Guvernul proeuropean din Republica Moldova, condus de premierul Valeriu Streleţ, a fost demis joi printr-o moţiune de cenzură, care a fost votată de 65 de parlamentari, relatează site-ul Unimedia.info.
Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Valeriu Streleţ, care era susţinut în Parlament de Alianţa pentru Integrare Europeană – formată din Partidul Liberal-Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PD) şi Partidul Liberal (PL) -, a fost depusă de Partidul Socialiştilor (PSRM) şi de Partidul Comuniştilor (PCRM).
Potrivit paginii electronice a postului Europa Liberă, moţiunea de cenzură a fost votată de 65 de deputaţi de la PCRM, PSRM şi PD, în timp ce 18 parlamentari au votat împotrivă.
Liderul PD, Marian Lupu, a declarat la încheierea dezbaterilor din Parlament că Partidul Democrat nu renunţă la strategia proeuropeană şi cere formarea, în cel mult o săptămână, a unei noi alianţe, majorităţi parlamentare şi a unui nou Guvern. Lupu a precizat că PD nu va face alianţe de stânga.
Moţiunea de cenzură a fost depusă în contextul mişcărilor de contestare a Guvernului proeuropean condus de Valeriu Streleţ şi al arestării fostului premier Vlad Filat, acuzat de fraude bancare şi luare de mită.
Platforma Demnitate şi Adevăr şi forţele politice ale opoziţiei de stânga şi extremă-stânga organizează de câteva săptămâni proteste antiguvernamentale la Chişinău. Guvernul susţinut de coaliţia proeuropeană a respins apelurile de până acum privind demisia.
Potrivit legislaţiei, în cel mult trei zile, Cabinetul de miniştri va trebui să-şi dea demisia, iar şeful statului va desemna un nou prim-ministru, menţionează Unimedia. Ulterior, într-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul.
În situaţia în care deputaţii vor respinge noul Cabinet şi programul de guvernare, şeful statului poate dizolva Parlamentul şi convoca alegeri parlamentare anticipate.
Guvernul condus de Valeriu Streleţ a fost votat de Parlament la 30 iulie 2015, cu voturile a 52 de deputaţi PLDM, PD şi PL. (mediafax.ro)