AcasăOPINIITRAGEM CORTINA – Concluzii la rece despre anul politic 2016 în Maramureș...

TRAGEM CORTINA – Concluzii la rece despre anul politic 2016 în Maramureș (2)

spot_img

DISTRIBUIȚI

TRAGEM CORTINA Alegerile parlamentare din 11 decembrie n-au făcut decât să confirme orientarea masivă a electoratului către stânga social-democrată, trendul fiind mult mai accentuat față de locale.

Singura formațiune preocupată serios de câștigarea alegerilor a fost PSD, care n-a făcut aproape niciun pas greșit în campania electorală. Era și greu pentru că, am mai spus-o, totul s-a transmis de la centru, singurul agent electoral devenind Programul de guvernare întocmit de Dragnea și ai lui. Listele PSD Maramureș n-au cunoscut schimbări majore, singura nou – venită fiind Sorina Pintea, pusă pe locul unu la Senat. În rest același figuri șterse, intrate demult în folclorul local, în care oamenii n-avea nici un motiv să creadă că ar putea face ceva pentru ei sau județ: Șimon, Pop, Bota, Matei… și alții ca ei.

Dar pentru ei și în locul lor a vorbit Programul. Și a făcut-o atât de convingător încât patru pesediști au ajuns parlamentari. Ar fi fost cinci dacă în vara caldă politrucul Gabriel Zetea nu s-ar fi grăbit să încheie odiosul protocolul de colaborare cu Lucian Morar, șeful poporenilor lui Băsescu. După alegerile din 5 iunie am publicat un articol în care am atras atenția asupra consecințelor nefaste pe care le va genera înțelegerea. Iată ce scriam atunci:

”Protocolul încheiat la repezeală cu liderii PMP este o bătaie de joc la adresa maramureșenilor  care au votat cu social-democrații și Coaliția pentru Baia Mare. Pentru că nu le-a dat votul lui Zetea, Rohian, Ambruș,  Marinescu sau Drulea, ca apoi să-i aducă pe oamenii lui Băsescu în conducerea instituției, locul acestora fiind în opoziție veșnică, alături de șeful lor. Doar Zetea vede lucrurile altfel și chiar se laudă cu inspirata mutare făcută.

Și, uite-așa, va putea ajunge Lucian Morar vicepreședinte al CJ! E drept că el se visa președinte, dar e bine și așa (…) Părerea mea este că Morar țintește în toamnă primul loc pe lista PMP la alegerile parlamentare. Din postura de vicepreședinte își va lărgi bazinul electoral, astăzi avându-l la dispoziție doar pe cel din zona Ulmeni. Din această perspectivă, susținerea lui Zetea de către parlamentarii PSD în protocolul cu PMP are o notă de sinucidere colectivă. Cel mai probabil la redistribuire, Morar le va lua mandatele de sub nas (…) Și, uite așa, datorită mașinațiunilor, PSD poate rămâne fără niciun post de vicepreședinte la CJ, poate pierde două mandate de parlamentar, doar pentru a-i asigura lui Gabriel Zetea liniștea și confortul funcției de președinte”.

Am anticipat corect, chiar dacă Morar nu a candidat, PMP le-a suflat social-democraților două mandate (unul de senator și altul de deputat), dar nici prin cap nu mi-a trecut atunci că poporenii îl vor lăsa în afara Parlamentului și pe liberalul Mircea Dolha. Da, sunt anomalii rezultate în urma aplicării ciudatului sistem de redistribuire a voturilor, dar cei care conduc partidele trebuie să le ia în calcul, să țină seama de ele.

Zetea putea să se teamă că istoria din 2000, scrisă atunci de PRM Maramureș, care a obținut două mandate de senator (Mircea Mihordea, Maria Ciocan) și două de deputat (Mircea Ifrim, Luca Ștefănoiu), se poate repeta în 2016. Și chiar așa s-a întâmplat, locul PRM fiind luat de PMP. Că nu degeaba se spune că acei care nu învață nimic din greșelile trecutului, sunt condamnați să le repete.

Da, istoria se repetă până ce nu înțelegi lecția. Când ai înțeles-o și ai acceptat-o, ea nu se mai repetă, ci chiar se poate schimba. Zetea cunoștea boala și avea la dispoziție vaccinul pentru eradicarea ei. Nu l-a folosit, dimpotrivă, i-a creat un mediu propice pentru dezvoltare. El a fost și este (deocamdată) imun, dar boala a lovit necruțător în colegii lui.

La Senat, în locul lui Liviu Marian Pop a mers Iustin Talpoș. Social-democratul Bogdan Tomoiagă rămâne acasă și la Camera Deputaților ajunge Adrian Todoran, fostul bișnițar de succes din parcarea Magazinului Maramureș. Și dacă tot l-am pomenit pe Dolha, să spunem că redistribuirea voturilor a făcut-o senator pe Severica Covaciu, eterna aspirantă la dregătorii, în condițiile în care PNL a obținut 25.382 de voturi iar PMP 10.800. Poporenii au doi senatori în Maramureș, dublu față de PSD, care a luat 57.878 de voturi la Senat, adică de peste cinci ori mai mult.

Așa se scrie istoria, acolo unde, de regulă, rămân doar învingătorii și nu mai interesează pe nimeni cum au câștigat. Lucian Morar se poate bate cu pumnul în piept și să spună că PMP este a doua forță politică din județ, ba, uneori, e chiar pe primul loc pentru că în logica alcoolică doi senatori și un deputat fac mai mult decât trei deputați și un senator. Și lumea îl crede pentru că nimeni nu stă să se gândească la faptul că cele 21.595 de voturi totale ale PMP, sunt de cinci ori mai puține decât 112.204 câte a obținut PSD și de 2,5 ori mai puține decât cele 53.637 adunate de PNL la ambele Camere.

Să consemnăm și faptul că ALDE, cu doi parlamentari în fruntea listelor – traseistul Ciprian Rogojan la senatori și Cornelia Negruț la deputați -, n-a trecut pragul electoral în județ obținând doar  4,65%, procent ce plasează formațiunea de casă a familiei Negruț sub anonimii de la PRU, care au luat 4,05% la deputați și 6,09% la senatori.

Rușinos de-a binelea, dar să nu va mirați dacă cei doi penibili perdanți vor fi răsplătiți cu funcții importante în administrația locală (prefect, subprefect, șefi de instituții) că la noi orice e posibil.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA