AcasăslolvaciaVERNISAJ - „Fotoetnografica” deschide seria evenimentelor „Crăciun în Maramureş”, ediţia a VII-a

VERNISAJ – „Fotoetnografica” deschide seria evenimentelor „Crăciun în Maramureş”, ediţia a VII-a

spot_img

DISTRIBUIȚI

Luni, 14 decembrie, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară a fost vernisată expoziţia de fotografie „Fotoetnografica”, ediţia 2015. Este primul eveniment din cadrul manifestării „Crăciun în Maramureş”, ajunsă deja la a şaptea ediţie.

„<<Fotoetnografica>> de anul acesta nu este de anul acesta. Este o <<Fotoetnografică>> cu tematică de iarnă şi pusă pe simeze cu ocazia Crăciunului în Maramureş. A fost realizată în zona Văleni, în perioada Crăciunului, în 2009. Am avut participanţi din ţară, putem să menţionăm pe Gheorghe Petrilă din Oradea, Mihai Ioan Nedelcu din zona Bucureştiului şi Tudor Platon din Piatra Neamţ iar eu i-am călăuzit prin Maramureş. Fiind în perioada Crăciunului am surprins şi muncile din perioada de iarnă din zona cercetată cât şi pregătirile de Crăciun, aţi văzut acolo tăiatul porcilor, pregătirea măştilor pentru Crăciun, colindători, copii la săniuş, deci ce am putut găsi în perioada respectivă. Ne-am bucurat că a fost şi iarnă adevărată”, a declarat Felician Săteanu, unul dintre fotografiui care au expus pe simeze în cadrul expoziţiei.

Expoziţia, chiar dacă a fost realizată în urmă cu şase ani, are o valoare documentară. Multe dintre obiceiuri dispar, în ciuda eforturilor făcute de autorităţi să le conserve.

”Expoziţia acesta are ca rezultat o tabără pe care am realizat-o în 2009, în zona localităţii Văleni, Vălenii de dincolo de Deal, o localitate foarte interesantă care mai păstrează unele dintre elementele acelea care sunt esenţiale ale arhaicităţii Maramureşului, chiar dacă în multe alte părţi ale Maramureşului lucrurile încep să dispară. Se modernizează satul maramureşean. Este un fenomen şi un proces care nu cred că poate fi împiedicat de cineva”, a declarat Ștefan Mariş, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş.

Pe lângă „Fotoetnografica”, la Muzeul de Etnografie a fost amenajată şi expoziţia „Aşteptând colindătorii…”. Cele două expoziţii vor putea fi vizitate în următoarea săptămână, atâta timp cât va dura „Crăciun în Maramureş”.

”Acum, aici, s-a dat startul celei de-a şaptea ediţii de fapt a evenimentului «Crăciun în Maramureş». Este o întreagă săptămână pe parcursul căreia se vor desfăşura o serie de acţiuni culturale şi care vor culmina cu acţiunea din 19 decembrie, tot de aici, din Muzeul Satului”, a precizat Dana Gagniuc, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Maramureş.

Manifestările din cadrul celei de-a VII-a ediţii a Crăciunului în Maramureş vor continua marţi, 15 decembrie, la Bastionul Măcelarilor, unde va avea loc vernisajul unei expoziții de fotografie a artistului fotografic maramureșean Radu Lazăr, cu tema ”Meșteșuguri tradiționale în Țara Maramureșului”. ”Crăciunul — simboluri și semnificații” este tema simpozionului care va avea loc la Consiliul Județean Maramureș în 16 decembrie, la care vor fi invitați cadre universitare, etnologi și istorici.

Ansamblul de copii ‘Dănțăușii’ de la Palatul Copiilor Baia Mare, sub coordonarea profesorului-coregraf Maria Seraz, vor susține un moment de colinde și ”Dansul Moșilor”, un dans cu o simbolistică specială de Crăciun. La finalul simpozionului va fi vernisată o expoziție <<Fotoetnografica>> în holul Palatului Administrativ Baia Mare.

Ziua de 17 decembrie va fi dedicată colindătorilor care vor veni la Consiliul Județean Maramureș și pe care îi va aștepta, ca în fiecare an, Moș Crăciun cu sacul plin de cadouri.
În aceeași zi, la Complexul Astronomic din Baia Mare, în intervalul orar 9-15, copiii vor avea intrarea gratuită pentru a putea participa la acțiunile desfășurate sub genericul ”Steaua Crăciunului”. Se vor face prezentări de expoziții, prezentări în cupolă și explicații a ceea ce consideră astronomii a fi ”Steaua Crăciunului”.

În 19 decembrie, centrul de greutate al manifestărilor se va muta la Muzeul Satului din Baia Mare, unde se va reconstitui o autentică zi de ajun, cu tăiatul porcului, gătitul bucatelor tradiționale, colindatul și uratul pe ulițele satului.

Ca în fiecare an, vor fi reprezentate toate zonele etno-folclorice din Maramureș, primăriile participante fiind Borșa, Băița de Sub Codru, Botiza, Groșii Țibleșului, Rona de Sus și Valea Chioarului.

Manifestările se vor încheia în 20 decembrie, când Ansamblul Folcloric Național ‘Transilvania’ va susține un concert de colinde la Catedrala Episcopală ”Sfânta Treime” din Baia Mare.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA