AcasăActualitateSocialVESTEA BUNĂ - Preţul energiei electrice va scădea cu 5 procente de...

VESTEA BUNĂ – Preţul energiei electrice va scădea cu 5 procente de la 1 ianuarie 2016

DISTRIBUIȚI

Consumatorii finali vor plăti facturi cu până la 5% mai mici la energia electrică începând cu 1 ianuarie 2016, potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ. Acesta a mai precizat că „pregătirile de iarnă sunt îndeplinite aproape în totalitate”.

Preţul energiei electrice la consumatorul final va putea scădea cu de la 3% până la 5% de la 1 ianuarie 2016, potrivit preşedintelui ANRE, Niculae Havrileţ, care a mai precizat că reducerea nu vizează certificatele verzi sau bonusul de cogenerare.

„În acest an, la nivelul furnizării și distribuției de energie electrică s-au înregistrat nişte elemente pozitive, a crescut consumul de energie electrică cu câteva procente, am avut o evoluţie a ratei de inflaţie favorabilă. Aceste două lucruri coroborate vor aduce, cu siguranţă, un aspect pozitiv la fixarea preţului energiei electrice la consumatorul final. Noi apreciem că acest preţ va scădea cu câteva procente”, a spus Niculae Havrileţ, prezent la conferinţa anuală a Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Havrileţ a precizat că reducerea ar putea fi de 8% pentru activitatea de distribuţie, însă în factura finală scăderea ar urma să fie de 3% – 5%.
Pe de altă parte, Silvia Vlăsceanu, director general al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a declarat că reducerea efectivă s-ar putea să fie cu totul alta. „Deocamdată este o veste şi pentru noi, pentru că nu ştiam de procent sau de intenţia Autorităţii de Reglementare de a reduce tarifele. Din ce am înţeles, la o primă analiză a dosarelor sau a informaţiilor transmise de operatori, aceasta ar fi concluzia ANRE: că ar trebui să scadă tarifele de distribuţie. Încă nu ştim şi nu este decizia finală pentru că urmează nişte analize mai aprofundate. În orice caz, orice reducere a tarifelor de distribuţie şi de transport, probabil, care sunt în sarcina Autorităţii de Reglementare, nu înseamnă automat şi o reducere a facturii consumatorului final. Diferenţa între ceea ce se reduce la consumatorii finali şi ceea ce se reduce cu tarifele de distribuţie nu poate să fie şi probabil că nici nu va fi aceasta”, a spus Silvia Vlăsceanu.
În acelaşi timp, reprezentantul ANRE a arătat că pregătirile de iarnă sunt îndeplinite aproape în totalitate în ceea ce priveşte stocurile de păcură, apă sau gaze, singura restanţă fiind la aprovizionarea cu huilă. „Pregătirile de iarnă sunt îndeplinite aproape în totalitate. Există încă o restanţă la aprovizionarea cu huilă. În rest, toate societăţile comerciale din zona energiei electrice care asigură rezerva de putere pentru perioada de iarnă au constituit stocurile de apă, în cazul Hidroelectrica, sau stocuri de cărbune sau de păcură, în cazul celorlalte societăţi comerciale care au această sarcină pe timpul iernii”, a precizat Havrileţ.
În ceea ce priveşte gazele naturale, Autoritatea a solicitat furnizorilor să înmagazineze pentru motive de siguranţă 1,7 miliarde de metri cubi şi s-au înmagazinat 2,5 miliarde de metri cubi, exact ca la nivelul anului trecut. În ceea ce priveşte crearea de stocuri mai mari de gaze naturale, peste cele recomandate, preşedintele ANRE a spus că la baza deciziei au stat raţiuni de siguranţă suplimentară, insti­tuită de Ministerul Energiei, pe regulamentul de salvgardare, dar şi probleme în ceea ce pri­veşte vânzarea gazelor pe fondul consumului mai scăzut al consumatorilor, în special al celor din zona industrială. (Oana Nistor)

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA