AcasăActualitatePoliticVESTE BUNA - EURES - Puncte de contact naţionale pentru recunoaşterea calificărilor...

VESTE BUNA – EURES – Puncte de contact naţionale pentru recunoaşterea calificărilor profesionale ale lucrătorilor profesionişti mobili

DISTRIBUIȚI

Având în vedere sutele de profesii reglementate pe întreg teritoriul UE, situaţia calificărilor în diferitele state membre poate genera confuzie. Din fericire, o reţea de puncte de contact naţionale pentru recunoaşterea calificărilor profesionale este pregătită să îi ajute pe lucrătorii profesionişti mobili. Lucrătorii profesionişti calificaţi care doresc să se mute într-o altă ţară europeană trebuie întotdeauna să verifice dacă au calificările necesare pentru a-şi practica meseria în locul de reşedinţă dorit.
Reţeaua de puncte de contact naţionale are sarcina de a oferi cetăţenilor informaţiile de care aceştia au nevoie despre recunoaşterea calificărilor în ţara în care se mută.
Există un punct de contact în fiecare stat membru al UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia. Acestea pot oferi orientări cetăţenilor în ceea ce priveşte legislaţia naţională care reglementează diferite profesii şi pot explica diferitele formalităţi administrative care trebuie îndeplinite în cadrul procesului de recunoaştere. Punctele de contact au, de asemenea, sarcina de a le oferi asistenţă cetăţenilor în exercitarea dreptului lor la liberă circulaţie.
De la bucătari pe nave la instalatori de acoperişuri…
Există o imensă varietate de profesii reglementate în întreaga Europă, de la ingineri electronişti la instructori sportivi, de la bucătari pe nave la instalatori de acoperişuri, de la asistenţi medicali la tehnicieni în domeniul aerului condiţionat*. Fiecare ţară are propriile sale reguli pentru practicarea activităţii în aceste domenii, motiv pentru care punctele de contact oferă acest serviciu important.
În momentul gestionării unui caz, un punct de contact va lua legătura cu colegii din cealaltă ţară în cauză, precum şi cu autoritatea naţională competentă relevantă. Aceste autorităţi decid cu privire la recunoaşterea calificărilor profesionale obţinute în alte state membre ale UE.
Ţările gazdă au luat peste 253 000 de decizii privind recunoaşterea calificărilor profesionale de la intrarea în vigoare a iniţiativei – 82 % dintre aceste decizii s-au dovedit rezultate pozitive pentru lucrătorii profesionişti în cauză.
Punctele de contact oferă ajutor prin corespondenţă sau la telefon. Acestea nu trebuie să fie confundate cu ghişeele unice ale UE, care oferă servicii online antreprenorilor transfrontalieri. Punctele de contact naţionale oferă, de asemenea, ajutor suplimentar celui oferit de serviciul „Europa ta”, care furnizează informaţii practice de ordin general privind drepturile lucrătorilor migranţi.

Mai multe informaţii:

Paginile de internet ale Comisiei Europene privind libera circulaţie a lucrătorilor profesionişti

Comisia a creat o bază de date cu profesiile reglementate. Utilizaţi această platformă online pentru a verifica statutul profesiei dumneavoastră în diferite ţări, doar selectând o opţiune din casetele derulante., care este uşor de utilizat

Europa ta – informaţii practice privind drepturile lucrătorilor migranţi

Ghişeele unice ale UE

Găsiţi un consilier EURES

Aflaţi mai multe informaţii despre condiţiile de viaţă şi de muncă din diferite ţări europene pe Portalul EURES al mobilităţii pentru ocuparea forţei de muncă
Căutaţi un loc de muncă în baza de date cu oferte de muncă a EURES
*Există şapte profesii care sunt reglementate în toate statele membre ca urmare a armonizării cerinţelor minime de formare. Acestea sunt: asistenţi medicali, medici, medici veterinari, medici stomatologi, moaşe, farmacişti şi arhitecţi.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA