AcasăOPINIIVictor Ponta şi economia în criză

Victor Ponta şi economia în criză

spot_img

DISTRIBUIȚI

Procuror cu stagii restrânse, Victor Ponta preferă declarațiile televizate. Glumește, joacă baschet, ironizează, e sec și hotărât și dă bine în cadru. Se pare că a învățat să joace rolul de premier, evită lucrurile pe care nu le stăpânește. Mai ales economia. Asta îi folosește la imagine, dar îi dăunează la performanță. Premierul vorbește din ce în ce mai bine, dar economia băltește și criza își arată colții peste tot. Fără o minte mai organizată în acest domeniu, economia românească se duce de-a berbeleacul. Pe cine să se bazeze Victor Ponta? Pe Varujan Vosganian care rămâne doar un poet cu pretenții de finanțist,un om străin total de industrie, dar și un redutabil povestitor de bancuri? Singura sa idee este una blocată într-un liberalism feroce. Adică privatizăm totul!
Daniel Chițoiu, ministrul Finanțelor, este și mai străin de economie. El gândește doar în termini de fisc. Adică gardă, control, amenzi, confiscare. Din experiența lui Daniel Chițoiu nu poate poate răsări nici măcar o campanie de combatere a evaziunii fiscale, necum una care să miște economia românească. De când a ajuns la Finanțe, fostul director ANAF (adică un fel de fost Blejnar al guvernului Tăriceanu) n-a scăpat nici o idee distinctă. Așadar nici de poezia lui Varujan Vosganian și nici de controalele lui Chițoiu (altfel delicat și duios cu fostul grup de gardiști din care s-a ridicat!) nu avem a ne lega prea multe speranțe.
Nici de Consiliul acela economic consultativ anunțat de Emil Boc și devenit o mortăciune fiscală după instalarea micuțului premier în Palatul Victoria. Să nu mai vorbim de celălalt Consiliu, cel al oamenilor de afaceri, anunțat și el cu urle și trâmbițe de bietul Mihai Răzvan Ungureanu. Şi acela s-a născut mort. A jucat doar rolul unui scărpinat economic pe sinapsele prmierului cu preocupări de istoric și a funcționat doar ca o secvență de propagandă (iată, oameni buni, soldățelul se înconjoară de deștepți și descurcăreți!).
Şi Victor Ponta în mandatul său de tip preludiu politic s-a întâlnit cu oamenii de afaceri. Şi respectiva întâlnire organizată de Camera de Comerț a României a fost tot un fiasco. Sute de finguranți, de aventurieri, de milionari de carton și tunari bogați, născuți din contractele cu statul au fost chemați să dea un sfat folositor tânărului nostru economist. Şi să contribuie cu idei și lecții la școlarizarea sa accelerată. Dezastrul a fost și comic și evident. Victor Ponta a plecat așa cum a venit, fără să înțeleagă cum funcționează economia României, cea bazată atâția ani pe privatizări, pe retrocedări, pe contracte cu statul și pe imobiliare deșuchiate.
După alegerile din iarnă, după instalarea rapidă în Palatul Victoria, Guvernul și Victor Ponta au nevoie de o viziune economică. Dincolo de umorul involuntar, explicit sau implicit al miniștrilor de la Finanțe și Economie, premierul are nevoie de o deschidere momentan blocată de formația sa juridică. Or o deschidere spre situația dramatică din economie și spre puținele porți de salvare nu poate veni decât de la performerii economiei românești.
Atâția câți sunt, din cele câteva domenii în care țara noastră mai excelează. Primul ministru al României nu poate continua farsa predecesorilor săi care s-au înhăitat cu marii țepari, tunari sau evazioniști ai economiei românești și au plecat împreună în delegații pentru a pune la cale cooperări internaționale. Să nu uităm că o vreme și Omar Hayssam a fost un abonat la delegațiile economico-politice ale României!
În situația de astăzi, Victor Ponta ar trebui să strângă într-un grup de lucru format numai din oamenii de afaceri care nu au nici dosare penale, nici datorii la buget și care nu desfășoară preponderant activității contractuale cu instituțiile statului. Ce-ar fi dacă primul ministru al României ar anunța că inițiază o consultare cu oamenii de afaceri care plătesc anual mai mult de 10 sau 20 sau 50 de milioane de euro către Bugetul de stat? Şi care nu au obligaţii restante la ANAF, nu sunt obiectul unor cercetări penale privind diferite afaceri oneroase și nu sunt implicați nici în contrabandă și nici în corupția politico-economică?
Oameni de afaceri de acest fel ar trebui să formeze și conducerea Camerei de Comerț a României: Şi de îndată ce unul dintre ei încalcă una dintre condițiile de legalitate să fie obligat să părăsească organismul, locul său urmând a fi luat de un alt om de afaceri, afirmat în perioada din urmă. Același lucru ar urma să se petreacă și la Camerele de comerț din județele României sau la conducerea viitoarelor camere de comerț ale regiunilor. Aceleași criterii de contribuție la bugetul public și de respectare a legalității. S-ar reabilita astfel imaginea șifonată a omului de afaceri, iar economia românească ar beneficia de resursele de inteligență ale celor care o mai țin în viață. În același timp,Victor Ponta ar afla care este calea salvării economice a țării.
Fără consilieri și fără o comunicare directă și serioasă cu lumea de business, tânărul premier al României riscă să rămână cu aceeași mentalitate de stânga, adeseori pronunțat proletară, în care omenii de afaceri sunt niște rechini periculoși și trebuie jupuiți, arătați cu degetul și, eventual, stârpiți.
Când Victor Ponta, premier de stânga, va înțelege că trebuie să reabiliteze imaginea și condiția omului de afaceri român, că pe contribuția acestuia se întemeiază bugetul public, atunci cu siguranță că vom face un prim pas pe calea redresării economice a României.
Cornel Nistorescu

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA