spot_img
AcasăEvenimentVIDEO - Ședință festivă. Regretatul geolog Dumitru Istvan, Cetăţean de Onoare,...

VIDEO – Ședință festivă. Regretatul geolog Dumitru Istvan, Cetăţean de Onoare, post mortem. Familia va primi diploma și titlul

DISTRIBUIȚI

La ultima şedinţă a Consiliului Local al Municipiului Baia Mare, consilierii au aprobat un proiect de hotărâre prin care regretatul inginer geolog Dumitru Istvan va fi distins post mortem cu titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului nostru. Diploma şi titlul vor fi acordate familiei regretatului geolog, în cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Local, convocată de primarul Cătălin Cherecheş pentru ziua de luni, 11 februarie 2013. Dumitru Istvan şi-a dedicat întreaga viaţă şi carieră promovării cunoaşterii geologice, contribuţia sa în domeniul cercetării acestei ştiinţe fiind considerabilă. Colegii şi prietenii săi susţin că Dumitru Istvan a fost unul dintre cei mai buni cunoscători al geologiei zonei noastre, şi cel mai complex geolog din domeniul prospecţiunii şi exploarării resurselor minerale.

În cei peste 40 de ani de activitate, acesta a cercetat circa 50 de perimetre de interes major dinBaia Mare şi ariile adiacente. Cel mai important rezultat din punct de vedere economic, la care Dumitru Iştvan a contribuit, a fost descoperirea continuării spre est cu circa 2.000 m a Filonului Principal (Filonul Nordic) din zăcământul Baia Sprie, ceea ce a prelungit cu mulţi ani durata de viaţă a Exploatării Miniere Baia Sprie. De menţionat şi contribuţia acestuia la realizarea a numeroase hărţi geologice scara 1: 5.000 din zona Baia Mare, precum şi la întocmirea a două ediţii ale „Hărţii geologice a munţilor Oaş-Gutâi- Ţibleş”, scara 1: 25.000 hărţi unicat în România. Este autor şi coautor al unui număr de peste 50 de lucrări ştiinţifice de geologie, 36 de rapoarte geologice, 25 de proiecte de cercetare geologică, marea lor majoritate referitoare la zona Baia Mare. De asemenea, mai este autor şi coautor al unui număr de 21 lucrări ştiinţifice de speologie publicate în România. De-a lungul anilor, prin participarea la anumite congrese, a fost distins cu multe premii la nivel naţional. Dumitru Istvan şi-a pierdut viaţa în 3 aprilie 2011, în timpul unei drumeţii efectuate la Cascada Strungii.

„Datoria noastră, a administraţiei publice locale este, printre altele, să avem grijă de respectarea memoriei celor care şi-au dedicat întreaga viaţă derulării unor activităţi care au venit în beneficiul comunităţii băimărene. Acordăm post mortem titlul de Cetăţean de Onoare regretatului geolog Dumitru Istvan care, deşi nu s-a născut în Baia Mare, a trăit aici, iar viaţa şi activitatea sa de cercetare pe meleagurile noastre îl recomandă pentru această distincţie. Pentru oraşul nostru este regretabil că un asemenea cetăţean a plecat dintre noi mult prea devreme şi nu ne rămâne acum decât să îl onorăm cum se cuvine, prin acordarea unei distincţii care îi recunoaşte meritele şi care, sperăm să fie şi o alinare sufletească pentru familia sa”, a spus Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA