Acasă Eveniment VIDEO: Big Brother la Cuprom! Țiganii din incintă sunt supravegheați non-stop!

VIDEO: Big Brother la Cuprom! Țiganii din incintă sunt supravegheați non-stop!

DISTRIBUIȚI

Țiganii care au fost mutati din cartierul improvizat și ilegal de pe Craica în fostele cladiri de birouri ale combinatului  Cuprom din Baia Mare sunt monitorizati prin intermediul a 45 de camere video cu infrarosu. Masura de tip Big Brother a fost luata pentru a evita furturile, spune edilul Catalin Chereches.
Peste 130 de familii care locuiesc în locuinţele sociale din incinta Cuprom sunt monitorizaţi non-stop. Iniţiativa aparţine Primăriei Baia Mare, care a suportat şi o parte din cheltuielile pentru montarea a 45 de camere video.

În urmă cu doar câteva zile au fost montate ultimele camere de supraveghere în blocurile din incinta fostului combinat Cuprom. Astfel, locatarii acestor blocuri sunt supravegheaţi tot timpul de către angajaţii firmei de securitate care a şi montat întreg sistemul video. Iniţiativa îi aparţine primarului de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care a şi precizat că astfel de sisteme de supraveghere urmează să fie montate în toate blocurile sociale. „Am considerat că e necesar ca în această zonă să montăm camere pe fiecare palier. Cei pe care i-am mutat aici, locuiesc provizoriu în această zonă dar asta nu înseamnă că nu trebuie să păstreze ordinea, curăţenia şi liniştea publică şi din acest motiv am înfiinţat un centru de monitorizare special pentru această zonă. Vom avea în acest cartier, care are câteva probleme de ordine publică şi un post special de poliţie începând de săptămâna viitoare şi în acelaşi timp le vom face un program strict pentru curăţenie“, a arătat edilul.

Costurile pentru montarea sistemului de monitorizare a fost suportat din bugetul local şi din sponsorizări. Astfel, 45 de camere merg 24 de ore din 24 şi stochează informaţii pentru 30 de zile. Întregul sistem a costat 10.000 de lei. „Sunt 12 camere poentru fiecare imobil, plus camerele exterioare şi din curte. Vrem să ştim exact cine distruge, vrem să vedem cine fură caloriufere, cine agresează copii şi cine nu respectă normele de disciplină dar şi cele de igienă. Trebuie monitorizaţi, educaţi ceea ce înseamnă valorile. O parte din camere au fost montate în toamna anului trecut, iar restul acum la începutul anului. Investiţia a fost nesemnificativă, a fost şi o sponsorizare din partea societăţii care monitorizează, undeva sub 10.000 de lei“, a adăugat Cherecheş.
Cei peste 400 de oameni din blocurile din incinta Cuprom nu se arată deranjaţi de camerele video. Ba dimpotrivă, spun că totul decurge mult mai bine de când acestea au fost montate. „Este un lucru foarte bun. Sunt foarte mulţi copii şi aşa ne dăm seama că suntem supravegheaţi şi ştim că interesează pe cineva de noi. Pe Craica nu şi-a dat nimeni interesul. Este un început pentru noi şi vedem că cineva vrea să ne integreze în societate. Am fost anunţaţi, am făcut şedinţe cu domnul primar şi noi ne-am dat acordul pentru montarea camerelor“, a spus Rafael, unul din locatari. „Nu ne deranjează cu nimica. E mai bine, aşa vedem tot ce se întâmplă. Eu cred că suntem mai în siguranţă, aşa se vede tot. Sunt care fac şi scandaluri şi aşa măcar se prind cei răi“, a punctat Gheorghe Lăcătuş, un alt locatar din blocurile sociale.
Reprezentantul firmei de securitate care se ocupă de monitorizarea romilor de la Cuprom a spus că beneficiile acestor camere au fost vizibile încă din primele zile de la montare. „Totul este supravegheat 24 de ore din 24 de un agent de-al nostru. În cazul în care se observă ceva pe camere prima oară anunţăm Poliţia Locală, după care dacă este necesar şi Poliţia Judeţeană. În ultima perioadă nu am avut probleme, dar la început au existat mici probleme care s-au rezolvat şi datorită camerelor“, a spus Alexandru Tepei. (adevarul.ro)

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA