AcasăEvenimentVREA SĂ CUNOASCĂ ȚIGANII LA EI ACASĂ - Ambasadorul Franței ajunge mâine...

VREA SĂ CUNOASCĂ ȚIGANII LA EI ACASĂ – Ambasadorul Franței ajunge mâine în cătunul Ponorâta din Coroieni

spot_img

DISTRIBUIȚI

François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, va efectua o vizită în județul Maramureș, marți, 6 octombrie, alături de Daniel Fouillouse, director general al asociației AFEJI, dedicată luptei împotriva oricărei forme de excluziune socială.

Vizita în județul Maramureș este prilejuită de inaugurarea centrului multifuncțional al școlii din cătunul Ponorâta (satul Vălenii Lăpușului, comuna Coroieni). Asociația AFEJI activează în domeniul incluziunii sociale progresive a romilor și în localitățile din care sunt originare familiile acestora, în scopul de a îmbunătăți condițiile lor de viață, fiind partener al proiectului de construire a unui centru de zi în cadrul scolii din localitatea Vălenii Lăpușului, cartierul Ponorâta.

Cu aceasta ocazie, domnul François Saint-Paul va vizita marți, mai multe localități din județul Maramureș unde va avea întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale, și va vizita școala din cătunul Ponorâta (satul Vălenii Lăpușului, comuna Coroieni) participând la inaugurarea centrului multifuncțional al acestei școli. Prin prezența sa la acest eveniment, domnul Daniel Fouillouse a dorit să marcheze angajamentul asociației pe care o conduce în sprijinul îmbunătățirii condițiilor de viață ale persoanelor care trăiesc în Ponorâta.

Proiectele dezvoltate de asociațiile CCF si ASSOC corespund axelor de cooperare în domeniul economiei sociale promovate de Ambasada Franței în România.

Asociațiile din Franța au decis să acționeze în România

Din anul 2010, rețeaua ROMA reunește asociațiile Afeji, FNARS, Sauvegarde du nord și Secours catholique. Aceste asociații din nordul Franței active în domeniul incluziunii romilor acționează și în localitățile din care sunt originare familiile acestora, pentru a îmbunătăți condițiile lor de viață.

Alături de partenerii săi români, rețeaua ROMA a câștigat un proiect pentru construirea unui centru de zi în cadrul scolii din localitatea Vălenii Lăpușului, cartierul Ponorâta, deschis în septembrie 2015.

Titularul acestui proiect este primăria, în special în ceea ce privește construirea acestui nou centru de zi. Asociațiile române locale ASSOC și CCF se implică, de la începutul acestui an școlar, în activități perișcolare și de formare, în beneficiul tinerilor care locuiesc în cătunul Ponorâta.

La data de 6 octombrie va avea loc inaugurarea acestui centru în prezența partenerilor francezi, în special a Dlui. Michel Delebarre, președinte Afeji, care dorește să marcheze angajamentul asociației pe care o conduce în sprijinul îmbunătățirii condițiilor de viață ale persoanelor care trăiesc în Ponorâta.

Cătunul rom din Ponorâta, comuna Coroieni, și școala sa

În anul 2010, rețeaua asociațiilor ROMA se deplasează pentru prima dată în cătunul Ponorâta, descoperind condițiile precare de viață ale locuitorilor acestui cătun, unde trăiește una dintre comunitățile cele mai sărace din România. Cătunul a luat naștere în 1992, în urma pogromului unor familii de etnie romă care trăiau în satul Vălenii Lupusului., găzduind în prezent o comunitate formată din familii care au locuit o perioadă în tabere instalate în regiunea Nord – Pas de Calais. Cei mai mulți dintre locuitorii acestui cătun trăiesc în colibe, respectiv case de chirpici, fără acces la electricitate (din anul 2000), cu sobe cu lemne, uneori cu câte un televizor, dar fără toaletă. În anul 1993 au fost construite case de cărămidă de către o fundație franceză și în prezent, familiile care trăiesc în Franța își renovează uneori casele, chiar dacă unele dintre ele nu sunt terminate din cauza lipsei mijloacelor financiare. Aici există trei cişmele de apă pentru 500 de locuitori, canalizarea îngheață pe toată perioada iernii (ROMA a elaborat un proiect de lucrări de aducţiune de apă, căutând sprijin pentru realizarea acestuia).

Pe partea cealaltă a străzii, există o școală nouă (construită în 2000), un simbol al speranței în mijlocul acestei enclave a romilor. Procentul copiilor și al tinerilor de etnie romă care frecventează școala este în creștere, părinții devenind mai conștienți de importanța de a-și înscrie copii la școală. Cu toate acestea, cele trei educatoare au dificultăți în primirea zecilor de copii care se îngrămădesc în cele trei Săli de clasă ale școlii, în condiții precare de igienă, fiind uneori înfometați.

Acțiuni care dau rezultate

Școala din Ponorâta este simbolică pentru acțiunile dezvoltate de rețeaua ROMA în acest cătun. În 2013, rețeaua decide să susțină în mod concret școala, prin acțiuni perișcolare (ieşiri educative, activități creative, schimburi cu o școală din Franța, distribuție de diferite materiale). Având în vedere situația locală, aceste acțiuni sunt insuficiente. Copii sunt înfometați, nu au caiete și nici dușuri. Discriminările cărora le cad victime în cadrul altor școli, nu le permit copiilor să-și continue școlarizarea. Primarul din Coroieni acceptă ideea unui proiect de o anvergură mai mare, pe care se angajează să-l implementeze în beneficiul romilor din Ponorâta.

Din februarie 2013, ROMA decide detașarea la fata locului a unei angajate, pentru a se ocupa de proiectul înfiinţării unui centru de zi și pentru a obține finanțările necesare implementării sale, prin proiectul « Copii și tineri aflați în situații de risc și inițiative pentru reducerea inegalităților » adaptat nevoilor copiilor din Ponorâta, În 2015, un centru de zi își va deschide porțile în incinta școlii, funcționarea sa fiind finanțată pentru o durată de un an și jumătate.

Proiectul permite crearea unui centru multifuncțional dedicat activităților educative (al cărui scop este prevenirea abandonului școlar) și formării profesionale. Centrul este de asemenea prevăzut cu o cantină școlară care este finanțată în cadrul proiectului. Este prevăzută furnizarea unei mese pe zi pentru copii, pentru a li se permite implicarea în activitățile centrului.

Bugetul total se ridică la 200.000 de euro, din care 100.000 de euro pentru construirea centrului, 30.000 de euro fiind alocați pentru acțiuni educative și 40.000 de euro pentru acțiuni de formare. 30.000 de euro vor fi alocați pentru servirea meselor zilnice în cadrul cantinei. Resursele locale sunt de asemenea mobilizate, angajați din cadrul primăriei vor fi de asemenea implicați în acest proiect, alături de educatoare. Studenți voluntari vor lua parte la acțiuni de sensibilizare a copiilor în ceea ce privește educația și sănătatea.

Pentru a rezuma, acțiunile întreprinse în centrul de zi, în beneficiul elevilor scolii și al tinerilor din Ponorâta cuprind :

  • 80 de mese calde servite în zilele când elevii merg la școală ;
  • 80 de copii vor participa la activități educative și perișcolare inițiate de asociația ASSOC ;
  • 50 de tineri vor beneficia de consiliere vocațională, cu sprijinul centrului de formare CCF

Pe lângă aceste acțiuni, ROMA caută sprijin pentru a realiza un proiect de aducțiune de apă a centrului și a școlii din Ponorâta și pentru proiecte de construire de locuințe și de economie socială la Coroieni, în vederea incluziunii sociale progresive a locuitorilor din cătunul Ponorâta.

Rețeaua de asociații ROMA acționează în cadrul comunităților de romi, reunind asociațiile din regiunea Nord – Pas de Calais (Afeji, La Sauvegarde du nord, le Secours Catholique Caritas France și FNARS Nord – Pas de Calais) și din județul Maramureș (ASSOC Baia Mare și Caritas Satu Mare). Această rețea de asociații, creată în 2010, acționează în Franța și în România pentru a implementa proiecte europene și de cooperare între cele două țări, dezvoltând dimensiunea europeană a protecției sociale prin schimburi de opinii, seminarii, formări și cercetări în domeniul protecției sociale.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA