spot_img
AcasăActualitateSocialVREME – MARAMURES – Avem 78 cm de omat la Cavnic. La...

VREME – MARAMURES – Avem 78 cm de omat la Cavnic. La Tg. Lapus au fost -20 grade la ora 8.00

DISTRIBUIȚI

Vremea a fost deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul a fost variabil,  cu unele înnorări temporare. Vântul a suflat slab, la moderat. Stratul de zăpadă măsura 78 cm, la Cavnic. Temperaturile maxime au fost cuprinse între -4 grade Celsius şi 1 grad Celsius. Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate sectoarele publice de drumuri publice din judeţ.

Conducătorii întâlnesc zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm pe DN18, în Pasul Prislop (km 156 şi km 180). Celelalte sectoare de drumuri naţionale din judeţ au carosabilul curat şi uscat, cu execepţia unui tronson al DN18, la Petrova (între km 70 şi km 95) care este umed.  Angajaţii societăţii care asigură şi întreţin practicabilitatea drumurilor naţionale au acţionat cu cinci utilaje şi au împrăştiat 20 tone de material antiderapant, pentru a preveni formarea poleiului.  Cerul este senin acum pe toate sectoarele de drumuri naţionale din judeţ. Vizibilitatea în trafic este bună.  Temperaturile scăzute, coroborate cu  umiditatea râului şi curenţii de aer rece au favorizat formarea unor porţiuni de drum cu polei pe DJ184, în zona montană a oraşului Cavnic, dar şi pe DJ109F, sectorul de la pârtiile de schi, şi până la canton. Angajaţii societăţii care întreţin şi asigură viabilitatea celor trei drumuri judeţene au intervenit şi răspândit preventiv şase tone de material antiderapant. S-au efectuat lucrări cu freza pentru a lărgi drumul judeţean 184, în zona montană a oraşului Cavnic. Carosabilul celor trei drumuri judeţene (DJ184, DJ109F şi DJ185) este curat şi uscat pe mijloc. Marginea drumurilor judeţene DJ 184, DJ109F şi DJ185 este umedă. Pe celelalte sectoare de drumuri judeţene carosabilul este curat şi uscat.Mai sunt sectoare de drumuri judeţene pietruite pe care se află depus pe carosabil un strat de zăpadă frământată. Nu a fost nevoie de intervenţie cu material antiderapant. Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.

METEO

Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  –20 grade Celsius la Târgu Lăpuş; -18 grade Celsius la Petrova, Fereşti şi Leordina; -16 grade Celsius la Borşa şi Dragomireşti; -15 grade Celsius la Vişeu de Sus, Cavnic, Copalnic şi Iezer; -14 grade Celsius în Baia Mare; -13 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Ocna Şugatag, Călineşti, Văleni, Bârsana, şi Săpânţa; -12 grade Celsius la Ardusat; -10 grade Celsius în Pasul Gutâi şi  Baia Sprie.

Vremea rămâne şi astăzi, în judeţ, conform meteorologilor, deosebit de rece, local geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi temporar noros şi îndeosebi, în cursul nopţii, va ninge pe arii relativ extinse.  Vântul va sufla slab, la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -7 grade Celsius  şi  -3 grade Celsius, iar cele minime între -12 grade Celsius şi -9 grade Celsius. Izolat, va fi semnalată ceaţa, care va fi asociată cu depunere de chiciură.

HIDRO

Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost  variabile, influenţate de temperaturile negative şi fenomenele de iarnă instalate. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheaţa este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vişeu, Ruscova, Someş, Sălaj, Lăpuş, Săsar şi Firiza. Se menţin podurile de gheaţă formate pe cursurile râurilor Ruscova, Iza (trei poduri de gheaţă), Mara, Cavnic şi Suciu. Apa râurilor curge pe sub podul de gheaţă.Nu sunt pericole de inundaţii.  Poduri de gheaţă cu ochiuri există pe râurile Vişeu, Vaser, Botiza, Mara,  Lăpuş, Firiza şi  Cavnic. Situaţia podurilor de gheaţă este monitorizată de către hidrologi. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 80%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile.  Stratul de zăpadă existent măsoară: Stratul de zăpadă existent măsoară: 78 cm la Baraj Runcu; 77 cm la Cavnic; 57 cm la Blidari; 56 cm la Firiza; 41 cm Târgu Lăpuş; 40 cm la Răzoare şi Luhei;  38 cm pe Valea Vaserului şi  Leordina; 34 cm la Sighetu Marmaţiei şi Mara; 33 cm la Ruscova; 32 cm la Suciu de Jos; 30 cm la Bistra; 28 cm în Baia Borşa; 26 cm la Vadu Izei; 25 cm la Copalnic; 26 cm la Săcel şi Lăpuşel; 25 cm în Şieu; 24 cm în Baia Mare şi la Ocna Şugatag; 23 cm în Poiana Borşa; 21 cm la Cicârlău; 20 cm la Ulmeni şi Iezer; 18 cm la Bicaz şi Moisei; 16 cm la Sălsig şi Strâmtura.

 

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA