AcasăActualitateSocialVESTEA REA – De la 1 iulie prețul gazelor naturale va crește...

VESTEA REA – De la 1 iulie prețul gazelor naturale va crește cu 7%

DISTRIBUIȚI

Preţul gazelor naturale pentru populaţie ar putea creşte cu 6%-7%, de la 1 iulie 2015, în urma discuţiilor pe care ANRE le va avea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene, a anunţat preşedintele Niculae Havrileţ, prezent la o dezbatere de specialitate.

„Avem o hotărâre de guvern care expiră la 1 iulie 2015. De la 1 iulie trebuie să se dea altă hotărâre de guvern şi să se stabilească preţurile pentru etapele următoare ale aplicării calendarului (de liberalizare a preţului gazelor, n.r.). Se pune problema să modificăm calendarul după evenimentele reale. Calendarul iniţial spunea că se ajunge la 119 lei/MWh (la finalul etapei de liberalizare, n.r.), or, noi pe piaţa liberă avem 90 lei/MWh şi preţul are tendinţă de scădere. Nu avem cum să mai mergem peste nivelul pieţei“, a explicat Havrileţ.

Preşedintele ANRE a precizat că va fi întocmit un calendar de liberalizare a preţului la gaze prin care să fie înlocuite previziunile din anul 2011 cu cele din prezent. „Vom face un alt calendar la care să înlocuim previziunile din anul 2011 cu cele de acum. Practic, nu mai ajunge preţul internaţional (la gaze, n.r.) la 500 de dolari, cum era atunci. Am obţinut între timp o valoare de piaţă, de 90 de lei/MWh. Ne aşteptăm ca, în timpul verii, să ajungă sub acest nivel. Atunci, ne raportăm pentru liberalizare să ajungem la preţul liber de piaţă. Când ajungem la preţul liber de piaţă, nu mai putem noi să îl controlăm. Acum este 90 de lei/MWh pe piaţa liberă“, a spus Niculae Havrileţ.

Calendarul de liberalizare a preţului gazelor convenit de către Guvern cu Comisia Europeană prevede încheierea acestui proces la 31 decembrie 2018.

La dezbaterea organizată vineri, la Bucureşti, privind opţiunile României în discuţiile la nivel european în ceea ce priveşte reformarea schemei de comercializare a drepturilor de emisii de gaze cu efect de seră, preşedintele ANRE a subliniat că din luna aprilie România va avea un surplus de 10% la producţia internă de gaze naturale deoarece producătorii de energie electrică şi-au redus consumul de gaze prin eficientizare.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA