potențială neurotoxină, având efecte adverse nu numai asupra creierului, ci și asupra sistemului reproductiv.
Alimentele bogate în carbohidrați, precum cartofii, produc acrilamidă când sunt prăjite.
Gogoșile se numără printre cele mai periculoase alimente: sunt prăjite, au un nivel ridicat de zahăr și conțin carbohidrați procesați.
Combinația dintre produsele secundare rezultate prin prăjire și cantitățile mari de zahăr și făină procesată pun gogoșile pe lista alimentelor care cresc riscul apariției cancerului.
Hot dog-ul conține carne conservată și procesată, cunoscută ca având un risc major de apariție a cancerului la stomac și a altor celule maligne în aparatul digestiv.
Aceste cărnuri devin și mai periculoase când conțin nitrat de sodiu, un conservant des utilizat în hot-dog și alte produse din carne.
Crenvurștii și mezelurile sărate ar trebui consumate cu moderație ori evitate mai ales de cei care au avut în familie cazuri de cancer la stomac.
Carnea pe grătar intră în topul celor mai cancerigene alimente. Când carnea sau legumele sunt puse pe grătar, sunt eliberate toxine asemănătoare celor eliminate de țigări.
Chiar dacă nu a fost demonstrat, acest efect ar putea avea loc și în cazul pâinii prăjite.