Acasăoameni noiUNICAT - Un român a ajuns vedetă la Salonul Auto de la...

UNICAT – Un român a ajuns vedetă la Salonul Auto de la Frankfurt cu o maşină construită din lemn de frasin! (VIDEO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Szabó Péter este un bărbat din Mureş care are o mare pasiune pentru lemn. Cea mai recentă realizare a lui se numeşte Julia şi este un automobil făcut din lemn de frasin.

Szabó Péter, un localnic din Corunca (judeţul Mureş), sculptează în lemn, în timpul liber. În urmă cu cinci ani, a reuşit să construiască o trăsură, după care şi-a propus ceva şi mai interesant: o maşină, una funcţională. Aşa că s-a pus pe treabă: a cumpărat patru metri cubi de lemn de frasin, care s-a transformat, după mii de ore de muncă, într-o maşină în care nu s-a folosit mai mult de un metru cub de lemn.

„Mi-am dorit ceva unicat, cu o structură solidă, totul să fie conceput de mine, să nu iau tiparul de nicăieri. Am ales să fac o maşină din lemn masiv. Nu pot spune că a fost greu, dar a fost o muncă foarte meticuloasă. La partea mecanică m-a ajutat un consătean pe nume Csaba, el fiind atât mecanic, cât şi lăcătuş. La caroserie am lucrat singur. Când am căutat pe internet lemnul iniţial, am achiziţionat trei metri cubi, dar apucându-mă de treabă am văzut că nu a fost suficient, aşa că am mai comandat. La prima vedere pare mult, dar când începi să realizezi şi să sculptezi în lemn, constaţi că foarte mult se aruncă până rămâne câte o bucată bună de montat“, povesteşte realizatorul maşinii.

Şasiul a fost creat de Matyus Csaba, un bun prieten al artistului, pe baza punţilor preluate de pe un Ford Taunus, apoi lemnul a fost şlefuit şi lăcuit de Szabó Péter, care a realizat atât designul cât şi caroseria maşinii. Tot de pe Fordul Taunus a fost preluat şi motorul V6, de pe un Ford Probe au fost luate scaunele, care au fost retapiţate şi adaptate formei maşinii de către un alt artizan, tot din Târgu Mureş. Parbrizul automobilului Julia a fost preluat de pe un Mercedes-Benz Cobra şi a fost nevoie de trei încercări pentru ca geamul să fie tăiat cum trebuie, fără a se mai sparge. Partea electronică este de fabricaţie germană. Deşi aspectul este unul clasic, maşina este adaptată la ultimele tehnologii.

Cum a ajuns la Frankfurt

„Dacă mă întrebaţi ce pregătire am, pot să vă spun că am lucrat în mai multe domenii. În tinereţe am lucrat 11 ani ca tâmplar, apoi am fost solist la Opera Maghiară din Cluj, alţi 11 ani m-am ocupat de o firmă de construcţii, iar în ultimii ani împreună cu soţia ne ocupăm de o casă de oaspeţi. Cea mai mare pasiune o am pentru sculptură. Când eram mai tânăr, am avut norocul să stau pe lângă un unchi care era sculptor. De asemenea, recunosc că mereu m-a fascinat designul“, completează mureşeanul Szabó Péter.

Bărbatul a realizat, de-a lungul timpului, case de vacanţă din lemn şi s-a ocupat şi de proiectări în domeniu. După ce a terminat de lucrat inedita maşină, Peter a ajuns să o prezinte la Salonul Auto de la Frankfurt, care s-a desfăşurat în Germania în luna septembrie. Participarea lui la importantul eveniment al industriei automobilelor s-a întâmplat graţie unui vizitator găzduit la casa de oaspeţi, afacerea de familie din ultimii ani.

„A venit un german, proprietarul unei companii de IT. El colabora cu o firmă românească. S-au gândit iniţial să îi facă maşinii un fel de «voice-control» (n.r. – control vocal), apoi mi-a propus să merg cu ea la expoziţia de la Frankfurt. Eu m-am gândit că merită şi iată că am ajuns şi acolo“, mai spune sculptorul Szabó Péter Ajuns la Salonul Auto de la Frankfurt, mureşeanul Szabó Péter a atras a sute de curioşi. Majoritatea se opreau la standurile vecine pentru câteva clipe, iar apoi se adunau cu zecile lângă invenţia românească. „În permanenţă erau 30-40 de oameni în jurul maşinii. La standurile vecine dacă erau 3-4 oameni la câteva ore. Majoritatea veneau şi întrebau curioşi dacă într-adevăr maşina e din lemn. Le-am explicat cât am muncit la ea şi că e din lemn şi toţi se mirau“, explică realizatorul maşinii.

masina lemn2De ce se numeşte Julia

Realizarea maşinii din lemn de frasin a costat 18.000 de euro, dar preţul ei adevărat nu poate fi estimat, spune mureşeanul. „Am numit-o Julia, după soţie şi este nepreţuită, la fel ca şi ea. Încă nu mi-a propus cineva o sumă pentru maşină, dar m-a sfătuit multă lume să nu o vând vreodată nici măcar pe câteva sute de mii de euro. Valoarea ei este mult mai mare, mai ales în timp, de ordinul milioanelor de euro“, mai spune bărbatul. Sculptorul vrea ca măiestria lui pentru sculptat să meargă mai departe, din generaţie în generaţie, şi adaugă că cei patru copii ai lui ştiu deja câte puţin din secretele pasiunii pentru lemn. Unul i-a călcat deja pe urme şi cântă şi el la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, iar la sculptat se întrec toţi. Până la viitoarea operă de artă realizată de artist, Szabó Péter vrea să promoveze ultima invenţie. Mureşeanul îşi propune acum să scoată bijuteria pe patru roţi în lume, la cât mai multe expoziţii. A primit şi o invitaţie, pe care vrea să o onoreze: în primăvara anului viitor va duce maşina Julia la Budapesta.

De ce a ales să folosească lemn de frasin

Lemnul de frasin este un lemn de esenţă tare, iar maşina a fost realizată să reziste în timp. Fiecare linie, a fost sculptată cu mare grijă de artist, iar finisările elegante atrag atenţia tuturor.

Sursa: frip.ro

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA