AcasăMARAMURESUL ISTORICVizita premierului Victor Ponta în Ucraina aduce beneficii pentru două milioane de...

Vizita premierului Victor Ponta în Ucraina aduce beneficii pentru două milioane de cetățeni

spot_img

DISTRIBUIȚI

Președintele PSD Maramureș și vicepreședinte al Consiliului Județen, Gabriel Zetea a arătat că salută vizita premierului Victor Ponta în Ucraina, o vizită extrem de importantă pentru România, dar mai ales pentru Maramureș. Prin semnarea acordului  de mic trafic de frontieră între România și Ucraina, peste două milioane de locuitori aflați de o parte și de cealaltă a Tisei vor beneficia de prevederile acestui parteneriat. ”Săptămâna viitoare voi lua legătura cu ministrul de Externe, Titus Corlățean, pentru a vedea pașii făcuți în semnarea Memorandumului privind podul peste Tisa, care leagă municipiul Sighetu Marmației de orașul Solotvino. Lipsea doar acordul politic între cele două țări, care sper că a fost rezolvat cu această vizită”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș și președinte al PSD Maramureș, Gabriel Zetea. Premierul României, Victor Ponta a sosit joi la Kiev, pentru o vizită de lucru în Ucraina. Şeful Executivului a fost însoţit în vizita de lucru de vicepremierul Gabriel Oprea, de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

S-a semnat Acordul privind micul trafic la frontieră între premierul Ponta și omologul său ucrainean, Arseni Iaţeniuk

Premierul Victor Ponta şi omologul său ucrainean, Arseni Iaţeniuk au semnat joi, la Kiev, Acordul între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind micul trafic la frontieră. Acordul reglementează condiţiile de desfăşurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenţii din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenţionează să rămână în zona de frontiera a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 luni de şedere neîntreruptă. Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maxim 50 de km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km. În cadrul ceremoniei de semnare a Acordului, premierul Ponta i-a înmânat un document omologului ucrainean prin care partea română acceptă înfiinţarea unui consulat al Ucrainei în România, cel mai probabil la Sighetu Marmaţiei, după cum spun surse oficiale. Aceleaşi surse susţin că România solicită în schimb înfiinţarea unui consulat în zona ucraineană Transcarpatia, la Solotvino.

Victor Ponta: ”România susţine ridicarea cât mai curând a vizelor pentru Ucraina”

Premierul Victor Ponta a declarat joi, că România va susţine ridicarea cât mai curând a vizelor pentru Ucraina, așa cum s-a reușit pentru Moldova. ”Textul Acordului fusese semnat ad referendum de ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, şi omologul său ucrainean, Andrii Deşciţa, la 1 aprilie 2014, în marja reuniunii NATO-Ucraina desfăşurate la Bruxelles. Intrarea în vigoare a acestui acord va aduce beneficii palpabile pentru cetăţenii României şi Ucrainei din zonele limitrofe frontierei comune, inclusiv pentru etnicii români din Ucraina şi cei ucraineni din România. Aceştia vor putea traversa mai uşor frontiera comună, fără viză, în baza permisului de mic trafic.

Biroul de presă al PSD Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA