Acasăsinucidere maramuresURMĂRILE PUCIULUI - Declinul turismului va afecta creșterea economiei Turciei

URMĂRILE PUCIULUI – Declinul turismului va afecta creșterea economiei Turciei

DISTRIBUIȚI

URMĂRILE PUCIULUI Ritmul de creștere al economiei Turciei în 2016 și 2017 va fi mai redus decât a estimat Guvernul, din cauza efectelor loviturii de stat, care au dus la deprecierea lirei turcești și au afectat turismul, se arată într-un studiu realizat în rândul a 41 de economiști, transmite Reuters.

URMĂRILE PUCIULUI Studiul, la care au luat parte economiști din și din afara Turciei, s-a desfășurat săptămâna aceasta. Aceștia se așteaptă ca PIB-ul Turciei să înregistreze o creștere de 3,5% în 2016 și în 2017, sub estimările Guvernului, de 4,5% anul acesta și de 5% anul viitor.

În 2015, economia turcă a crescut cu 4%, iar în primul trimestru din acest an a înregistrat un avans de 4,8%.

Analiștii avertizează că veniturile din turism vor scădea cu un sfert în acest an, ceea ce va costa Turcia aproximativ opt miliarde de dolari și va șterge peste o jumătate de punct din creșterea economică.

Lira turcească s-a apreciat luni cu 3% în raport cu dolarul american, după ce vineri s-a depreciat cu aproape 5%, cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi de moneda turcă, după luna octombrie 2008. Dar miercuri seară lira a ajuns din nou la un nivel record scăzut, la 3,0970 dolari.

Deprecierea vine după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri instaurarea stării de urgență pentru trei luni în Turcia, afirmând că acest lucru le va permite autorităților să acționeze mai rapid și mai eficient pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili pentru lovitura de stat eșuată. De asemenea, lira a fost afectată de avertizările agențiilor de evaluare financiară Fitch Ratings și Moody’s Investors Services privind posibilitatea retrogradării ratingului Turciei, în urma tentativei de lovitură de stat și de decizia Standard & Poor’s Ratings Services de a retrograda ratingul suveran al Turciei.

Economiștii avertizează că instaurarea stării de urgență va afecta și mai mult turismul din Turcia.

Costurile de împrumut ale Turciei ar putea crește, iar riscurile negative au sporit după recenta tentativă de lovitură de stat, a afirmat joi vicepremierul Mehmet Simsek. Există câteva motive pentru încetinirea la care ne așteptăm: în primul rând — deteriorarea turismului și, în al doilea rând, companiile cu datorii în valută se confruntă cu o creștere a costurilor lor de finanțare, din cauza deprecierii lirei turcești, a explicat economistul Finansbank, Deniz Cicek.

continuarea aici

sursa foto

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.






TE-AR MAI PUTEA INTERESA