AcasăActualitateVIZITĂ DIPLOMATICĂ LA SEINI - "Protejarea patrimoniului cultural este datoria pe care...

VIZITĂ DIPLOMATICĂ LA SEINI – „Protejarea patrimoniului cultural este datoria pe care o avem pentru trecut, dar mai ales pentru generațiile viitoare” – Apjok Norbert, deputat de Maramureș 

DISTRIBUIȚI

Orașul Seini a fost gazda unei delegații a Consulatului General al Ungariei la Cluj Napoca. Din delegație au făcut parte consulul general Mile Lajos; consulul Csige Sándor, dar și prof. universitar dr. Killyéni András-Péter, membru al Academiei Olimpice Maghiare, cercetător și istoric român în sport. Alături le-a fost Apjok Norbert, deputat de Maramureș, precum și reprezentanții administrației publice locale. Punctul principal din programul vizitei a fost prezența oaspeților pe șantierul de la Casa Bay, monument istoric de clasa A, unde după finalizarea lucrărilor va funcționa un centru multicultural.

Mulți maramureșeni nu cunosc istoria acestui loc, situație pe cale să se schimbe după ce clădirea va fi restaurată. Istoria acestui loc se leagă și de numele dr. Bay Béla, (8 februarie1907 – 26 iulie1999) un seinean al cărei activitate sportivă de excepție l-a făcut cunoscut internațional, fiind multiplu campion european și olimpic la scrimă, iar ulterior ocupând funcții în Ministerul Sportului din Ungaria, respectiv în forurile olimpice. Aici vor fi expuse, printre altele, diverse obiecte, fotografii, documente și alte materiale valoroase despre viața și activitatea acestuia. Istoria acestei clădiri este însă mult mai amplă. Conacul a fost construit în secolul al XIX-lea și a aparținut familiei Papolczy, schimbându-și numele în Casa Bay în urma mariajului dintre Papolczy Mária și Csomaközi Bay Miklós. Clădirea a devenit renumită după ce unul dintre cei doi copii ai cuplului, Bay Béla a devenit cunoscut. Supranumit „apostolul scrimei” sau „maestrul sabiei”, acesta este unul dintre seinenii care au dus renumele micuțului oraș din Maramureș peste granițe. 

Este un motiv de mare bucurie când un monument istoric de importanță națională, aș spune chiar internațională, este restaurat, salvat din ghearele uitării în care riscă să piară sute de alte clădiri importante din România. Din nefericire, prea puține astfel de monumente beneficiază de atenția conducătorilor administrației centrale, a ministerului de resort și a altor instituții din subordine. Lupta politică pentru putere a acaparat periculos de mult scena publică și, prea preocupați de a obține beneficii pentru ei și camarila care i-a propulsat, oamenii care ar trebui să se ocupe de salvarea acestor clădiri se ocupă cu orice altceva. 

În calitate de deputat ales să reprezint maramureșenii în Parlamentul României susțin orice proiect prin care astfel de comori ale trecutului sunt restaurate și păstrate, din respect pentru trecut, dar mai ales pentru generațiille viitoare cărora le suntem datori cu menținerea vie a memoriei și activității celor care au scris istoria acestor locuri. Protejarea patrimoniului cultural ar trebui să fie prioritate pe agenda de lucru a celor care astăzi au un cuvânt de spus în administrația țării. Sunt bucuros să văd că în Seini se mișcă lucrurile și o clădire atât de importantă pentru istoria locului este în curs de restaurare. Sper să vedem în viitor cât mai multe astfel de șantiere, numărul clădirilor istorice la care trebuie de intervenit urgent este îngrijorător de mare”, a declarat Apjok Norbert, deputat de Maramureș.

De această clădire monument din Seini se leagă și numele altor personalități ai vieții publice. Soția primului premier al Ungariei libere, Antall József, Filepp Klára, are rãdãcini în Sieni, bunica ei maternã nãscându-se aici, în 1898 și locuind o perioadã în Casa Bay. Aflată în 2003 la Seini, cu ocazia unei festivitãți consacrate cãrturarului Sylvester János, nãscut în localitate în 1503, a mãrturisit cã se aflã în Seini nu în calitate de oaspete, ci ca o persoanã care își are rãdãcinile aici.

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA