AcasăNews AlertTREI VIDEO-uri - UPDATE 4 - Trafic de coşmar pe DN 18...

TREI VIDEO-uri – UPDATE 4 – Trafic de coşmar pe DN 18 în Pasul GUTÂI. Primul tirist amendat de poliţie. Şeful de la Înmatriculări Auto Maramureş a ajuns cu maşina în şanţ pe Gutâi

spot_img

DISTRIBUIȚI

VEZI IMAGINI DE PE DEALUL MOISEIULUI ŞI CAVNIC

VEZI IMAGINI DIN BORŞA

VEZI IMAGINI DE PE DN 18 din PASUL GUTÂI

2.actualmm.ro

Nenorocire pe DN 18 în Pasul Gutâi. Mai multe tir-uri au rămas blocate şi nu pot urca muntele. Utilajele de deszăpezire sunt pe teren, însă abia fac fata ninsorii. Mai mult, la acestă oră ninge pe sectoare de drumuri naţionale la Borşa, dar şi pe cele judeţene la Cavnic. Cade lapoviţă în zona limitrofă a comunei Poienile de Sub Munte, municipiile Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei. Pe DN, în Pasul Prislop, se găseşte pe carosabil, între km 157 şi 180, un strat de zăpadă frământată care are grosimea cuprinsă între 0-1 cm.

ACTUALIZARE 1:

Florin Sironka, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor s-a răsturnat într-un şanţ pe Gutâi cu autoturismul de teren. Acesta cobora muntele spre Sighetu Marmaţiei, când autovehiculul nu a mai răspuns comenzilor din cauza zăpezii şi a ajuns în şanţ. Autovehiculul a fost scos de o maşină de deszăpezire. Din fericire şeful SPCRPCIV Maramureş a scăpat fără nicio zgârietură.Aceleaşi condiţii de circulaţie  întâlnesc conducătorii de autovehicule, pe tronsonul DN 17C, pe Dealul Ştefăniţei, dar şi în zona oraşului Cavnic, pe DJ 184 (sectorul cuprins din zona montană, până la intersecţia cu drumul spre localitatea Strâmbu Băiuţ, dar şi în Pasul Roata) şi pe DJ 109F, în zona pârtiilor de schi, la canton şi spre  localitatea Budeşti. Se acţionează cu utilaje şi material antiderapant pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi asigurarea desfăşurării traficului rutier, în condiţii de iarnă.

ACTUALIZARE 2:

Celelalte sectoare de drumuri naţionale şi judeţene au carosabilul curat, dar umed. Comitetul Judeţean de Iarnă recomandă conducătorilor auto să îşi adapteze viteza la condiţiile de pe carosabil, dar şi la  cele meteorologice. Este important ca şoferii să circule preventiv şi să păstreze o distanţă suficientă faţă de autovehiculul din faţă pentru putea opri autoturismul în siguranţă, în caz de nevoie. Conducătorii auto  nu trebuie să accelereze autovehiculele la ieşirea din viraje (cu precădere în pasurile montane şi zonele de deal). De asemenea, este de evitat bruscarea comenzilor autovehiculului. Frânarea  acestuia se va efectua, din timp, cu frâna de motor pentru a evita derapajele care pot contribui la producerea de accidente sau la ieşirea în decor a autovehiculelor. La plecarea de pe loc este indicat să se folosească treapta a doua de viteze, acţionând foarte fin ambreiajul. Se va evita opririle şi staţionările în rampă sau pantă.

ACTUALIZARE 3: Prima amendă

În Pasul Gutâi, judeţul Maramareş, a fost sancţionat conducătorul unui autotren cu semiremorcă, cu 1.005 lei, pentru neechiparea autoturismului cu anvelope de iarnă. Astăzi, 8 decembrie, în jurul orei 14.50, pe DN 18, la km 17, în apropierea Pasului Gutâi, pe raza judeţului Maramureş, a fost depistat primul conducător auto, care conducea un ansamblu de autovehicule format dintr-un autotren şi semiremorcă, pe un drum acoperit cu zăpadă, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă pe reţelele axei de tracţiune sau fără a avea montate lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate. Acesta a fost sancţionat contravenţional conform art. 102 alin.1, pct. 28 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu 15 puncte amendă, reprezentând 1.005 de lei, dispunându-se de asemenea, reţinerea certificatului de înmatriculare până la remedierea aspectelor constatate.

ACTUALIZARE 4: Prefectul nemulţumit de intervenţia drumarilor

Ninsoarea abundentă căzută în această după amiază şi spre seară pe DN 18, în Pasul Gutâi a contribuit la desfăşurarea cu dificultate a traficului rutier, pe tronsonul de urcare dinspre oraşul Baia Sprie. Prefectul Sandu Pocol a fost informat despre probleme apărute în trafic şi a solicitat prezenţa la faţa locului a echipajelor de poliţie rutiere, în vederea asigurării desfăşurării traficului rutier, dar şi a reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă,  Instituţiei Prefectului şi Secţiei de Drumuri Naţionale pentru monitorizarea situaţiei şi îndeplinirea atribuţiilor specifice de intervenţie în situaţii de urgenţă generate de fenomene meteorologice specifice perioadei de iarnă.

Zăpadă frământată de pe carosabil, care măsura între 4-7 cm, a pus la încercare conducătorii autovehiculelor care s-au deplasat pe drumul naţional şi au încercat să traverseze pasul montan pentru a ajunge în Maramureşul istoric. Două autovehicule de tonaj (TIR-uri) şi care nu erau încărcate cu marfă au fost nevoite să rămână pe partea dreaptă a benzii de rulare, datorită faptului că nu aveau aderenţă. Au fost remorcate şi tractate de către societatea care asigură întreţinea şi viabilitatea drumului până în parcarea din vârful pasului.

Alte două TIR-uri au rămas într-un loc de refugiu, pe partea stângă a drumului. Un al TIR a rămas pe partea dreaptă de rulare a drumului, la km 17,  într-o zonă cu carosabil alunecos. A refuzat să fie remorcat, deşi nu era echipat corespunzător pentru circulaţie rutieră în condiţii de iarnă, conform legislaţiei care a intrat în vigoare la data de 1 noiembrie. Poliţiştii i-au aplicat o sancţiune contravenţională şi i-au reţinut şoferului certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

O altă sancţiune contravenţională a fost aplicată unui alt conducător auto care se afla la volanul unui autoturism care nu avea anvelope de iarnă montate pe maşină.  Din cauza zăpezii frământate existente pe carosabil şi a drumului alunecos, trei autovehicule au derapat şi s-au oprit în şanţul de pe marginea drumului, în sensul de mers. Agenţii de poliţie rutieră au fluidizat circulaţia autovehiculelor în zonele cu probleme, pentru a permite pompierilor militari, drumarilor să intervină pentru repunerea autoturismelor pe carosabil.

Pentru a evita blocarea traficului rutier şi a preveni deraparea sau producerea de accidente rutiere a fost instituit unui filtru de către un echipaj de poliţie rutieră la ieşirea din oraşul Baia Sprie către Pasul Gutâi, dar şi de cealaltă parte a versantului, în localitatea Deseşti. Poliţiştii nu au permis accesul şoferilor care au dorit să traverseze Pasul Gutâi cu autovehicule de tonaj, dar care nu avea încărcătură. Angajaţii societăţii care asigură şi întreţine viabilitatea drumului naţional au acţionat cu patru utilaje şi au împrăştiat material antiderapant, însă în condiţii de ninsoare abundentă pe ambii versanţi ai muntelui nu au reuşit să facă faţă şi să asigure desfăşurarea traficului rutier în siguranţă.

Prefectul Sandu Pocol a spus: „Sunt total nemulţumit de modul în care s-a intervenit şi s-a acţionat pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabilul DN 18, în Pasul Gutâi. Dacă până în anii trecuţi nu au fost probleme deosebite şi am reuşit să asigurăm desfăşurarea traficului rutier în condiţii de iarnă, dar în siguranţă pentru şoferi şi pasageri, în după amiaza şi seara de astăzi, cei care aveau obligaţia să intervină la deszăpezire au ieşit cu întârziere şi nu au avut suficiente utilaje care să facă faţă ninsorii abundente şi să cureţe de pe carosabil zăpada depusă. Li s-a cerut să cureţe de zăpadă locurile de refugiu (parcările de pe traseu) pentru a permite oprirea în siguranţă a autovehiculelor care nu puteau traversa zona montană, fără a perturba traficul rutier. De asemenea, li s-a cerut să îndepărteze zăpada de pe carosabil, în zonele cu viraje strânse („ac de păr”). Am convingerea că vor fi amendaţi de către poliţiştii Serviciului Poliţiei Rutiere pentru modul în care s-au desfăşurat lucrările de deszăpezire şi pentru perturbarea traficului rutier, datorită carosabilului alunecos şi acoperit cu zapadă. Dacă societatea nu va înţelege demersul nostru de a mări numărul utilajelor de intervenţie şi a celor de încărcare a materialului antiderapant, vom solicita celor în drept rezilierea contractului de deszăpezire. În condiţiile în care DN 18 reprezintă legătura rutieră principală cu Maramureşul Istoric, nu ne putem permite să blocăm şi să închidem acest drum naţional pe care se realizează aprovizionarea zonei de peste deal cu diferite produse necesare traiului zilnic, sunt transportate persoane cu probleme de sănătate pentru dializă sau se asigură accesul autovehiculelor de intervenţie”.

Voi întreprinde demersurile necesare, pe care mi le conferă legea, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de a solicita închiderea pe perioada de iarnă a drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi, a mai adăugat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor auto să circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile de trafic, la cele de pe carosabil şi cele meteorologice şi să păstreze o distanţă suficientă faţă de ceilalţi participanţi pentru putea opri autoturismul în siguranţă, în caz de nevoie. Este important ca şoferii să ţină cont de recomandările echipajelor poliţiei rutiere aflate în trafic. Nu trebuie să bruscaţi comenzile autovehiculului. Frânarea  acestuia se va face, din timp, cu frâna de motor pentru a evita derapajele care pot contribui la producerea de accidente sau ieşirea în decor a autovehiculelor. Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a se evita intrarea în derapaj. Reducerea vitezei se va face cu ajutorul frânei de motor. Se vor evita opririle şi staţionările în rampă sau pantă. Conducătorii auto trebuie să aibă o grijă deosebită la coborârea pantelor şi  nu trebuie să accelereze autovehiculele la ieşirea din viraje (cu precădere în pasurile montane şi zonele de deal).

 

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA