AcasăActualitatePoliticSPERANȚELE LUI ZETEA - ”Reducerea TVA la 9% pentru alimente va reduce...

SPERANȚELE LUI ZETEA – ”Reducerea TVA la 9% pentru alimente va reduce și evaziunea fiscală”

DISTRIBUIȚI

Magazinele au schimbat preţurile alimentelor după ce au aplicat reducea la TVA de la 24% la 9% pentru alimente, reducere care a fost obligatorie începând din 1 iunie. Aplicarea TVA de 9% la alimente, băuturi non-alcoolice şi ingrediente folosite pentru prepararea alimentelor va duce la o creştere a PIB-ului cu 0,6%, potrivit Guvernului.

Vicepreședintele Consiliului Judeţean Maramureș, Gabriel Zetea a declarat că reducerea TVA la 9% pentru produsele alimentare va avea ca efect diminuarea evaziunii fiscale, fiindcă la 24%, merită să faci evaziune fiscală, dar la 9%, nu prea. Dacă s-a redus TVA de la 24% la 9%, cei 15% apar ca impact negativ, dar, în realitate, e un calcul care a fost făcut cu specialişti, iar evaziunea fiscală va fi mai mică, potrivit reprezentanților Guvernului României.

Gabriel Zetea, vicepreședinte al Consiliului Județean consideră că aceasta este o măsură care vine, implicit, și în sprijinul maramureșenilor. ”Înainte de a intra în administrația publică locală am lucrat 12 ani în domeniul privat, în activitatea de comerț cu amănuntul și cunosc foarte bine cât de mult au așteptat intreprinzătorii privați această măsură de reducere a TVA. Toate guvernele au promis, de-a lungul timpului reducerea TVA și este pentru prima oară când un guvern se ține de cuvânt. Avem astfel, în acest moment, un cadru legal care încurajează munca cinstită și nu subterană.

Nu toţi românii sunt evazionişti. Există, probabil, situații în care un comerciant are de a plăti taxe atât de mari, încât la un moment dat preferă să aleagă o altă cale. Prin reducerea TVA nu se va eradica evaziunea, dar cu siguranță va fi mult mai puţină şi vor fi mijloace pentru a fi combătută. Cu siguranță scăderea prețului a fost resimțită în mod pozitiv și apreciem că majoritatea supermarket-urilor a afişat preţurile cu cât era cu 24% şi cât e cu 9%”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Gabriel Zetea: „Producătorii români vor fi avantajaţi faţă de importurile de produse din afara ţării”

Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea consideră că prin reducerea TVA, producătorii români vor fi avantajaţi faţă de importurile de alte produse din afara ţării. ”Dacă pentru oamenii cu venituri foarte mari sau medii, reducerea de 15 procente este vizibilă dar nu extraordinară, o mare parte din populaţie folosește o treime din venituri pentru mâncare.

Pentru acei oameni, Guvernul Ponta a crescut, practic, salariile şi pensiile cu cei 15%. Este o măsură economică foarte bună, dar şi o măsură socială. La finalul lunii iunie se va face o primă analiză pentru a se vedea dacă preţurile la alimente au scăzut în urma reducerii TVA, iar ca fenomen, cu siguranţă spre sfârşitul anului 2015 vom avea o analiză”, a declarat Gabriel Zetea, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA