AcasăMARAMURESUL ISTORICVIDEO: Actorul Șerban Ionescu a murit

VIDEO: Actorul Șerban Ionescu a murit

DISTRIBUIȚI

Actorul Serban Ionescu a murit, miercuri seara, la varsta de 62 de ani, la Spitalul Floreasca, unde fusese internat in stare grava la sectia de terapie intensiva.
Informatia a fost confirmata, aproape de miezul noptii, de Radu Macoveri, directorul Spitalului Floreasca, pentru Mediafax.

„Serban Ionescu a fost internat marti in spital. Altceva nu putem spune, intrucat doamna care il insoteste are o procura prin care solicita sa nu fie furnizate date despre starea pacientului”, a declarat, pentru aceeasi sursa, purtatorul de cuvant al Spitalului Floreasca, medicul Bogdan Oprita.

Suferinta actorului a inceput in urma cu mai mult de un an, cand a fost diagnosticat la un spital din Bucuresti cu borelioza, boala provocata de intepatura unei capuse. Dupa mai multe analize, diagnosticul a fost schimbat in scleroza amiotrofica.

La jumatatea lunii mai, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sanatatii cu 88.000 lei pentru tratamentul in strainatate al actorului Serban Ionescu, banii fiind acordati din Fondul de rezerva.

Executivul a purtat discutii cu reprezentantii unei clinici din Germania, pentru asigurarea tratamentului medical. Starea de sanatate a lui Serban Ionescu se ameliorase si continua tratamentul cu antibiotice, anunta atunci Ministerul Sanatatii.

Serban Ionescu a fost tratat in luna iunie la o clinica din Munchen. Inainte de a pleca din tara, artistul primise diagnosticul de tetrapareza spastica. Actorul a mers pana la urma in Germania pe banii unui om de afaceri roman care a dorit sa isi pastreze anonimatul. Acolo i s-a si stabilit diagnosticul de scleroza laterala amiotrofica, o boala incurabila.

Serban Ionescu este unul dintre cei mai apreciati actori romani de teatru si film ai ultimelor decenii. A avut roluri in peste 40 de filme, printre care „Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii”, „Capcana mercenarilor”, „Oglinda. Inceputul adevarului” si „Mircea”.

A primit Premiul de excelenta al UCIN pe 2002 si Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de cavaler.

http://www.youtube.com/watch?v=suUbS36aFbI&feature=player_embedded#t=1s

 

Şerban Ionescu – o viaţă dedicată teatrului şi cinematografiei, curmată brusc

Şerban Ionescu s-a născut s-a născut pe 23 septembrie 1950 în Corabia. Din cauză că tatăl, pilot de vânătoare, era detaşat mereu în altă localitate, Şerban Ionescu şi-a petrecut copilăria între Braşov şi Caracal, unde tatăl său lucra. A urmat cursurile Şcolii Populare de Artă şi după patru încercări a intrat la teatru.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică la clasa lui Amza Pelea şi la terminarea facultăţii a fost repartizat la Teatrul din Petroşani, unde a interpretat numeroase roluri precum: „Locţiitorul” de Horia Lovinescu, „Pluta Meduzei” de Marin Sorescu, regia Florin Fătulescu, „În căutarea sensului pierdut” de Ion Băieşu, regia Florin Fătulescu.
Teatrul din Petroşani a fost o rampă de lansare pentru Şerban Ionescu, care a urmat să joace la Teatrul Mic şi Teatrul din Sibiu, Teatrul de comedie, Teatrul Odeon, după care din 2001 a putut fi admirat în producţiile Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), al cărui actor a fost până la sfârşitul vieţii sale.
În ultimii ani a jucat în spectacolele: „Dineu cu proşti”, „Eduard al III-lea”, „Livada de vişini” şi „Molto, gran’ impressione”, pe scena TNB.
De altfel, pe 26 mai, la Teatrul Naţional Bucureşti, s-a jucat spectacolul „Dineu cu proşti”, care-l avea pe Şerban Ionescu în distribuţie înainte ca acesta să se îmbolnăvească, iar încasările din vânzarea de bilete au fost folosite pentru tratamentul actorului.
Pe de altă parte, Şerban Ionescu a avut şi o intensă activitate cinematografică. În 1980 regizorul Mircea Mureşan i-a încredinţat ceea ce a fost considerat rolul vieţii sale: Ion, în filmul „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, ecranizarea romanului „Răscoala” de Liviu Rebreanu.
A mai jucat în numeroase producţii, precum: „Horea”, „Pădureanca”, „Furtună în Pacific”, „Mircea”, „Şobolanii roşii”, „Meurtres par procuration Proxy Murders / Meurtres par procuration”, „Al matale, Caragiale”, „Pacala se intoarce”, „Om sarac, om bogat”.
În ultimii ani a jucat în filmele: „Umilinţă” (2011), „Websitestory” (2010), „Dincolo de America” (2008), dar şi în serialele de televiziune „Anticamera” (2008) şi „Fetele marinarului” (2008).
În ultimii ani, starea de sănătate a lui Şerban Ionescu s-a înrăutăţit, actorul fiind diagnosticat, în urmă cu aproape un an, cu borelioză, o boală gravă provocată de înţepătura unei căpuşe.
În luna mai, actorul a declarat că nu poate să se spele, să mănânce singur şi nici să se ridice şi să umble, considerând că foloseşte doar unu la sută din el, dar şi-ar dori să se recupereze măcar 40 la sută. De asemenea, el avea probleme cu vorbirea, respiraţia şi deglutiţia, având în permanenţă nevoie de un însoţitor.
Ulterior, Şerban Ionescu a primit un nou diagnostic în Germania, cel de scleroză amiotrofică, boala fiind incurabilă. În luna august, actorul s-a întors din Germania, iar în septembrie, a fost internat la Spitalul Elias din Capitală.
Scleroza laterală amiotrofică constă într-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase din creier şi măduva spinării, numite neuroni motori, ce controlează muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea. Scleroza laterală amiotrofică este o boală progresivă, invalidantă şi fatală. Mersul, vorbitul, mâncatul, înghiţitul şi alte funcţii fundamentale ale corpului devin treptat din ce în ce mai dificile şi pot provoca diferite alte boli şi complicaţii.
Între timp, Şerban Ionescu a cerut divorţul de actriţa Magda Catone, care nu s-a mai concretizat.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA