AcasăActualitatePoliticUSL va avea un candidat eligibil în Colegiul Maramureș Nord. Ministrul Liviu...

USL va avea un candidat eligibil în Colegiul Maramureș Nord. Ministrul Liviu Pop va candida pentru un post de senator!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat ca ia în calcul să candideze pentru un post de deputat sau senator de Maramureș la alegerile parlamentare. După împărțirea colegiilor în cadrul USL Maramureș, printre cele trei zone vulnerabile s-a numărat și Maramureșul Istoric, acolo unde, candidatul PDL, actualul senator Gheorghe Mihai Bîrlea, părea a fi sigur de un nou mandat. Lucrurile nu mai stau de loc așa, după ce ministrul Liviu Marian Pop și-a anunțat dispoziția de a candida din partea PSD pentru mandatul de senator. Sigur, deocamdată, nu e nimic bătut în cuie, dar important este că ministrul va accepta candidatura după ce în alte ocazii de acest gen a refuzat categoric. Dacă lucrurile vor decurge normal, USL poate să fie sigură că mandatul de senator din acest colegiu le va intra în portofoliu! (Grigore Ciascai)

„Chiar daca as candida la alegerile din 9 decembrie si as fi ales, dacă mi s-ar propune postul de ministru pentru Dialog Social, l-as accepta. Strategia pe care am facut-o a fost pentru a crea acest dialog, chiar daca nu voi conduce eu, ci un alt ministru, e foarte important sa se identifice identitatea acestui minister, chiar daca va fi cu portofoliu. Sunt sanse foarte mari sa candidez. Lucrul acesta il voi decide in foarte scurt timp”, a spus Pop intr-un interviu acordat agentiei NewsIn.

Intrebat despre necesitatea infiintarii unui minister precum cel pe care il conduce, Liviu Pop a amintit ca o astfel de institutie este necesara din cauza lipsei dialogului social.

„A mai fost, in jurul anului 2000, o perioada in care exista un portofoliu delegat pentru dialog social, insa in zilele noastre decizia de infiintare a acestui portofoliu a aparut pe fondul lipsei dialogului social, mai ales in ultimii trei ani de zile. Legea dialogului social, pe care Guvernul Boc si-a angajat raspunderea in 2011, a fost un semnal suplimentar ca in Romania o lege a dialogului social se angajeaza prin raspundere, in loc sa se parcurga procedurile normale.

Lipsa dialogului social a dus la foarte multe lucruri tensionate in societate si nu numai. Chiar daca Romania trece printr-o criza economica, prin dialog se pot gasi solutii de rezolvare a acesteia. Din pacate, fosta guvernare a refuzat dialogul, pe foarte multe paliere. Au fost multe ministere care, intr-un an de zile, nu au convocat nicio comisie de dialog social, prefecturi in care in acest interval nu s-au intalnit aceste comisii”, a explicat Liviu Pop.

Pe de alta parte, ministrul a spus ca dupa aparitia dialogului social, in noiembrie 2011, a fost un adevarat dezastru in ceea ce priveste relatiile de munca, contractele colective de munca, reprezentativitatea sindicatelor si a patronatelor.

„Toate acestea au dus la blocarea Consiliului Economic si Social (CES), forul suprem de decizie, for care este prevazut si in Constitutie. Deblocarea acestui CES este, de altfel, una dintre prioritatile mele, ca ministru pentru dialog social”, a declarat Pop.

Ministrul a mai explicat ca o deblocare a dialogului social inseamna automat o corectare a legii dialogului social, la care, in momentul de fata, Romania este intr-un stadiu avansat.

„Discutam de tot ceea inseamna relatii la nivel de prefecturi, de institutii deconcentrate, in asa fel incat toate actele normative care se doresc a fi aprobate de autoritatea centrala sau autoritatea locala sa fie dezbatute”, a anuntat ministrul.

Liviu Marian Pop a spus ca alte activitati ale ministerului vizeaza inspectia muncii si formarea profesionala, „pentru ca acestea sunt activitati intrepatrunse in ceea ce inseamna procedura de negociere”.

„Acestea ar fi cele trei directii, in mare, ale Ministerului pentru Dialog Social, chiar daca in momentul de fata ministrul Muncii raspunde de inspectia muncii si formarea profesionala”, a incheiat el.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA