AcasăMARAMURESUL ISTORICVESTEA BUNĂ - Consulatul României de la Solotvino a fost inaugurat în...

VESTEA BUNĂ – Consulatul României de la Solotvino a fost inaugurat în prezența miniștrilor de externe ai celor două țări

DISTRIBUIȚI

Consulatul României de la Solotvino a fost inaugurat în prezența ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a omologului său ucrainean Pavlo Klimkin și a guvernatorului provinciei Transcarpatia, Ghenadie Muskal.

„Cetățenii țărilor noastre, de o parte și de alta a Tisei, vor avea posibilitatea să se întâlnească mult mai des, să gândească și să pună în aplicare proiecte de interes reciproc și astfel să contribuie șa consolidarea și mai puternică a relațiilor dintre România și Ucraina. (…) Asta este menirea lui principală, să contribuie la dezvoltarea în continuare a relațiilor româno-ucrainene și a contactelor dintre cetățenilor de pe cele două maluri ale Tisei”, a declarat ministrul Lazăr Comănescu, după tăierea panglicii inaugurale.

Ministrul român al Afacerilor Externe a subliniat faptul că acest consulat va fi operațional în această vară.

„Am solicitat colaboratorilor mei (…) și mi-au garantat că toate condițiile vor fi îndeplinite astfel încât consulatul să devină operațional, să înceapă să funcționeze efectiv cel mai târziu la începutul lunii august, încă înainte de a se termina vara. E o perioadă care permite să se facă toate lucrările, cu tot ceea ce este logistic și în același timp vom încerca să identificăm, să selectăm un personal consular cât mai bine calificat”, a adăugat Lazăr Comănescu.

După inaugurarea consulatului, programul vizitei ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a inclus  o rundă de consultări cu oficialitățile ucrainene, printre care și ministrul de externe, Pavlo Klimkin, precum și o întrevedere cu reprezentanți ai comunității române din regiunea Transcarpatia.

În cadrul consultărilor, cei doi miniștri au abordat tematici de interes comun privind cooperarea transfrontalieră româno-ucraineană, dezvoltarea infrastructurii în zona de frontieră comună și a contactelor inter-umane, alături de valorificarea minorităților naționale pentru consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Ucraina.

În contextul vizitei a fost semnat Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind exonerarea de la plata taxei pentru eliberarea vizelor de lungă ședere.

Viceprimarul municipiului Sighet, Horia Scubli, a declarat următoarele legat de vizita înalților oaspeți în zonă:
„Astăzi am participat la Solotvino (Slatina) la un eveniment memorabil din cadrul relațiilor Romano-Ucrainene: deschiderea Consulatului României în Solotvino, în prezenta Excelenței sale, domnul Lazăr Comanescu, ministrul de externe al României și a Excelenței sale Pavlo Klimkin, ministrul de externe al Ucrainei, precum și a unui număr important de personalități din sfera diplomației și învățământului. Noul Consulat oferă românilor de dincolo de Tisa facilități de obținere gratuită a vizelor de intrare în țara noastră. De asemenea, am depus o coroană de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare din localitatea Solotvino”.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA