AcasăActualitateSocialVESTEA BUNĂ - România va avea inflaţie negativă cel puțin până în...

VESTEA BUNĂ – România va avea inflaţie negativă cel puțin până în primăvara anului viitor

DISTRIBUIȚI

Preţurile vor scădea în continuare în următoarele nouă luni, astfel că România va avea inflaţie negativă până în primăvara anului viitor. Anunţul a fost făcut de guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, după şedinţa Consiliului de Administratie al BNR.

Consiliul de Administraţie al BNR a aprobat raportul trimestrial pe inflaţie. În aceeaşi şedinţă, consiliul a decis menţinerea ratei de politică monetară la nivelul minim istoric de 1,75 la sută pe an.

”Noua prognoză indică menţinerea ratei anuale a inflaţiei în teritoriu negativ pe parcursul următoarelor trei trimestre şi revenirea ei ulterioară la valori pozitive, plasate în continuare sub limita de jos a intervalului ţintei, până la începutul anului 2017”, a declarat Mugur Isărescu.

România nu riscă intrarea în deflație, deși Banca Centrală estimează că inflația va rămâne în teritoriu negativ în următoarele trei trimestre, pentru că se înregistrează o creștere a consumului de 6%, iar până la finalul anului poate ajunge la 10%, a declarat, marți, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.

”Nu (intrăm în deflație – n. r.). Și am două argumente. În primul rând, grosul acestei dezinflații, într-adevăr de tip șoc, vine nu neapărat din reducerea TVA la 19%, care nu este certă, dar nu puteam să nu o luăm în calcul. Grosul vine tot de la reducerea TVA la alimente, pentru că ponderea alimentelor în coșul de consum este foarte mare. Noi am calcula un indicator de transmisie de 60% (impactul scăderii TVA în prețuri – n. r.), dar este mult mai mare. Și perioada a fost bine aleasă, cu ofertă bogată. A fost o decizie fericită și pentru că s-a adresat unui sector al economiei care are capacități de producție”, a explicat guvernatorul BNR.

Un al doilea argument este legat de faptul că, la o creștere de 6% a consumului, care probabil se va duce la 10% până la finalul anului, nu se poate vorbi despre deflație.

”Atunci (în deflație – n. r.) se amână consumul în așteptarea scăderilor de prețuri. Pericolul nu este în scăderea prețurilor, pericolul îl constituie reducerea graduală a consumului de natură să reducă cererea și să reducă creșterea economică. Nu vedem pericol. Avem creștere de consum și avem creștere economică”, a subliniat Isărescu.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA