AcasăActualitateSocialVESTEA BUNĂ – Speranța de viață la naștere a românilor a crescut....

VESTEA BUNĂ – Speranța de viață la naștere a românilor a crescut. Femeile trăiesc mai mult decât bărbații

spot_img

DISTRIBUIȚI

Potrivit unui raport recent al Institutului Naţional de Statistică, speranţa de viaţă la naştere a românilor a crescut uşor, în 2013, faţă de 2008 şi de 2012. Bolile de inimă şi cancerele rămân, în continuare, principalele patologii care provoacă decesul românilor. Speranţa de viaţă a românilor este în creştere faţă de anii precedenţi, dar diferenţa pe sexe se menţine, femeile având o durată medie a vieţii cu 7 ani mai mare decât bărbaţii. Aşa arată cel mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică (INS), „Femeile şi bărbaţii: parteneriat de muncă şi viaţă”, document care atestă că bolile cardiovasculare continuă să facă ravagii printre români, fiind ucigaşul numărul unu.

Starea de sănătate din ultimii doi ani a fost direct influenţată şi de lipsa personalului medical, România numărându-se printre statele europene care înregistrează deficit major de medici şi asistenţi medicali la suta de mii de locuitori.

Speranţa de viaţă din România, mică faţă de cea din UE

În anul 2013, speranţa de viaţă la naştere a ajuns la 74,7 ani, în creştere cu 1,71 faţă de anul 2008, subliniază specialiştii INS. „După 2008, durata medie a vieţii a crescut uşor, dar constant, pentru ambele sexe. Deşi speranţa de viaţă scade odată cu vârsta, diferenţele pe sexe se menţin superioare la femei pe tot parcursul vieţii”, se arată în raport. Acelaşi document arată că Malta şi Suedia sunt în topul ţărilor cu cea mai mare speranţă de viaţă sănătoasă, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei.
„Chiar dacă speranţa de viaţă la naştere pare să fi crescut, România continuă să fie în urma ţărilor europene din acest punct de vedere. Nu ne apropiem încă de media europeană. Vorbim de un cumul de factori: lipsa de acces la tratament, lipsa screeningului pe anumite patologii cum este cancerul de col uterin şi, nu în ultimul rând, lipsa de informare. Suntem cel mai puţin informat popor din Uniunea Europeană din punct de vedere al sănătăţii, asta e foarte grav”, a explicat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Cronice din România (APCR).

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA