AcasăOPINIIVESTEA MULT AȘTEPTATĂ - Dacă nu plătești prejudiciul, faci toată pedeapsa!

VESTEA MULT AȘTEPTATĂ – Dacă nu plătești prejudiciul, faci toată pedeapsa!

DISTRIBUIȚI

În plină epocă a Intrărilor în arest sau în închisoare, eliberarea lui Gigi Becali deschide paranteza Ieșirilor. ”Până acum, inculpații nu erau atenți decât la partea penală a condamnărilor. Ei aproape că neglijau în apărare partea civilă, cea referitoare la prejudicii”, a comentat un avocat pentru Gazeta Sporturilor. Judecătorii fixau plata sumelor de către cei condamnați la închisoare, pe care Fiscul le recupera însă, conform datelor DNA, în proporție de doar 5%.

Cei închiși divorțau de formă, își mutau casele în proprietatea rudelor sau prietenilor, scăpau neexecutați și beneficiau apoi de eliberare înainte de termen. Uneori, ieșeau la jumătatea perioadei sau, cei peste 60 de ani, la o treime din pedeapsa dictată.

”Numai că, a continuat avocatul, conform noului Cod Penal, eliberările condiționate nu sunt posibile decât dacă cel condamnat își achită integral obligațiile civile, adică inclusiv prejudiciile!”.

Asta schimbă cu totul datele problemei. Față de vechiul Cod, cel nou prevede explicit că nu poți fi eliberat înainte de termen dacă prejudiciul nu este recuperat.

SECŢIUNEA a 6-a
Liberarea condiţionată

Art. 100

Condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii

(1) Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:

a) cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;

b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;

c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

Litera c) este cea care aduce obligativitatea recuperării prejudiciului, care este inclus în obligația civilă a pedepsei. Mai mulți avocați consultați de ziar, au confirmat și ei această schimbare fundamentală. Vechiul Cod Penal era mult mai vag:

”Art. 59: Condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat”.

După noul Cod, singura posibilitate de eliberare înainte de termen fără să achiți tot ar fi ca, în fața judecătorului, cel închis să probeze că nu are nici o posibilitate să plătească. Dar în cazul unor George Becali, Ioan Becali, George Copos (ca să ne referim doar la situațiile cu oameni din sport) acest lucru ar fi aproape imposibil de susținut credibil în fața instanței.

Așa se explică faptul că, pentru a-i fi acceptată eliberarea condiționată de azi, Gigi Becali a plătit integral prejudiciul de aproximativ trei milioane de euro în dosarul schimbului de terenuri. La fel a procedat George Copos, în cazul Loteria I, unde a achitat un milion de euro înainte de a cere o eliberare care nu i-a fost încă acordată. Sau Irina Socol de la Siveco, care nici n-a fost judecată și a achitat deja prejudiciul de peste șapte milioane de euro, pentru a beneficia de o reducere a pedepsei.

Încet, încet, se realizează ceea ce publicul așteaptă: returnarea banilor către bugetul de stat.

Dacă legea este clară, situațiile sunt diverse. În Dosarul Transferurilor, de pildă, unde prejudiciul n-a fost integral recuperat, unii dintre condamnați au fost judecați după vechiul Cod Penal, iar alții după cel nou, aplicându-li-se condiția cea mai favorabilă inculpaților la acel moment.

În afara aliniatului (1), noul Cod Penal specifică încă o dată obligația recuperării pagubelor la aliniatul (2), când e vorba de cei cu vârsta de peste 60 de ani:

(2) În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b)-d).

Mai mulți dintre condamnații din ultima vreme au peste 60 de ani. Ei nu pot beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei decât dacă prejudiciul va fi recuperat. Nici limita de vârstă, nici cărțile scrise și nici alte deduceri din pedeapsă nu acționează dacă pagubele nu sunt stinse.

În cazul lui Ioan Becali, 62 de ani și 6 ani și patru luni de închisoare, prejudiciul este de 10 milioane de dolari. Dar există și sume mult mai mari, cum ar fi cele 60 de milioane de euro în lotul ICA, unde este cuprins Dan Voiculescu, 67 de ani și 10 ani de închisoare.

O situație interesantă este în lotul ICA, unde sunt 10 condamnați și un prejudiciu total de 60 de milioane de euro. Dacă vor fi puși să achite prejudiciul în solidar, asta înseamnă că până la plata ultimului ban nici unul dintre cei zece nu poate beneficia de eliberare condiționată. Așa s-a întâmplat în cazul schimbului de terenuri dintre Becali și Armată, unde patronul Stelei a plătit el tot prejudiciul, inclusiv cel pentru Babiuc și Cioflină.

Iar efectele abia acum încep să se vadă.

Unii avocaţi susţin că prejudiciul nu este egal cu banii ajunşi la dispoziţia celor condamnaţi. Uneori, prejudiciul este mult mai mare decât ce au luat condamnaţii. În acest caz, practic partea civilă, la care nimeni nu prea e atent, se varsă în ani de închisoare. Asta îi obligă, totuși, și pe judecători la stabilirea unor prejudicii corecte, în acord cu ce s-a întâmplat în realitate”.  

Pe rol sunt procese cu prejudicii și mai mari. În dosarul ”Gaz ieftin” al lui Ioan Niculae, Adriean Videanu și Varujan Vosganian, procurorii cer instanței consemnarea unui prejudiciu de 130 de milioane de euro.

La Microsoft, DNA susține că prejudiciul este de sute de milioane de euro. În aceste condiții, dacă vor fi condamnați, practic inculpații de azi vor fi puși în situația de a alege între a plăti cu tot ceea ce au sau a continua să stea în temniță.

Practic, se ajunge la situația normală, reclamată de opinia publică: se respectă deciziile judecătorești și banii revin la contribuabil în momentul în care cei care i-au dobîndit ilegal sînt puși să aleagă între ei și libertate.

Cătălin Tolontan

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA