AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS – 26 aprilie

CALENDAR RELIGIOS – 26 aprilie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sfânta și Marea Marți (Denie); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu, și Tasie din Axiopolis (Cernavodă)

Greco-catolic – Sf. ep. m. Vasile al Amasiei

Romano-catolic – Sf. Anaclet, pp.

Sfântul Sfințit Mucenic Vasilevs, episcopul Amasiei, pomenit în calendarul creștin ortodox la 26 aprilie, a fost episcop în cetatea Amasia, în timpul împăratului Liciniu (308-321), care a declanșat o persecuție împotriva creștinilor.

Împăratul dorea să ia de soție pe o tânără creștină pe nume Glafira, care nedorind această însoțire, s-a refugiat în Armenia. Pe drum a poposit în cetate Amasiei, unde episcop era Sfântul Vasile. Aflând Liciniu a ordonat să fie prinși amândoi și să fie aduși în fața sa. Tânăra a murit pe drum, iar Sfântul Vasile a fost adus în fața împăratului.

A fost întemnițat și, scos la interogatoriu, a fost îndemnat să se lepede de Hristos. Mărturisindu-și credința Sfântul Vasile a fost decapitat, iar trupul aruncat în mare.

În vremea prigoanelor venite asupra creştinilor la sfârşitul secolului al III-lea şi începutul celui de-al IV-lea, în cetatea Axiopolis din Dobrogea (numită astăzi Cernavodă) trăiau mulţi mărturisitori ai lui Hristos.

Dintre aceştia, mulţi au fost prinşi, chinuiţi şi osândiţi la moarte din porunca dregătorilor păgâni. Vechile martirologii amintesc la 26 aprilie pe Sfinţii Mucenici Chiril, Chindeu şi Tasie, ale căror nume au fost găsite pe inscripţiile descoperite în ruinele vechii cetăţi.

Moaştele lor erau cinstite în această cetate, a cărei importanţă a crescut după ce persecuţiile au încetat. Alături de Sfinţii Chiril, Chindeu şi Tasie, vechile sinaxare mai pomenesc la Axiopolis şi alţi martiri: Acachie, Crispion, Dadas, Dion, Fausta, Felix, Saturnin, Victorin şi Zenon (pe 10 mai); Heraclie şi Irineu (pe 4 august) şi Hermes (pe 18 octombrie).

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA