AcasăActualitateSocialVESTE BUNĂ - Procedurile de adopție vor fi simplificate

VESTE BUNĂ – Procedurile de adopție vor fi simplificate

spot_img

DISTRIBUIȚI

Veste bună pentru cei care doresc să adopte un copil şi care până acum au avut de trecut prin numeroase demersuri mai mult sau mai puţin inutile. Este vorba despre proiectul legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, elaborat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.
Estimat să intre în vigoare la 4 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, noul act normativ va duce, practic, la scurtarea tuturor etapelor procesului de adopție: declararea adoptabilității, încredințarea în vederea adopției și încuviințarea adopției.
Adopția va putea fi stabilită și în cazul în care părinții/rudele care au putut fi găsite declară că nu doresc să se ocupe de copil, însă, ulterior, refuză să semneze declarațiile care ar permite declararea ca adoptabil a copilului. De asemenea, atunci când părinții și rudele copilului de până la gradul al patrulea nu sunt găsite după o perioadă de 6 luni de la instituirea măsurilor de protecție specială, vor putea fi demarate procedurile de adopție.
Mai mult, termenul de doi ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminat. Obținut în urma deciziei unei instanțe de judecată, statutul va fi valabil, de anul viitor, până la încuviințarea adopției sau până ce copilul împlinește vârsta de 14 ani.
În cazul adopțiilor internaționale, copilul va fi declarat eligibil, conform noului act normativ, la numai un an de la deschiderea procedurii, și nu după doi ani, așa cum se întâmplă în prezent.
O altă noutate este acordarea unui concediu de acomodare de maximum 1 an de zile și a unei indemnizații lunare pe durata încredințării în vederea adopției oricăruia dintre soții familiei adoptatoare, dacă realizează venituri supuse impozitului pe venit. Concediul se acordă pentru adopția unui copil cu vârsta mai mare de 2 ani, iar valoarea indemnizației va fi în cuantum de 1700 lei.
Pentru efectuarea evaluărilor impuse de obținerea atestatului și pentru realizarea potrivirii practice, persoanele care doresc să adopte un copil vor avea dreptul la timp liber, cu păstrarea drepturilor salariale, în limita a 40 de ore/an. Potrivirea se va face în mod obligatoriu la nivel local, de către fiecare direcție generală de asistență socială și protecția copilului. În plus, valabilitatea atestatului de familie adoptatoare este prelungită de la un an la 2 ani.
La această dată, în Maramureş sunt înregistraţi 13 copii eligibili pentru adopţie. De asemenea, 12 familii sunt atestate pentru adopţie, iar 7 familii sunt în curs de evaluare în vederea atestării.
„Este important ca șederea copilului în instituțiile statutului să fie cât mai scurtă, iar în cazurile în care nu este posibilă revenirea copilului în familie, singura soluție viabilă o reprezintă adopția. Prin adaptarea acestor etape ale adopției la contextul necesităților existente vom reuși să determinăm creșterea numărului de adopții. Schimbarea legii adopției a venit ca un răspuns la dificultățile întâmpinate în cadrul procesului de adopție de către familiile adoptatoare și autorități. În România continuă să existe încă mulți copii care au nevoie să crească într-o familie, iar datoria noastră este să facem posibil acest lucru”, a declarat Adrian Mândru, purtător de cuvânt al DGASPC Maramureş.

Ana Pop

 

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA