spot_img
AcasăActualitateSocialVESTEA BUNĂ – Termenul reducerii la plata integrală a impozitelor locale a...

VESTEA BUNĂ – Termenul reducerii la plata integrală a impozitelor locale a fost prelungit

DISTRIBUIȚI

 

Contribuabilii vor beneficia de bonificaţii dacă plătesc integral taxele locale şi impozitele pe clădiri, teren şi autoturisme până la data de 30 iunie 2016, ca urmare a unei ordonanţe adoptate miercuri de Guvern. Termenul anterior pentru acordarea reducerii era de 31 martie. Totodată, Guvernul a aprobat prelungirea şi a altor termene de depunere a unor declaraţii fiscale.

Guvernul a prelungit cu trei luni, respectiv până la 30 iunie 2016, termenul până la care contribuabilii pot plăti impozitul/taxa pe clădiri, pe teren şi pe mijloacele de transport şi pot beneficia astfel de bonificaţia stabilită de către consiliile locale pentru plata integrală a acestor obligaţii.

„În această ordonanţă de urgenţă sunt prevăzute câteva modificări legate de normele Codului fiscal. Pentru anul 2016, primul termen de plată a impozitului – taxe pe clădiri, impozit, taxe pe teren, respectiv impozit, taxe asupra mijloacelor de transport – se prorogă de la 31 martie până la 30 iunie 2016. Totodată, contribuabilii care achită integral suma până la 30 iunie 2016 în ceea ce priveşte impozitul sau taxele pe clădiri, impozitele – taxele pe teren, respectiv impozitul, taxele pe mijloacele de transport beneficiază de bonificaţia stabilită de consiliul local. Termenul era de 31 martie, s-a prelungit acest termen pentru ca toată lumea să poată plăti, să poată beneficia de clarificările pe care Ministerul de Finanţe le-a adus în ultimele săptămâni în privinţa noului Cod fiscal şi a normelor de aplicare la acesta”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvenului, Dan Suciu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

O altă modificare vizează prelungirea cu două luni, de la 31 martie 2016 la 31 mai 2016, a termenului până la care persoanele fizice care au în proprietate clădiri cu destinaţie mixtă sau nerezidenţială pot depune declaraţia privind destinaţia clădirii. Tot cu două luni, până la 31 mai 2016, se prelungeşte şi termenul până la care persoanele juridice pot depune declaraţia privind clădirile pe care le deţineau în proprietate la data de 31 decembrie 2015, destinaţia şi valoarea impozabilă a acestora.

„Este vorba de persoanele fizice care la data de 31 decembrie aveau în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă care pot depune declaraţia până la 31 mai 2016. Persoanele juridice care au obligaţia să depună declaraţii privind clădirile pe care le deţin în proprietate pe 31 decembrie 2015, destinaţia şi valoarea impozabilă a acestora poate fi, de asemenea, menţionată fiscal, declarată la Fisc până pe 31 mai 2016, inclusiv”, a adăugat Dan Suciu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menţionat că astfel „se încurajează conformarea voluntară la plată”, toate modificările urmând să intre în vigoare imediat după publicarea OUG în Monitorul Oficial.

În privinţa măsurilor cuprinse în OUG referitor la proiectele administraţiilor publice locale finanţate din fondurile europene, acestea prevăd crearea „unui mecanism de împrumut de la Trezorerie în cuantum total de 400 de milioane de lei pentru închiderea unor programe europene”.

„Este vorba de proiecte din trei programe operaţionale, Regional, Mediu şi Transporturi. Se pot contracta aceste împrumuturi tocmai pentru a nu se crea un risc de rambursare a sumelor în cazul în care angajamentele nu sunt finalizate. Vorbim de un împrumut de la Trezorerie care se poate duce pe 20 de ani la o dobândă ROBOR la trei luni plus 3% care se va plăti în tranşe egale trimestriale”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Oana Nistor

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA