spot_img
AcasăNews AlertZIUA MAGHIARILOR DE PRETUTINDENI - Deputat Apjok Norbert: “Atmosfera festivă, în primul...

ZIUA MAGHIARILOR DE PRETUTINDENI – Deputat Apjok Norbert: “Atmosfera festivă, în primul rând în inimile și în sufletele noastre, înflorește petalele speranței și nici în acest an acest lucru nu este diferit”

spot_img

DISTRIBUIȚI

Dragi maghiari din Maramureș,

În acest an, comemorarea evenimentelor Revoluției și Războiului de Independență din 1848-1849 diferă de toate cele 173 de până acum. Din cauza pandemiei nu putem sărbători cum obișnuiam, nu putem să ne adunăm în jurul mormintelor și memorialelor martirilor noștri pentru a așeza pe ele florile și coroanele care reprezintă stima și respectul nostru.

Cu toate acestea, trebuie să ne aducem aminte, având datoria de a ne apleca capul în fața celor care au definit existența, prezentul și viitorul națiunii noastre, în fața celor care și-au dat viața pentru ca noi toți să putem trăi liber, și acum, ca națiune independentă, să îmbogățim rândurile națiunilor europene.

Atmosfera festivă, în primul rând în inimile și în sufletele noastre, înflorește petalele speranței și nici în acest an acest lucru nu este diferit. Dimpotrivă, putem să simțim, să trăim mult mai intens această speranță. Nimeni și nimic nu ne poate interzice să avem inimile și sufletele îmbrăcate festiv. Nimeni și nimic nu poate împiedica ca acea noțiune „acasă, la înălțime” (Ilyes Gyula) să fie realizată și prin noi, devenind realitate.

Poate nu am fost niciodată mai apropiați de această idee, sentimentul de apartenență, așa cum suntem acum, în aceasta perioadă care a devenit mai spirituală dintr-un anumit punct de vedere. Dacă această pandemie are o parte bună, atunci este asta: în ciuda tuturor restricțiilor, națiunea noastră poate sărbători infinit în patria sa fără bariere, la înălțime. Asta nu înseamnă o detașare de la realitate, ci mai de grabă alimentarea sentimentului de apartenență. Putem conștientiza cât de multă nevoie avem unul de celălalt și cum suntem unul și același prin prisma limbii materne, a culturii și a destinului nostru.

E un moment potrivit să conștientizăm că numai acționând împreună, îmbrățișându-ne, putem merge pe calea continuității. Să ne oprim pentru o clipă în această zi glorioasă, să ne liniștim, să aducem un omagiu memoriei strămoșilor noștri, să așezăm în mintea noastră florile și coroanele aducerii aminte și cu sufletul deschis sa îndrăznim să privim spre viitor, să îndrăznim să vedem raza de lumină care ne oferă speranță. Pentru că cei care ne-au deschis drumul până acum așteaptă de la noi, în 2021, această dovadă de curaj. Doresc tuturor o sărbătoare ghidată de raza speranței pentru un viitor mai bun!

Apjok Norbert
Deputat de Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA