spot_img
AcasăEvenimentVânătorii de căprioare din Chioar au fost trimiși în judecată. Dosarul se...

Vânătorii de căprioare din Chioar au fost trimiși în judecată. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Baia Mare

DISTRIBUIȚI

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpaţilor Ciurte Arghil, Petrişor Ioan Petru şi Timiş Vasile sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj cinegetic, transportul vânatului provenit din braconaj şi uz de armă letală, fără drept, precum şi a inculpatului Rus Cristian Florin sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de transportul vânatului provenit din braconaj şi tăinuire.
Faptele
În data de 4 septembrie 2011, cei trei bărbaţi au plecat la vânătoare în zona Chioar din Judeţul Maramureş. Aceştia deţineau autorizaţie pentru vânătoarea la mistreţ. Cum ziua s-a arătat una nu prea bună pentru vânători, aceştia s-au gândit că ar fi păcat să plece acasă cu tolba goală. Aşa că, în lipsa porcului au împuşcat nici mai mult nici mai puţin decât taman trei căprioare. Câte una de căciulă. Bucuroşi, cei trei au purces cu animalele omorâte spre locuinţe unde le-au tranşat şi le-au depozitat în frigidere. Însă, invidioşi nevoie mare, vecinii unuia dintre vânători au sunat la poliţie.
Astfel că, oamenii legii dând dovadă de mult profesionalism, nu au mai trebuit decât să efecteze o percheziţie la domiciliul celor trei, iar în urma verificărilor a fost descoperită o parte din carne, precum şi două piei aparţinând animalelor împuşcate.
Cei trei vânători, membri ai Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Maramureş, s-au ales cu dosare penale, care sunt instrumentate de poliţiştii din cadrul Serviciului A.E.S.P. al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
„În urma anchetei s-a stabilit că Ioan Petru Petrișor, de 33 ani, din satul Măgureni, comuna Cerneşti, Vasile Timiș, de 27 ani, din Târgu Lăpuş şi Arghil Ciurte, de 47 ani, din satul Prislop, comuna Boiu Mare au recoltat fiecare, prin împuşcare cu arma de vânătoare, câte un exemplar din specia căprior (doi masculi şi o femelă), fără a avea autorizaţie de vânătoare legală la această specie de interes cinegetic. Armele de vânătoare ale celor în cauză au fost ridicate în vederea confiscării, precum şi cantitatea de aproximativ 20 kg carne de vânat şi două piei provenite de la animalele braconate. Vânătorii vor răspunde penal pentru comiterea infracţiunii de braconaj cinegetic prevăzută de Legea 407/2006 modificată.”, a declarat la vremea respectivă cms. Gabriela Liahovici – purtător de cuvânt al IPJ Maramureş.
Totodată, inculpaţii Ciurte Arghil, Petrişor Ioan Petru şi Timiş Vasile împreună cu inculpatul Rus Cristian Florian (după ce au eviscerat şi jupuit cele trei exemplare de vânat) le-au transportat cu maşina acestuia din urmă de pe fondul de vânătoare, serviciu pentru care a primit pentru consumul propriu, carne de vânat, cunoscând că provine din braconaj.

Urmările
Mai mult, AJVPS Maramureş a suferit un prejudiciu de 7.000 de euro, prin extragerea neautorizată din terenul de vânătoare a celor trei exemplare de căprior, motiv pentru care asociaţia s-a constituii parte civilă împotriva celor trei braconieri.
Potrivit secretarului general al AJVPS Maramureş, Ionică Pop, vânătorii implicaţi în actele de braconaj și-au pierdut şi calitatea de membru vânător a asociaţiei.
“Conducerea AJVPS a dispus retragerea şi anularea permiselor de vânătoare, precum şi excluderea celor trei vânători din cadrul asociaţiei. De asemenea, a trimis o informare la nivel naţional pentru a nu fi primiţi nici în cadrul altor asociaţii sau organizaţii de vânătoare. Şi, mai mult, ca urmare a celor întâmplate le-a fost retrasă autorizaţia de port armă.”, a mai spus Pop.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Baia Mare.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA