AcasăActualitateSocialVIDEO - EXCLUSIV - Primul pas.. Romii vor fi mutati

VIDEO – EXCLUSIV – Primul pas.. Romii vor fi mutati

spot_img

DISTRIBUIȚI

Primul pas – Romii vor fi mutați

Acțiunea de săptămâna trecută de pe Craica, unde aproape 1.000 de romi și-au dat acordul asistenților sociali de la Serviciul Public Asistență Socială, pentru a fi mutați, a continuat ieri dimineață și pe Pirită, în Ferneziu, în zona Gării și pe Valea Borcutului.
Asistenții sociali, însoțiți de agenți ai Poliției Locale, dar și de studenți de la Universitatea de Nord, au bătut la ușa fiecărei cocioabe ridicate ilegal pe domeniul public, și le-au prezentat romilor opțiunile. Majoritatea dintre aceștia au semnat documentul prin care sunt de acord cu mutarea, unii însă au fost identificați ca având domiciliul în alte județe. Aceștia vor fi nevoiți fie să plece de bunăvoie, fie vor fi trimiși în localitățile din care provin, la momentul în care ceilalți vor fi mutați. Primarul Cătălin Cherecheș a inițiat această acțiune, acordurile colectate urmând să stea la baza proiectului pe care edilul îl pregătește cu privire la strategia de locuire socială. Aceasta va fi finanțată din bani europeni și se va derula în perioada 2012- 2020.

Majoritatea romilor se dau pe breazdă și sunt de acord să fie mutați

Pe Pirită 236 de persoane au fost legitimate, dintre aceștia 142 neavând acte de Baia Mare. Este vorba de 53 de familii din care 49 sunt dispuse să fie mutate. Majoritatea au optat pentru zona rurală, unii pentru locuințe modulare și doar nouă familii doresc să stea la bloc. La Gară au fost depistate 15 familii, un total de 52 de persoane. Toți au semnat acordul de mutare. Din cele 14 familii care locuiesc fără forme legale pe Valea Borcutului, este vorba de 80 de persoane, majoritatea aun optat pentru mutarea în mediul rural, ceilalți fiind împărțiți între locuințe modulare și locuințe sociale la bloc. 11 nu au acte de Baia Mare și vor fi trimiși în localitățile de unde provin. În Ferneziu 47 de familii locuiesc în cocioabe construite ilegal pe domeniul public, fiind vorba de un total de 251 de persoane. Dintre acestea majoritatea au optat pentru locuințe modulare.

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare
„Nu permit ca Baia Mare să fie un El Dorado pentru romi. Prea multă vreme administrația publică locală a ridicat din umeri și a privit cum oameni din toate zonele țării vin aici, ocupă abuziv domeniul public, construindu-și cocioabe fără forme legale, în timp ce alți cetățeni, băimăreni, ar fi suportat rigorile legii.
Vreau să eliminăm aceste pungi de sărăcie și mizerie, anul acesta trebuie să dispară Craica, și Pirita și partea din Ferneziu care este afectată de aceste construcții ilegale ale romilor. Le acordăm acestor oameni o mână de sprijin, dar numai în măsura în care vor înțelege că trebuie să respecte regulile și legile”.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA