O parte din istoria mineritului din Valea Jiului, aferentă minei Petrila, va rămâne în picioare. Eforturile viceprimarului Vasilică Jurca și a profesorilor clujeni și bucureșteni de la arhitectură cu care a lucrat, au dat roade, ministrul Culturii emițând un ordin prin care clasează mai multe cădiri ale minei Petrila în ”categoria ansamblu, grupa valorică A”. Adică clădirile de la mina Petrila sunt considerate monumente de interes național. Asta înseamnă că aceste clădiri istorice nu pot fi dărâmate în cadrul lucrărilor de ecologizare a suprafeței de la mina Petrila.
Mai multe clădiri de la mina Petrila rămân în picioare, acestea fiind salvate de la dărâmare printr-un ordin de ministru care le-a clasificat drept monumente de interes național, în urma unui demers inițiat de o parte a administrației locale de la Petrila susținută de arhitecți și oameni de cultură.
”Vă comunicăm că Exploatarea Minieră Petrila a fost clasată în Lista monumentelor istorice în categoria ansamblu, grupa valorică A din cadrul Ordinului Ministrului Culturii nr. 2823/21.12.2015 urmând parcurgerea procedurilor specifice conform Legii 422/2001 republicată și Normelor metodologice de clasare și inventariere a monumentelor istorice aprobate prin Ordinul Ministrului Culturii și Cultelor nr. 2.260/2008, cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-o adresă a Ministerului Culturii ce a fost transmisă atât Primăriei Petrila cât și Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.
Preparația veche, Puțul Centru, atelierul mecanic, puțul cu schip și compresoarele vechi sunt clădirile monumente istorice de la mina Petrila. Pe listă se mai află și vechea centrală termică, demolată însă de administrația locală până la momentul în care lista a intrat spre avizare.
Viceprimarul orașului Petrila, Vasilică Jurca, este cel care a militat pentru menținerea unei părți din istorie.
”A fost emis ordinul de ministru prin care clădirile au fost clasificate drept monumente istorice. Acest lucru înseamnă că acele clădiri nu pot fi dărâmate iar o parte din istoria orașului și a mineritului din Valea Jiului rămâne în picioare astfel ca și generațiile viitoare să o poată cunoaște”, a declarat, luni, pentru Gazeta de Dimineață, Vasilică Jurca, viceprimarul orașului Petrila.
Jurca susține că vrea ca în bugetul de anul viitor al Primăriei Petrila să fie cuprinsă suma necesară pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate pentru aceste clădiri, astfel încât împreună cu profesorii de la arhitectură să fie identificate programe pe fonduri europene pentru reabilitarea, punerea în valoare și includerea acestor clădiri într-un circuit turistic.
Cealaltă jumătate a administrației locale de la Petrila, primarul Ilie Păducel, nu vrea clădirile. Deși neagă, Păducel a făcut demersuri, împreună cu persoane din conducerea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, pentru ca ordinul de ministru să nu fie emis, iar clădirile să nu fie clasificate monumente istorice. Primarul chiar a cerut ca în locul clădirilor, în cadrul programului de închidere a minei Petrila să fie asfaltat drumul tehnologic, așa-zisa centură a orașului. Acest drum, duce de la un cimitir la un alt cimitir, pe un drum paralel cu albia Jiului de Est.
Acum, cu ordinul de ministru emis, primarul din Petrila spune că va respecta legea, dar cere ca ministerul de resort să-i aloce banii necesari pentru întreținerea acestora.