spot_img
Acasăsinucidere maramuresVATICAN - Cinci persoane, inclusiv doi jurnalişti, judecate pentru divulgare de informaţii...

VATICAN – Cinci persoane, inclusiv doi jurnalişti, judecate pentru divulgare de informaţii secrete

DISTRIBUIȚI

Cinci persoane, dintre care doi jurnalişti italieni, s-au prezentat marţi în faţa unui tribunal de la Vatican pentru că au transmis sau au publicat documente confidenţiale ale Sfântului Scaun, un proces denunţat de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, relatează Reuters online.
Cei doi jurnalişti, Gianluigi Nuzzi şi Emiliano Fittipaldi, sunt acuzaţi că au utilizat informaţii confidenţiale în două cărţi, publicate recent în Italia, care fac referire la un Vatican unde dorinţa de reformă a papei Francisc se confruntă cu o rezistenţă puternică. Operele, apărute la începutul lunii noiembrie, intitulate “Via Crucis” (semnată de Gianluigi Nuzzi) şi “Avarizia” (semnată de Emiliano Fittipaldi) au jignit sediul Bisericii Catolice, care a susţinut că aceste informaţii nu ar fi trebuit făcute publice.

Potrivit procurorilor, trei responsabili ai Vaticanului au format un “grup infracţional organizat”, având scopul să “divulge informaţii şi documente privind interesele fundamentale ale Sfântului Scaun şi ale statului”. Doi dintre aceştia au fost arestaţi la începutul lunii: monseniorul Lucio Angel Vallejo Balda, un spaniol de 54 de ani, secretarul adjunct al Prefecturii pentru Afacerile Economice ale Sfântului Scaun, şi italianca Francesca Chaouqui, specialistă în relaţii publice, care a fost ulterior eliberată după ce a acceptat să coopereze. Un alt individ pus sub acuzare în acest caz este Nicola Mairo, un asistent al monseniorului Vallejo Balda.

Monseniorul Vallejo Balda şi Francesca Chaouqui aparţin comisiei instituite în 2013 de papa Francisc, la puţin timp după numirea sa, pentru a contura un plan de reformă a Curiei, administraţia Vaticanului. Această comisie a finalizat lucrul anul trecut şi a transmis papei raportul.

Gianluigi Nuzzi şi Emiliano Fittipaldi vor fi judecaţi că au “excercitat presiuni, în special asupra lui Vallejo Balda, pentru a obţine documente şi informaţii secrete”, anunţă tribunalul de la Vatican. Cei doi jurnalişti se plâng că au fost obligaţi să accepte avocaţi acreditaţi de Vatican şi că nu au avut posibilitatea de a fi apăraţi de avocaţi italieni.

Cele cinci persoane acuzate riscă pedepse de până la opt ani de închisoare.

Luni, Organizaţia pentru Securitare şi Cooperare în Europa (OSCE) a cerut Sfântului Scaun să îşi retragă acuzaţiile. “Jurnaliştii trebuie să fie liberi să informeze despre subiecte de interes public şi să îşi protejeze sursele confidenţiale”, a declarat reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatovic.

Federaţia jurnaliştilor italieni şi Aigav, asociaţia jurnaliştilor acreditaţi ai Vaticanului, au condamnat, de asemenea, punerea sub acuzare a lui Nuzzi şi Fittipaldi. “Trebuie să subliniem că publicarea informaţiilor este chiar meseria noastră”, a anunţat Aigav, făcând referire la decizia “inacceptabilă” de a-i judeca pe ce doi jurnalişti.

Aceste scurgeri de informaţii constituie unul dintre cele mai mari scandaluri interne cu care se confruntă papa Francisc de când a fost ales în 2013 şi aminteşte de scandalul “Vatileaks”, care a precedat demisia predecesorului său, Benedict al XVI-lea.
Mediafax

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA