Acasăsinucidere maramuresValea Vaserului - Mocăniţa la finalul unui an de succes

Valea Vaserului – Mocăniţa la finalul unui an de succes

spot_img

DISTRIBUIȚI

Cu paşi repezi ne îndreptăm spre finalul unui an plin de realizări al Mocăniţei de pe Valea Vaserului. Dintre acestea putem menţiona inaugurarea unui mic muzeu la popasul turistic Paltin, organizarea anumitor evenimente deosebite precum Trenul Campionilor şi Zipsertreff sau publicarea unei expoziţii pe platforma Google Cultural Institute.
Inaugurarea muzeului din Paltin
Odată cu începutul sezonului, la popasul turistic Paltin, a fost amenajat un mic muzeu într-o clădire de lemn construită după modelul istoric al staţiilor de pe Valea Vaserului din anii 1950. Astfel, în 2014, an în care s-a înregistrat un nou număr record de turişti, aprox. 23.000, noul muzeu a constituit una dintre principalele atracţii din staţia Paltin. Expoziţia, având ca şi temă principală istoria văii Vaserului, oferă posibilitatea turiştilor interesaţi să afle mai multe informaţii despre calea ferată forestieră, despre mecanismul de funcţionare a unei locomotive cu abur sau despre exploatarea forestieră din trecut. Includerea Mocăniţei de pe Valea Vaserului în topul ultimelor căi ferate forestiere din lume După cum unii dintre noi ştiu deja, calea ferată forestieră de pe Valea Vaserului este ultima activă din Europa, care încă mai este folosită în scopul său iniţial şi anume acela de a asigura transportul de buşteni. Acest fapt a atras şi atenţia domnului Paul Mahoney, coodonator şi expert în cadrul Departamentului de Conservare al Patrimoniului de căi ferate forestiere din Noua Zeelandă. Prin vizita sa personală la Vişeu de Sus, calea ferată de pe Valea Vaserului a fost plasată în top 3 al căilor ferate forestiere active din lume luând o opţiune serioasă în includerea acesteia în patrimoniul mondial UNESCO.
Publicarea expoziţiei pe platforma Google
Un alt aspect notabil ar fi clasarea Maramureşului de către National Geographic Traveler în top 20 al celor mai frumoase locuri de vizitat în noul an. Acest lucru a fost posibil şi datorită Mocăniţei de pe Valea Vaserului, cea mai mare atracţie din „Boldly old world”, aşa cum a fost caracterizată regiunea Maramureşului, dată fiind popularitatea acestui obiectiv turistic şi a rolului îndeplinit în secolul trecut în exploatarea lemnului din zonă. În sprijinul acestei afirmaţii, menţionăm şi lansarea recentă a expoziţiei despre ultima cale ferată forestieră activă din Carpaţi pe platforma Google Cultural Institute, expoziţie ce oferă tuturor vizitatorilor platformei posibilitatea vizualizării celor mai importante momente din istoria acestei Mocăniţe.
Evenimente remarcabile organizate de-a lungul anului
Printre cele mai de seamă evenimente organizate de CFF Vişeu de Sus în acest an, distingem Trenul Campionilor şi Zipsertreff. Trenul Campionilor, un eveniment deosebit de important pentru Mocăniţă, dar şi pentru vişeuani, a adunat atât amatorii de sport locali cât şi din alte zone din ţară sau străinătate precum şi câteva personalităţi importante din sportul românesc, precum Gabriela Szabo, Andreea Răducanu sau Elisabeta Lipă. Scopul acestui eveniment a fost acela de a creşte vizibilitatea şi accesibilitatea valorilor maramureşene pe plan naţional şi internaţional, prin promovarea Vişeului, ca exponent al Maramureşului istoric.

Un alt eveniment atractiv prin care s-a remarcat Mocăniţa în acest sezon a fost organizarea Zipsertreff, o sărbătoare anuală a unei comunităţi germane din Vişeu de Sus ce are rolul de a reuni etnici germani din toată ţara, cât şi din străinătate, eveniment la care a participat însuşi ambasadorul german Werner Hans Lauk. Sărbătoarea a avut loc pe durata a două zile în apropierea trenului hotel Carpatia Express, singurul tren hotel staţionar din ţară, şi s-a încheiat printr-o călătorie cu neobosita Mocăniţă pe Valea Vaserului, la capela catolică din staţia Făina.

Trecerea dintre ani pe Valea Vaserului
Pentru a încununa un an de succes, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, Mocăniţa va purta vizitatorii printr-un minunat peisaj de iarnă pe Valea Vaserului. Un eveniment mult aşteptat este şi Revelionul pe Valea Vaserului, care oferă celor care vor vizita Maramureşul în această perioadă, ocazia sărbătoririi trecerii dintre ani într-un mod cu totul inedit. Mocăniţa, urmată de vagoane
încălzite, va însoţi turiştii în călătoria spre noul an până în Paltin, acolo unde îi va aşteapta un meniu copios, artificii, foc de tabără şi o experienţă de neuitat.
Ioana Coman-Karlstetter

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA