spot_img
Acasăsinucidere maramuresUN SUPERSTAR - Janis Joplin ar fi împlinit astăzi 73 de ani...

UN SUPERSTAR – Janis Joplin ar fi împlinit astăzi 73 de ani (VIDEO)

DISTRIBUIȚI

Janis Lyn Joplin (n. 19 ianuarie 1943, Port Arthur, Texas – d. 4 octombrie 1970, Los Angeles) a fost o cântăreață,compozitoare și textieră americană de muzică rock (blues-rock, hard rock, psihedelic) cu influențe de rhythm and blues și soul. Joplin este considerată unul dintre cele trei superstaruri ale generației flower power, alături de Jimi Hendrix și Jim Morrison.

Joplin a devenit cunoscută în anii 1960 prin albumele înregistrate alături de formația Big Brother and the Holding Company. Ulterior, cântăreața a decis să se dedice unei cariere independente, care s-a dovedit a fi de succes.

La data de 4 octombrie, 1970, Janis Joplin a fost găsită moartă în camera sa de la Hotelul Landmark Motor. Cauza oficială a decesului a fost consumul excesiv de heroină, combinat cu efectele alcoolului.

Janis Lyn Joplin s-a născut la data de 19 ianuarie 1943 în orașul american de provincie Port Arthur, din statul Texas, S.U.A.. Tatăl său, Seth Ward Joplin (n. 1910 – d. 1987), ocupa postul de inginer la o veche rafinărie de petrol, în timp ce mama sa, Dorothy Bonita East Joplin (n. 1913 – d. 1998) lucra la o școală superioară din oraș.

Conform spuselor lui Janis, tatăl său era „o persoană intelectuală, care a citit multe cărți și adora să vorbească și să dezbată diverse subiecte”. Joplin a afirmat în ultimii săi ani de viață că tatăl său a fost foarte important pentru ea, deoarece el a fost singurul care a încercat să o facă să gândească logic. Din familia Joplin, membră a Bisericii lui Hristos, o mișcare religioasă ale cărei baze sunt susținute doar de către Biblie, făceau parte și Laura Lee și Michael Ross, cei doi frați mai tineri ai lui Janis.

Părinții săi au remarcat încă din copilărie că Janis cerea mult mai multă atenție decât ceilalți doi copii ai lor, Dorothy declarând presei „ea era nefericită când nu primea atenția de care avea nevoie. Normalitatea era un lucru inadecvat pentru ea.”

Joplin a urmat Universitatea din Texas. Cântă în compania unor formații locale de muzică country și bluegrass.

 

În 1966, evoluează în San Francisco alături de grupul Big Brother and the Holding Company. În această formulă, Joplin participă la Festivalul de la Monterey din anul următor, unde primirea entuziastă a publicului îi determină consacrarea. În 1968, va semna un contract cu Albert Grossman (managerul lui Bob Dylan). Înregistrează la New York albumul Cheap Thrills, disc ce intră imediat în clasamentele din Regatul Unit și din Statele Unite ale Americii. Janis Joplin părăsește Big Brogher and the Holding Company și urmează o carieră solo, alături de diverse formații de acompaniament.

În 1970 colaborează cu grupul nou format Full Tilt Boogie Band, alături de care înregistrează în anul următor discul Pearl.

La data de 4 octombrie, 1970, Janis Joplin a fost găsită moartă în camera sa de la Hotelul Landmark Motor. Cauza oficială a decesului a fost consumul excesiv de heroină, combinat cu efectele alcoolului.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA