AcasăslolvaciaVERNISAJ – Costume din Maramureş şi Satu Mare expuse la Muzeul de...

VERNISAJ – Costume din Maramureş şi Satu Mare expuse la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Chiar dacă ziua de 8 Martie este dedicată prin definiţie femeilor, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară aceasta a fost dedicată frumosului. A avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie și costume populare „De la fir la costum”. Fotografiile expuse au fost realizate în cadrul proiectului european „REUȘIM PRIN COOLtură – Valori europene și viitor comun” şi reprezintă costume populare din județul Satu Mare și Regiunea Transcarpatia, Ucraina. 

muzeu 8 martie (10)

„Expoziţia «De la fir la costum» este un eveniment foarte bine gândit în colaborare cu Muzeul Judeţean Satu Mare şi dorim să evidenţiem în primul rând feminitatea şi această superbă creaţie a sufletului şi a zestrei românilor, costumul popular. Bineînţeles colegii noştri de la Satu Mare au adus cu ei un proiect foarte drăguţ care se poate viziona în sala de expoziţie a Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, iar rodul muncii noastre sunt exponate, piese de port popular din zona judeţului nostru şi nu numai. Noutatea este costumul de «huţul» care apare în expoziţie, cel de maghiar, cel de ucrainean, bineînţeles, deci pe scurt toate etniile conlocuitoare cu românii noştri”, a declarat Sanda Roman, muzeograf la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare.

muzeu 8 martie (7)

Costumele femeieşti aparținând colecției Muzeului Județean de Entografie și Artă Populară Baia Mare sunt nelipsite din cadrul acestui eveniment, care are ca scop promovarea valorilor tradiţionale din Maramureș și Satu Mare, a artei ţesutului şi a costumului popular. Cel mai vechi costum expus este cel de Codru, sfârşit de secol XIX, este de fapt un set de costume, bărbătesc şi femeiesc, autentice ambele şi foarte rare.

În Maramureş există deja o tendinţă de întoarcere la origini şi tot mai mulţi maramureşeni poartă cu mândrie straiele populare moştenite de la bunici şi părinţi.

muzeu 8 martie (1)

„Da, se doreşte o reîntoarcere, în mod deosebit la evenimentele mari sau cele organizate de către autorităţi în mod deosebit şi ce este drăguţ este că se doreşte sau se încearcă un costum autentic, îmbrăcarea unui costum cât mai autentic, deci întoarcerea la origini”, a mai spus muzeograful.
Expoziţia va fi deschisă o lună și poate fi vizionată între orele 8.30 şi 16.00 în fiecare zi, cu excepţia zilei de luni.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA