Acasăsinucidere maramuresVIDEO - ISTORIE - Povestea crucii de pe "Dealul Soarelui" din oraşul...

VIDEO – ISTORIE – Povestea crucii de pe „Dealul Soarelui” din oraşul Seini

spot_img

DISTRIBUIȚI

2.actualmm.ro

Orasul Seini a fost atestat documentar în anul 1334, cetatea de aici fiind mentionata printre cele 9 cetati existente în secolele X-XIV în comitatul Satmar, sub numele de Castrum Zynyr.

La intrarea in Seini, pe Dealul Soarelui, se afla o cruce care de un deceniu vecheaza orasul maramuresean. Povestea crucii a fost publicata si in monografia localitatii, ”Cartea cetatii Zynir”, scrisa de parintele Gheorghe Pop. Preotul a spus ca monumentul se vede pana dincolo de Somes, in satele situate pe celalalt mal al raului. Crucea, inalta de 20 de metri, care este luminoasa noaptea, fiind vopsita cu vopsea reflectorizanta, a fost realizata in 1998 la initiativa unor credinciosi care au lucrat in cariera de piatra din Seini si este confectionata pe un suport metalic invelit cu tabla reflectorizanta. Si pentru ca in fiecare an localnicii merg intr-un soi de pelerinaj la Crucea de pe Dealul Soarelui, acestia au  ridicat si un altar de lemn acoperit pentru slujbele oficiate de preoti.

Chiar daca accesul pana la impunatoarea constructie nu este unul tocmai usor, zeci de turisti parcurg pe jos cativa kilometrii, pentru a admira crucea si a inalta rugaciuni catre Dumnezeu. Localnicii din Seini sunt mandrii ca au si ei propria Cruce, similara celei de pe Muntele Caraiman din judetul Brasov, si sustin ca ”Golgota Seiniului” cum o numesc ei, vegheaza linistea si pacea sufletelor tuturor credinciosilor din zona, ferind de rele intreaga comunitate.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA