AcasăActualitateSocialUrmează două zile de instabilitate atmosferică accentuată pentru Maramureş!

Urmează două zile de instabilitate atmosferică accentuată pentru Maramureş!

DISTRIBUIȚI

Instituţia Prefectului a primit  de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord o informare de instabilitate atmosferică valabilă în intervalul 31 iulie a.c., ora 10.00 – 1 august a.c., ora 21.00. În adresă se menţionează că instabilitatea atmosferică se va accentua treptat, la nivelul judeţului nostru, dar mai ales în zona montană. Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, averse şi posibile căderi de grindină. Local, precipitaţiile vor avea caracter, torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi, local 20-30 l/mp.
Prefectul Sorin Rednic, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat informarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi pregătirea echipelor de intervenţie. De asemenea, au fost înştiinţaţi şi membrii grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU Maramureş.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă recomandă  cetăţenilor să îşi închidă ferestrele de la locuinţe şi alte categorii de construcţii. La deplasarea în afara locuinţelor, populaţia este obligată să evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţa în pericol. O atenţie deosebită trebuie acordată şi şarpantelor de pe blocurile de locuinţe, ce pot fi smulse de rafalele de vânt puternic şi pot pune în pericol viaţa persoanelor care trec sau se află prin acele zone.
Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze maşinile sub copacii izolaţi sau în apropierea unor arbori care se pot prăbuşi sub rafalele puternice ale vântului, care pot produce daune însemnate sau pune în pericol integritatea persoanelor aflate în autovehicule.
În cazul afectării de vântul puternic al unor stâlpi de la reţele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu atingă aceşti stâlpi sau firele căzute la pământ. Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor probleme generate de intensificările de vânt sau de precipitaţii însemnate.
Echipe de intervenţie sunt pregătite să remedieze eventualele deficienţe care pot apărea în reţelele de furnizare a energiei electrice, apă şi canalizare, gaz şi telefonie. Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă vor  asigura şi  monitoriza secţiunile de scurgere a apelor rezultate în urma precipitaţiilor, în zona şanţurilor, rigolelor, văilor şi pâraielor.
Amatorii de drumeţii montane este bine să îşi anunţe prezenţa, în zonă, jandarmilor montani şi salvamontiştilor. O altă cerinţă adresată se referă la evitarea campării (inclusiv instalarea de corturi) în apropierea văilor, pâraielor, podurilor şi podeţelor care, datorită precitaţiilor sub formă de averse, pot duce la creşterea nivelurilor şi debitelor acestora sau la transportarea de aluviuni şi material lemnos. Acestea pot bloca scurgerea apelor în albia naturală a văilor şi pâraielor şi bineînţeles surprinde şi pune în pericol viaţa turiştilor.
Situaţia hidrometeorologică va fi monitorizată permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operaţional al ISU Maramureş şi de angajaţii din dispeceratul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA