Acasăoameni noi20 DECEMBRIE - Tradiții și obiceiuri de Ignat şi alte lucruri de...

20 DECEMBRIE – Tradiții și obiceiuri de Ignat şi alte lucruri de ştiut despre tăiatul porcului

spot_img

DISTRIBUIȚI

20 DECEMBRIE Sărbătoarea din 20 decembrie, închinată Sfântului Ignatie al Antiohiei, este cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea.

Se crede că în noaptea de Ignat porcii visează că vor fi tăiați. De acum încolo nu se mai îngrașă, nu mai pun carne pe ei și nu mai mănâncă, pentru că și-au visat tăierea.

Singura activitate permisă în această zi era tăierea porcului. Femeile însărcinate, de teamă de a nu naște copii cu infirmități, respectau cu strictețe interdicția de a lucra.

Persoanele care lucrau în această zi erau pedepsite de cea care patrona ziua: Inătoarea – o femeie bătrână, lacomă și urâtă. Potrivit credinței din popor, ea le ispitește pe femei să lucreze, după care le opărește.

Prin multe părți porcii sunt tăiați în această zi. La tăierea porcului nu trebuie să stea nimeni prin apropiere, dintre cei care sunt miloși din fire, căci se crede că porcul moare cu mare greutate, iar carnea unui asemenea porc nu va mai fi bună. Cel ce taie porcul, nu trebuie să strângă din dinți, ca să nu iasă carnea porcului tare și să fiarbă cu greutate.

Există și obiceiul ca porcul tăiat să fie încălecat.

În credința populară, diferite organe sau părți din carnea porcului tăiat sunt utilizate că remedii în tratarea unor boli ale oamenilor și animalelor:

– Untura de la porcul negru e bună pentru sănătatea oilor.
– O bucată din untură de porc negru era dusă la biserica de Bobotează, pentru a fi sfințită. Cu aceasta se ungeau cei care aveau dureri de picioare ori junghiuri.
– Sângele porcului, amestecat cu mei și lăsat să se usuce, era folosit pentru a-i afuma pe copiii care se speriau sau aveau guturai.
– Cu părul de porc se afumau copiii atunci când erau deochiati.

Gospodarii cred că pot cunoaște dacă în viitor nevestele lor vor naște fete ori băieți, după cum se arată o bucată de carne așezată în osânză.

Dacă în inima porcului se va găsi mult sânge închegat, această era semn că stăpânul va avea noroc de mulți bani.

Splina porcului este cea care descoperă durata iernii: dacă splina este groasă în capăt, e semn că vom avea o iarnă grea, cu multă zăpadă, însă, dacă este subțire, arată că va fi iarnă săracă în omăt, iar anul nou nu va fi îmbelșugat.

Sursa info Libertatea

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA