AcasăEvenimentVIDEO – PIATA CETATII – Sapaturile arheologice au scos la iveala istoria...

VIDEO – PIATA CETATII – Sapaturile arheologice au scos la iveala istoria orasului Baia Mare (galerie foto)

DISTRIBUIȚI


Sapaturile arheologice au scos la iveala istoria… de actualmm

Sapaturile arheologice in Piata Cetatii din Baia Mare au scos la iveala doua biserici medievale: “Sfanta Ecaterina” si “Sfantul Martin” despre care erau putine referinte. Cele doua lacase de cult au vechime de peste 600 ani. Mai mult, sapaturile au scos la iveala si peste 100 de morminte. Proiectul de punere in evidenta a acestora este in plina desfasurare. 1,6 milioane de euro (6,9 milioane lei fara TVA) sunt alocati pentru acest lucru. 98% sunt bani europeni nerambursabili, iar municipalitatea va scoate din visterie numai 140.000 lei fara TVA.

“Sunt mai bine de 135 de morminte dezvelite si sapate pana in momentul de fata. O parte dintre ele, relativ mica, au fost in Biserica «Sfanta Ecaterina». Celelalte fac parte din cimitirul medieval al Bisericii «Sfantul Martin». Sunt destul de multe monede, foarte putine in morminte, multe in afara lor, mai ales in cadrul Bisericii «Sfantul Martin», cateva piese de port, adica in cateva morminte au fost gasite catarame si inchizatori de haine, ace de gamalie cum ar veni, multe dintre ele fiind din argint si bronz” a declarat Dan Pop, sef santier arheologic.
Proiectul a fost avizat anul trecut pentru finantare, valoarea acestuia fiind de aproximativ 6,9 milioane de lei. Municipalitatea trebuie sa vina cu modificari, astfel incat sa nu se piarda descoperirile arheologice din Piata Cetatii.

“Lucram cu manusi in zona asta, pentru ca e «zona zero» a orasului. Cand esti in zona, te cutremura ideea ca in urma cu 600 de ani pe aici au calcat toti cei care au cladit orasul asta. Ai sentimentul ca lucrezi in «mina de aur» a orasului Baia Mare” a declarat Ildiko Mitru, arhitect.
“Aici vrem sa amenajam un parc astfel incat sa dam valoare acestei zone istorice a municipiului Baia Mare, dar in total respect fata de istoria orasului nostru. Din acest motiv, chiar cu riscul de a pierde anumite sume de bani, cu riscul de a modifica proiectul, vreau sa punem in evidenta descoperirile facute. Vreau sa facem aici un mixaj intre un parc arheologic si o zona de relaxare, de agrement” a spus Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

Lucrarile propriu zise la parc vor fi demarcate in primavara anului 2013. Pana atunci se spera ca santierul arheologic sa fie inchis.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA