AcasăOPINIIViața, deocamdată. Opera de trei parale (scenariul și regia Vasile Vlașin) la...

Viața, deocamdată. Opera de trei parale (scenariul și regia Vasile Vlașin) la Teatrul Municipal

spot_img

DISTRIBUIȚI

Interimarul numit de domnu’ Dan la conducerea adunăturii din Maramureș a convocat populimea la municipalul băimărean, reușind un spectacol pe cinste pe care și actorii pregătiți de repetiție l-au gustat și aplaudat cu generozitate. Actorul, scenaristul și regizorul Vasile Vlașin ar putea fi cooptat în trupa lui Claudiu Pintican, nefiind cu nimic mai prejos decât venerabilii artiști care au evoluat pe această scenă.
*S-au adunat vreo 150 de poporeni din județ, majoritatea dintre ei fiind ademeniți cu funcții în noua structură de conducere. Au mai venit câțiva (gruparea fostului președinte-milițian Pamfil Cristea) doar ca să-l huiduie pe parvenit, dar lui Vlașin puțin i-a păsat de protestele spectatorilor. După criteriile stabilite doar de el, regizorul a numit conducerea invitându-i pe impricinați pe scenă, până ce au ajuns să fie mai mulți decât în sală.

*O doamnă corpolentă și un cetățean turmentat l-au întrerupt pe orator de câteva ori cerându-i socoteală, dar urechile celui ce s-a vrut senator de Maramureș erau mai surde decât al marinarilor lui Odisseu, când au trecut pe lângă insula sirenelor ademenitoare. El turuia într-una nepăsător pe scenă, după modelul puradelului de Caracal, în vreme ce popularii din sală îl huiduiau ca la peluză. Inabil ca un milițian de rând, Cristea a cerut să fie lăsat să vorbească la final ca să explice culisele farsei jucate de Vlașin. Normal că acesta a intuit pericolul, l-a lăsat pe cel decăzut din funcție să creadă că va intra în posesia microfonului, dar a lungit prezentarea conducerii până ce a expirat timpul pentru care s-a plătit sala.

*Asumându-și merite pe care sigur nu le are, din dorința de a lua fața poporenilor, Vlașin a spus cu dezinvoltura mincinosului profesionist că în cei opt ani în care a fost consilier municipal nu și-a ridicat indemnizația, sau dacă a făcut-o, a donat-o cu precădere lui Simi Marcovici, șeful galeriei băimărene! Mare minciună, mare mincinos. Venerabilul Simi ne-a spus că odată, absolut din întâmplare, Vlașin i-a cumpărat ceva de mâncare și cam asta a fost tot. La ce prestație a avut în cadrul Consiliului Local, normal ar fi fost să-l lase pe Simi în locul lui (dacă tot susține că l-a plătit), pentru că tuciuriul sigur s-ar fi descurcat mai bine.

*Un sentiment legitim de milă a stârnit Adrian Turicu, fost ministru PUNR în Guvernul Văcăroiu (Doamne, Dumnezeule!), care s-a urcat pe scenă ca să citească niște paragrafe din statutul făcăturii, în speranța că astfel își va menține funcția de vicepreședinte! Pur și simplu s-a milogit de Vlașin pentru ca să rămână în conducere! Mi-am amintit vorbele înțeleptului Sofocle, care spunea că cei care se află în situații dificile pe care singuri și le-au pricinuit, nu merită indulgență nici milă din partea cuiva.

*Un alt personaj jalnic, dacă nu cumva chiar tragic, a fost cel interpretat de Ilie Gherheș, fost director la Arhivele Statului. Individul, recuperat în ultimul moment, dar vizibil afectat de ”bătăliile” purtate prin localurile de alimentație publică, este un fost profesor și doctor în istorie. Spun ”fost” pentru că ”actual” nu am cum, autodistrugerea personalității și caracterului acestui om de valoare fiind în faza terminală. Numai așa se poate explica prezența lui în echipa vlășineanului, care s-a lăudat că, împreună cu fostul profesor Gherheș, a publicat articole de istorie în publicații de specialitate! Fir-ar mama ei al dracului de istorie, dacă a decăzut până la nivelul ăsta!

*O bună parte dintre spectatori au plecat înainte de lăsarea cortinei, astfel că, așa cum spuneam, cei de pe scenă i-au dominat numeric pe privitori. E greu de reprodus inepțiile debitate de traseistul ce a poposit până acum la PRM, PSD, PDL și PPDD. Impardonabil a fost, printre altele, îndemnul făcut poporenilor să se pregătească ”încă de mâine” pentru alegerile parțiale în Cavnic și Săcel, deoarece primarii actuali nu-și vor termina mandatul din motive de sănătate! Nu mai e nimic de adăugat.

*Nu a răspuns convocării Nuțu Fonta, singurul parlamentar al populimii maramureșene. Ba mai mult, acesta a transmis că nu vrea să ocupe nicio funcție de conducere în filială. Nici n-ar avea rost, în cască suntem anunțați că borșeanul a semnat deja transferul spre alt partid. A lipsit și Liviu Bala, candidatul pe Baia Mare la Camera Deputaților. Inclin să cred că, după scurta rătăcire influențată mai ales de factori externi, mintea i s-a întors la locul ei și începe să funcționeze din nou la capacitate normală.
Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA