AcasăLifestyleVinuri românești de soi: Care sunt cele mai bune?

Vinuri românești de soi: Care sunt cele mai bune?

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/drink-with-clear-glass-cup-2954924/

 

Vinurile românești au tradiție și calitate. Clima, solul și, în general, tot ceea ce ține de terroir au dus la crearea unor licori de cea mai bună calitate. Vinurile autohtone concurează cu succes la competiții internaționale, alături de băuturi din cele mai cunoscute podgorii franceze sau italiene. Chiar dacă la nivel internațional nu sunt atât de vândute pe cât ar merita și în magazinele românești concurează cu băuturile de import, vinurile românești câștigă tot mai mulți fani. Soiurile autohtone completează gama de sortimente străine cultivate pe pământurile noastre pentru a forma o ofertă vinicolă generoasă. Dar care sunt cele mai bune vinuri românești de soi? Descoperă în rândurile care urmează.

Fetească albă

Feteasca albă este un vin tradițional românesc, obținut dintr-un soi de struguri albi bine adaptați climatului și solului din regiunea deluroasă a Moldovei și Transilvaniei. Feteasca albă se găsește în colecțiile multor crame, inclusiv în gama de vinuri de la Crama Davino. Poate fi demisec sau sec, iar conținutul de alcool este de 11,5-12%. Este un vin fin care păstrează aroma florilor de vie, iar gustul este fructat, cu note de miere și flori. Culoarea este galbenă cu reflexe aurii.

Cabernet Sauvignon

Originar din Hexagon, acest vin se produce în toate regiunile viticole de pe glob, inclusiv în România. Este un sortiment bine fixat în România, atât din punct de vedere al producției, cât și al vânzărilor. Strugurii din acest soi se obțin în zonele mai călduroase ale țării, în special în podgoriile din Oltenia și Muntenia (Severin, Plaiurile Drancei, Dealurile Craiovei, Sâmburești, Dealu Mare), vestul țării (Recaș) și Dobrogea (Murfatlar, Tulcea). Vinurile din acest soi sunt intense, iar culoarea lor roșie le reflectă caracterul. Cabernet Sauvignon se pretează bine la învechire, dezvoltarea buchetului fiind impresionantă. Este un vin sec, al cărui conținut de alcool este de 12-12,5%.

Fetească neagră

Unul dintre soiurile cu tradiție, Feteasca neagră se bucură atât de aprecierea specialiștilor, cât și a consumatorilor ocazionali. Strugurii se cultivă în special în sudul Moldovei și nordul Munteniei, iar cele mai apreciate producții vinicole de Fetească neagră sunt cele ale podgoriilor Cotești, Tohani, Valea Călugărească și Urlați. Vinul este roșu închis, cu reflexe rubinii și poate fi sec sau demisec. Gustul este catifelat, cu note de coacăze, mure, prune, vișine și stafide. Conținutul de alcool este de 12-12,5%.

Muscat Ottonel

Muscat Ottonel este un alt sortiment de vinuri de origine franceză care se produce la noi de mai bine de 150 de ani. În prezent, strugurii din acest soi se cultivă pe suprafețe mari, iar cele mai bune producții se obțin în podgoriile Transilvaniei, datorită climatului mai răcoros. Culoarea vinului este galben-pai, dar pe măsură ce se învechește capătă reflexe aurii. Aromele sunt discrete, florale. Gustul este tipic acestui soi, iar notele dominante sunt de flori, caisă coaptă și fagure. Conținutul de alcool este de 11,5-12%.

 

Grasă de Cotnari

În podgoria Cotnari se cultivă struguri din soiul Grasă de peste șapte secole. Controversele legate de originea sa continuă și în prezent. Unii istorici sunt de părere că Grasa își are originea în soiul Furmint care stă și la baza celebrelor vinuri de Tokay, în timp ce alții consideră că este un soi autohton. Vinul rezultat este unul dintre cele mai apreciate fiind obținut din struguri albi culeși târziu, după ce încep să se stafidească. Datorită conținutului mare de zahăr din boabe, Grasa de Cotnari poate fi dulce sau demidulce. Vinul are un conținut de alcool de 12-12,5%, culoarea galben-aurie, iar buchetul de arome este complex.

Vinurile românești de soi merită încercate de orice pasionat de mese gustoase și băuturi valoroase. Vinurile prezentate mai sus sunt cele mai bune, așa că nu te vor dezamăgi.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA