AcasăEvenimentVIDEO - Referendum 2012. Actualizare: Ora 14 - La nivel naţional prezenţa...

VIDEO – Referendum 2012. Actualizare: Ora 14 – La nivel naţional prezenţa la vot este de 21,37%, în Maramureș 15,68%!

spot_img

DISTRIBUIȚI

La ora 7 s-au deschis fără incidente toate cele 397 de secții de votare amenajate în Maramureș în vederea consultării cetățenilor cu privire la demiterea președintelui suspendat al României. Pe buletinele de vot există o singură întrebare: ”Sunteți de acord cu demiterea președintelui României, domnul Traian Băsescu?”, cetățenii trebuind să răspundă aplicând șatampila VOTAT în dreptunghiul cu DA sau NU. Pe listele electorale permanente din județ sunt trecuți 429.000 de maramureșeni cu drept de vot, dar, în conformitate cu legea electorală, au fost tipărite 471.000 de buletine de vot, secțiile fiind dotate cu 2.000 de ștampile.

Biroul Electoral Județean Maramureș este condus de judecătorul Delia Brândușa Giuroiu, datele privind prezența la vot urmând să fie comunicate pe parcursul zilei.
Vor fi prezenți la vot zece tineri care maramureșeni care astzăzi împlinesc 18 ani, dar și circa 400 de deținuți care își ispășesc pedeapsa la Penitenciarul Baia Mare, precum și persoanele internate în unitățile spitalicești din județ.
Programul de vot se va desfășura în intervalul orar 7 – 23.

La ora 23,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea terminată şi dispune închiderea acesteia. Alegătorilor care la ora 23,00 se află în sala unde se votează li se va permite să îşi exercite dreptul constituţional.

Demiterea este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor care s-au prezentat la urne, însă pentru a fi validat referendumul, la scrutinul din 29 iulie trebuie să se prezinte jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor, adică 9.146.258 de persoane.

La referendum 2012, electorii votează la orice secţie, în ţară, în baza cărţii de identitate, a cărţii de identitate provizorii sau a buletinului de identitate. Cetăţenii români cu domiciliul în România nu pot vota la una din secţiile de votare din ţară pe baza paşaportului, iar cei cu domiciliul în străinătate pot vota în ţară şi în baza paşaportului simplu cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate. În străinătate, alegătorii votează în baza paşaportului simplu, a paşaportului de serviciu, a paşaportului diplomatic sau a cărţii de identitate. Elevii din şcolile militare votează în baza carnetului de serviciu militar.

Au dreptul de a participa la referendum toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Persoanele care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate care nu şi-au pierdut drepturile electorale, precum şi cele aflate în arest preventiv pot vota la referendumul din 29 iulie prin intermediul urnei speciale, fără a mai exista condiţia ca acestea să aibă domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare unde se află penitenciarul sau locul de detenţie.

Şi persoanele netransportabile din cauză de boală sau de invaliditate, aflate sau nu în instituţii sanitare sau de ocrotire socială, pot să-şi exercite dreptul de vot la referendum cu ajutorul urnei mobile.

Biroul Electoral Central a informat că accesul alegătorilor în cabina de vot cu orice tip de aparate de înregistrare sau preluare imagini este interzis.

De asemenea, comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul sediului secţiei de votare este interzisă.

Unde și cum votează pacienții din spitalale maramureșene?

Preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană, judecător Delia Brânduşa Giuroiu, a declarat că în trei unităţi spitaliceşti din judeţ şi anume, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei şi Spitalul de Recuperare Borşa sunt internate, în fiecare, peste 300 de persoane cu drept de vot.
Biroul Electoral Judeţean a stabilit, prin hotărâre, secţiile de votare aflate în proximitatea acestor unităţi medicale la care pot fi depuse tabelele centralizatoare defalcate ale cererilor de votare ale alegătorilor netransportabili şi care pot solicita urna mobilă. Măsura a fost luată în scopul de a facilita buna desfăşurare a procesului electoral şi a permite cetăţenilor să îşi exprime opţiunea electorală fără a aglomera secţiile de votare.

Pentru Spitalul Judeţean de Urgență Baia Mare au fost arondate: secţia de votare nr. 58, amplasată la Colegiul Tehnic „Carmen Silva” de pe Bd. Republicii nr. 8; secţia de votare nr 59, din incinta Şcolii cu clasele I-VIII „Alexandru Ioan Cuza”, situată pe strada Cuza Vodă şi secţia de votare nr. 60, amplasată în aceeaşi locaţie a unităţii de învăţământ menţionate.

Pentru Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei la: secţia de votare nr. 81, amplasată la Grădiniţa nr. 12 de pe Bd. Independenţei nr. 10 şi secţia de votare nr.82, din cadrul filialei Universităţii „Babes-Bolyai” de pe str. Avram Iancu nr. 6.

Pentru Spitalul de Recuperare Borşa la secţia de votare nr. 114, amplasată în incinta Casei de Cultură, str. Victoriei nr.8 şi secţia de votare nr. 115 din cadrul unităţii medicale.

Serviciile de evidență a persoanelor lucrează până la ora 22! Ieri au fost eliberate 527 acte de identitate

Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor au luat mai multe măsuri care să faciliteze obținerea, în mod operativ, a cărților de identitate de către persoanele care vor să participe la referendum, dar nu dețin documente valabile. În acest sens, duminică 29 iulie, programul de lucru a fost adaptat şi stabilit între orele 8.00-22.00.
De asemenea, au fost intensificate activităţile de actualizare a bazelor de date cu toate informaţiile privind modificările intervenite în statutul civil al persoanelor (schimbări de nume, decese etc.), domiciliul sau reşedinţa acestora, pierderea/redobândirea drepturilor electorale şi corectării tuturor erorilor din bazele de date. Cele 22 de servicii teritoriale de evidenţă informatizată a persoanei au lucrat ieri până la ora 16 pentru a preschimba cărţile de identitate expirate ale cetăţenilor cu drept de vot. Serviciile teritoriale de evidenţă informatizată a persoanei, existente în judeţul Maramureş, au eliberat pe parcursul zilei de sâmbătă, 527 acte de identitate. Dintre acestea, 513 au fost cărţi de identitate, iar 14 cărţi de identitate provizorie.

La ora 11.30 va fi făcută prima informare privind prezenta la referendum

Prima informare a Biroului Electoral Central privind prezenta la urne la referendumul de duminica va fi facuta la ora 11:30, datele fiind valabile pentru ora 10:00.
Potrivit BEC, urmatoarele informari vor fi facute la orele 15:30 pentru ora 14:00, la 18:30 pentru ora 17:00, la 21:30 pentru ora 20:00 si la ora 0:30 pentru ora 23:00.
Datele privind prezenta la vot se vor determina pe baza informatiilor primite de la un esantion reprezentantiv de sectii de votare. Rezultatele obtinute se incadreaza intr-o marja de eroare de plus/ minus 3%.

Birourile electorale ale sectiilor de votare cuprinse in esantion au obligatia sa transmita informatii privind prezenta la urne pana la orele 11:00, 15:00, 18:00, 21:00 si 24:00.

Pentru transmiterea datelor, presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare cuprinse in esantion vor utiliza telefonul mobil primit in dotare de la reprezentantii Serviciului de Telecomunicatii Speciale in teritoriu.

Potrivit BEC, birourile electorale de circumscriptie ale judetelor si oficiile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti vor furniza rezultate partiale incepand cu ora 10:00 a zilei de 30 iulie, dar si la 14:00 si 19:00.

5,23% dintre alegători au votat până la ora 9.30

Referendum 2012. Până la ora 9.30, 5,23% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, potrivit unei numărători paralele efectuate de PSD, informează România TV.

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi în cele peste 18.000 de secţii de votare deschise în ţară şi cele 306 în străinătate, pentru a se pronunţa în favoarea sau împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu.

Până la ora 9.00, 4,62% dintre alegători s-au prezentat la urne la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, ceea ce înseamnă aproximativ 670.000 de persoane.

 9.05% prezența oficială la ora 10

Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat că duminică, până la ora 10,00, şi-au exprimat opţiunea electorală 9,05% dintre alegători, la referendumul pentru demiterea preşedintelui României, potrivit estimărilor pe teritoriul naţional.

Conform preşedintelui BEC, Gabriela Elena Bogasiu, estimarea este făcută în baza centralizării voturilor din 2.889 de secţii de votare, din totalul de 18.242.

În mediul urban, prezenţa a fost de 9,01%, iar în rural de 9,10%, potrivit estimării.

În ţară, secţiile de votare s-au deschis duminică, la ora 7,00, la urne fiind aşteptaţi, până la ora 23,00, 18.292.514 alegători pentru a se pronunţa prin ‘da’ sau ‘nu’ asupra demiterii preşedintelui Traian Băsescu, suspendat de Parlament pe data de 6 iulie.

La precedentul referendum, din 19 mai 2007, privind demiterea preşedintelui, la ora 10,00 se prezentaseră la urne 6,25% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale: 6,26% în mediul urban şi 6,22% în mediul rural.

Se urnesc mai greu, sau sunt indiferenți? Maramureșul, codaș la prezența la vot!
BEJ a prezentat situația prezenței la vot în Maramureș. Până la ora 10, doar 5.4% dintre cetățenii cu drept de vot se prezentaseră la urne. Conform eșantionului reprezentzativ din cele 89 de secții monitorizate, prezența în mediul urban a fost de 5,71%, iar în cel rural de 4,99%. Cu aceste ”rezultate”, Maramureșul se află pe locul 37, fiind devansat doar de Harghita, Covasna, Satu Mare și Bistrița Năsăud. La polul opus se află județele: Vrancea -15,28%, Mehidinți – 14,41%, Teleorman -13,82%, Brăila – 12,6%.

Participare ridicată la vot: secţia nr. 231 Botiza, 8,3%; secţia nr 26 Baia Mare; 7%; secţiile nr. 2 şi nr. 29 Baia Mare cu 6%; Vişeu de Sus, cu 5,60%; Vişeu de Jos cu 5,16% şi secţia nr. 103 Baia Sprie cu 5%.

Prezenţa scăzută la vot s-a înregistrat la secţiile nr. 304 Moisei, cu 2,14%; secţia nr. 313 la Hoteni, cu 2,56%; secţia nr. 79 Sighetu Marmaţiei, cu 3,06%; secţia nr. 285 Giuleşti, cu 3,32% secţia nr. 316 Petrova, cu 3,39%; secţia nr. 135 Seini, cu 4,25%; secţia nr. 34 Baia Mare, cu 4,82% şi secţia nr. 232 Budeşti, cu 4,84%.

La ora 13 prezența la vot a depășit 20%. Din cele aproape patru milioane de voturi, 90% sunt pentru demitere!
Conform numărătorii paralele a USL, la 12.30 prezenţa la vot era de 18,1%. La ora 13.00, s-a depăşit 20%. La ora 13, prezență de peste 20% la urne, potrivit numărătorii paralele a USL. Surse social – democrate au declarat, duminică, pentru NewsIn, că ultimele date potrivit numărătorii paralele a USL, arată că, la ora 13, prezența la vot, la nivel național, era de peste 20 %. BEC urmează să anunţe noi rezultate la ora 15.30, pentru estimările până la ora 14.00.
La locale, prezenţa la vot la nivelul ţării, până la ora 14.00, a fost de 27,69 %.
REFERENDUM 2012: USL anunţă o prezenţă de 18% la ora 12.30. Conform BEC, prezenţa a fost de 9,05% la ora 10.00.
Peste 18 milioane de alegatori sunt asteptati in cele peste 18.000 de sectii de votare deschise in tara si cele 306 in strainatate, pentru a se pronunta in favoarea sau impotriva demiterii presedintelui Traian Basescu. Procesul de votare la referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei a inceput in afara tarii, la sectia de votare nr.229, organizata la Auckland, in Noua Zeelanda, la ora 22.00.
REFERENDUM 2012: Uniunea Social Liberală a transmis, duminică, un comunicat în care se adresează reprezentanţilor presei străine acreditate la Bucureşti, în care arată că referendumul se desfăşoară în parametri legali, iar PDL încearcă să inducă informaţii false privind fraudarea scrutinului.”USL doreşte să informeze presa străină acreditată la Bucureşti asupra derulării procesului electoral de astăzi. În opinia noastră, acest referendum se desfăşoară în parametri legali, Guvernul României asigurând condiţiile de desfăşurare normale”, se arată în comunicatul USL.
Potrivit sursei citate, până la această oră, nu a fost semnalat niciun incident sau situaţie care să pună sub semnul întrebării corectitudinea procesului de votare, nici din partea autorităţilor, nici din partea observatorilor. „Ne exprimăm dezamăgirea pentru reprezentanţii PDL care v-au transmis sau au încercat să vă inducă informaţii false privind fraudarea referendumului de astăzi, 29 iulie. Considerăm că numai dialogul şi comunicările permanente şi corecte pot contribui la informarea opiniei publice”, mai transmite Uniunea Social Liberală.

Rezultatele CCSB arată că 89% dintre persoanele care au votat până la ora 12.30 s-au exprimat pentru demiterea preşedintelui, iar 6% sunt împotriva suspendării şefului statului. De asemenea, 4% dintre cei care şi-au exprimat opţiunea au răspuns la referendum „nu ştiu”, „nu răspund”.
Potrivit aceleiaşi surse, prezenţa la vot până la ora 12.30 era de 17,3%.
Conform Companiei de Cercetare Sociologica şi Branding, CCSB, până la ora 11, 91% dintre persoanele cu drept de vot care s-au prezentat la referendum au votat pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Doar 9% dintre votanţi mai vor ca Traian Băsescu să îşi continue mandatul de preşedinte.
Datele colectate de CCSB nu cuprind şi secţiile de votare din străinătate.
405 cărţi de identitate eliberate până la amiază în Maramureş
Până la orele amiezii de  astăzi, 29 iulie a.c., la cele 22 de servicii teritoriale de evidenţă a informatizată a persoanei, existente în judeţul Maramureş, au fost eliberate 405 acte de identitate. Dintre acestea 395 au fost cărţi de identitate, iar 10 cărţi de identitate provizorie.

 

15,68% prezenţa parţială la vot în Maramureş, la ora 14.00
Până la ora 14.00, în judeţul Maramureş şi-au exprimat opţiunea, prin vot, 15,68% din totalul alegătorilor din judeţ înscrişi în listele electorale, conform datelor prezentate de către preşedintele BEJ, judecător Delia Brânduşa Giuroiu. Maramureşul se situează pe locul 36 pe ţară, în ceea ce priveşte prezenţa la vot. În mediul urban s-au prezentat 21,6% din cetăţenii cu drept de vot, iar mediul rural, 25,55%.
La nivel naţional prezenţa la vot este de 21,37%. În mediul urban au fost participat 20,84%, iar în mediul rural 22,09%.

În 21 de județe prezența la vot a fost superioară mediei pe țară: Mehedinți – 36,62%, Vrancea – 34,33, Teleorman – 31,22, Olt – 29,09, Vâlcea – 27,52%
Cea mai scăzută participare la vot s-a înregistrat în județele: Harghita- 5,11%, Covasna – 9,48%, Satu Mare – 12, 43%, Bistrița Năsăud – 14,06% și Mureș – 15,235

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA