AcasăEvenimentZILELE MARAMUREŞULUI - Peste 1.200 de ”nuntași” au participat la ”Festivalul Nunților...

ZILELE MARAMUREŞULUI – Peste 1.200 de ”nuntași” au participat la ”Festivalul Nunților Tradiționale” din Oncești

spot_img

DISTRIBUIȚI

ZILELE MARAMUREŞULUI În cadrul evenimentului Zilele Maramureșului – Haida, hai în Maramureș, duminică, 21 mai, la Oncești a avut loc ”Festivalul Nunţilor Tradiţionale” organizat de Asociația „Bogdan-Dragoș” a Urmașilor Nobilimii Maramureșene, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Primăria Oncești și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș.


Peste 1.200 de nuntași au petrecut la Oncești, unde s-au prezentat nunți specifice fiecărei zone etnografice a Maramureșului: zona Lăpușului, Țara Chioarului, zona Codrului și Maramureșul Voievodal.

Atât ”mirii” cât și ”nuntașii” au venit îmbrăcați în port popular, iar la Casa de Petrecere a Moroșenilor din comuna Oncești, fiecare participant a avut ocazia să servească un adevărat meniu de nuntă, pregătit cu mare atenție de bucătarii locului. Organizatorii au aranjat, de asemenea, un stand cu produse tradiționale, din care au putut servi toți cei prezenți.

Potrivit primarului comunei Oncești, Matei Godja, un astfel de festival a mai avut loc în comună cu aproape zece ani în urmă, dar evenimentul nu a înregistrat o asemenea amploare.

”Ansamblul din Oncești a prezentat dansuri populare moștenite din moși-strămoși, care sunt duse cu cinste, mai departe, de generațiile ce vin în urma noastră. Ne bucurăm că am fost gazde primitoare și că toți care au ales să ne calce pragul s-au simțit bine la noi.

Totodată, Ansamblul Folcloric Național Transilvania” a prezenta obiceiul de nuntă din Țara Oașului – cel mai premiat program artistic al instituției la festivaluri naționale și internaţional”, a arătat edilul Matei Godja.

Petrecerea s-a întins pe parcursul a câteva ore cu hore, joc și voie bună. Au fost prezente ansambluri folclorice din mai multe comunități ale Maramureșului, dar și soliști de muzică populară care au încălzit atmosfera și au invitat ”nuntașii” la dans.

La ”Festivalul Nunților Tradiționale” au ajuns și reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la București – care s-au aflat în județul nostru la sfârșitul acestei săptămâni – aceștia declarându-se încântați de tot ce au văzut frumos în Maramureș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA