spot_img
AcasăEvenimentVIDEO - Pârâul Chechişel, poluat accidental cu ulei hidraulic

VIDEO – Pârâul Chechişel, poluat accidental cu ulei hidraulic

spot_img

DISTRIBUIȚI

În această dimineaţă a fost semnalată telefonic o poluare accidentală a pârâului Chechişel, urmare a scurgerilor de ulei hidraulic provenit din interiorul fabricii de profile extrudate de la Dumbrăviţa.

     Prefectul Sandu Pocol, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a dispus investigarea producerii situaţiei de urgenţă şi măsurile care trebuie luate pentru eliminarea efectelor produse de poluarea accidentală. La faţa locului s-au deplasat membrii grupului de suport tehnic pentru situaţii de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase şi poluări accidentale din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
     Specialiştii au investigat cauzele şi au ajuns la concluzia că, în ultimele ore de activitate ale zilei de 14 august a.c., o presă de ulei utilizată în fluxul de producţie s-a defectat. Uleiul hidraulic s-a scurs într-o zonă de colectare care a fost umplută peste capacitatea de colectare, iar acesta s-a devărsat într-un canal ce deserveşte reţele tehince ale societăţii comerciale Universal Alloy Corporation Europe. Aceste reţele tehnice au fost construite cu element de legătură cu reţeaua de canalizare a apelor pluviale ce deserveşte clădire fabricii. Uleiul hidraulic a ajuns în această reţea de canalizare a apelor pluviale, iar de aici în canalul deschis care se varsă în pârâul Chechişel.
       Pentru diminuarea efectelor, angajaţii societăţii comerciale au oprit funcţionarea presei de ulei, respectiv au pus saci cu nisip şi baloţi de paie, pe canalul deschis, în scopul de nu permite deversarea uleiului hidraulic în pârâul Chechişel. De asemenea, au fost amplasate materiale absorbante la evacuarea apelor pluviale din incinta societăţii.
       Efectul poluării accidentale asupra pârâului Chechişel a fost observat vizual, în zona de devărsare a canalului deschis, sub forma unei pelicule slabe de ulei (irizaţii) pe o bandă de lungime doi metri lăţime şi pe lungime de aproximativ 10 metri. La podul situat la intrarea în localitatea Dumbrăviţa nu se observă fenomenul de poluare pe cursul apei.
        Angajaţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş au prelevat trei probe din apa evacuată în pârâul Chechişel care vor fi analizate în  laborator. Societatea comecială a fost obligată să efectueze, până la data de 20 august a.c., lucrări pentru curăţarea întregului sistem interior şi exterior de canalizare afectat de scurgerea de ulei hidraulic.
        Au fost dispuse măsuri de realizare a unui sistem care să prevină producerea unui incident care favorizeze o nouă poluarea accidentală cu ulei hidraulic. O altă cerinţă impusă este de construire a unor sisteme de pre-epurare a apelor pluviale, înainte de evecuarea acestora în emisar, dar şi a apelor de pe platforma unităţii care pot ajunge accidental în canalele tehnice. Toate zonele de colectare a scurgerilor accidentale (başe) vor fi verificate şi vor fi executate lucrări de remediere a deficenţelor constatate pentru a preveni scurgerile accidentale de produse petroliere în reţele de canalizare menajeră, tehnică sau pluvială. Termenul stabilit pentru realizarea acestor măsuri este data de 20 septembrie 2011.
         Directorul tehnic al societăţii, Iulian Gheorghe, a dat asigurări că cerinţele solicitate de către specialiştii CJSU vor fi duse la îndeplinire. Pentru poluarea accidentală cu ulei hidraulic a mediului înconjurător, dar şi a pârâului Chechişel, vor fi aplicate sancţiuni contravenţionale societăţii de către instituţiile abilitate (Comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş).
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA