Acasăoameni noiDOLIU ÎN CULTURA ROMÂNĂ - Academicianul Dinu C. Giurescu a încetat din...

DOLIU ÎN CULTURA ROMÂNĂ – Academicianul Dinu C. Giurescu a încetat din viață marți seara (VIDEO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

DOLIU ÎN CULTURA ROMÂNĂ  Academicianul Dinu C. Giurescu a încetat din viață marți seara, la vârsta de 91 de ani. Potrivit apropiaților acestuia, academicianlul a murit acasă, la locuința sa din București. Decesul a survenit din „cauze naturale”, pe fondul vârstei înaintate și a unor afecțiuni vechi, potrivit primelor informații.

Giurescu, vicepreşedinte al Academiei Române, a fost operat pe cord în 2014 la o clinică Sanador din Capitală. Operația a durat 12 ore și a fost coordonată de medicul Horațiu Moldovan.

Academicianul suferea de disecţie acută de aortă, o situaţie clinică în care cel mai important vas de sânge din organism – artera aortă, care pleacă de la inimă şi hrăneşte cu sânge întregul organism – se fisurează, punând în pericol viaţa pacientului. Intervenţia chirurgicală a avut un caracter de maximă urgenţă şi a constat în înlocuirea arterei aorte la ieşirea ei din inimă şi a arterelor carotide care alimentează creierul.

Istoricul Dinu C. Giurescu s-a născut pe 15 februarie 1927 la București. În anul 1968 a obținut titlul de doctor în istorie,  după ce a absolvit Facultatea de Istorie, Universitatea din București, în 1950.

A fost profesor la Universitatea de Artă, Secția Istoria și Teoria Artei-Muzeografie, în perioada 1968 – 1987 şi președinte al părții române în Comisia româno-bulgară de istorie (1979 – 1985 și din 1991). De asemenea, a fost profesor la Universitatea București, la Facultatea de Istorie, între anii 1990 – 1997. A fost membru titular al Academiei Române din 2001 şi membru în Consiliul Științific al Institutului Revoluției Române.

În aprilie 2014 Dinu C. Giurescu a devenit vicepreședinte al Academiei Române. Istoricul a fost totodată deputat în Parlamentul României.

Lucrări publicate

  • „Anatefterul. Condica de porunci a vistieriei lui Constantin Brâncoveanu”, Studii și Materiale de Istorie Medie 
  • „Istoria ilustrată a românilor”; colaborare cu Constantin C. Giurescu
  • Guvernarea Nicolae Rădescu
  • „Imposibila încercare. Greva regală, 1945”
  • „România în al doilea război mondial”
  • „Cade Cortina de Fier -România 1947” .
  • „Zid de pace, turnuri de frăție. Deceniul deschiderii: 1962 – 1972”, în colaborare cu Mircea Malita
  • „Lichidatorii. România în 1947”, Colecția “Biblioteca de istorie a României.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA