Acasăoameni noiVESTE DE LA SENATUL ROMÂNIEI - Senatorii juriști au redus amenzile pentru...

VESTE DE LA SENATUL ROMÂNIEI – Senatorii juriști au redus amenzile pentru bicicliști

DISTRIBUIȚI

VESTE DE LA SENATUL ROMÂNIEI  Comisia juridică a Senatului a votat, luni, un raport favorabil unei propuneri legislative a parlamentarilor USR pentru modificarea Codului Rutier, prin care este redus cuantumul amenzilor acordate pentru nerespectarea regulilor de circulaţie de către biciclişti, de la maxim 8 puncte de amendă la 5 puncte de amendă. Un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie.

În prezent sancţiunile pentru biciclişti sunt de 6-8 puncte amendă, iar prin iniţiativa legislativă se propun 2-3 puncte amendă.Senatorii juriști au decis, printr-un amendament adoptat în Comisie, că sancţiunile pentru biciclişti se vor situa la 4-5 puncte amendă. Un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie.

Propunerea legislativă pentru modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost întregistrată pentru dezbatere în data de 7 martie la Senat, care este prima Cameră sesizată. Astfel, parlamentarii USR vor sancţionarea bicicliştilor cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni din Codul rutier, adică 2 sau 3 puncte de amendă (290 sau 435 lei) și nu cu clasa a III-a de sancţiuni, adică de la 6 la 8 puncte de amendă (între 870 şi 1/160 lei), cum prevede legislația rutieră, în prezent.

Inițiatorii precizează că, în prezent, Codul Rutier stabileşte „un nivel exagerat” al sancţiunilor contravenţionale aplicate pentru nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor.

Potrivit iniţiatorilor, Codul Rutier şi regulamentul de aplicare tratează similar circulaţia pe drumurile publice a mopedelor, bicicletelor, vehiculelor cu tracţiune animală, conducători de coloane militare, cortegii, grupuri organizate, precum şi de animale, la care se adaugă categoria pietonilor. Deci, rezultă că legiuitorul a considerat că toate aceste tipuri de participanţi la trafic acceptă un nivel de reglementare similar.

Iniţiatorii mai spun că tratamentul lor din punct de vedere al sancţiunilor aplicate este diferenţiat. Toate aceste categorii menţionate, cu excepţia bicicliştilor, sunt incluse în clasa I de sancţiuni, care prevede 2 sau 3 puncte-amendă. Astfel, nivelul amenzilor pentru biciclişti, care sunt incluşi în clasa a III-a de sancţiuni, este de trei ori mai mare.

Sursă info și foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA