AcasăActualitateSocialUN MARAMUREȘEAN LE-A VENIT DE HAC - Lovitură dură pentru ”băieţii deştepţi”...

UN MARAMUREȘEAN LE-A VENIT DE HAC – Lovitură dură pentru ”băieţii deştepţi” de la Energy Holding

spot_img

DISTRIBUIȚI

Compania Energy Holding, creaţia lui Bogdan Buzăianu, „cel mai deştept băiat” din energie, şi a fostului ministru PSD Dan Ioan Popescu, a pierdut procesul cu Euro Insol, administratorul judiciar al societăţii de stat Hidroelectrica, privind denunţarea contractului de vânzare a energiei electrice, după ce Curtea de Apel a respins recursul. Decizia este irevocabilă, nemaiexistând altă cale de atac.

„În data de 12.11.2015, Curtea de Apel București a respins recursul declarat de Energy Holding împotriva sentinței civile nr. 43 din 06.01.2015, pronunțată în Dosarul nr. 29713/3/2012 de Tribunalul București, prin care s-a respins contestația formulată împotriva măsurii Administratorului Judiciar Euro Insol de denunțare a contractului de vânzare cumpărare energie electrică nr. 33CE/14.01.2004 încheiat cu Hidroelectrica. Decizia este irevocabilă, nemaiexistând altă cale de atac”, se arată într-un comunicat al Euro Insol, companie condusă de maramureșeanul Remus Borza (născut la 12 ianuarie 1973 în Copalnic Mănăștur).

Energy Holding a denunţat în instanţă ruperea în 2012 a contractului foarte avantajos de achiziţie de curent de la Hidroelectrica, societate aflată la acel moment în insolvenţă. După deschiderea procedurii, administratorul judiciar Euro Insol a început negocierile cu toți comercianţii de energie, aşa-numiţii băieţi deştepţi, în scopul alinierii prețului contractual (între 103 – 132 lei/MWh) la cel practicat pe piețele de energie electrică, unde energia era tranzacționată la prețuri duble față de cele din contracte (între 220 – 300 lei/MWh). Cu excepţia a trei societăţi, niciunul dintre traderi nu a fost de acord cu mărirea preţului la curentul livrat de producătorul de stat. Prin urmare, Euro Insol a rupt toate contractele.

Remus Borza a spus că vânzarea de energie electrică la prețurile din contracte a generat pentru Hidroelectrica doar în perioada 2006-2012 o pierdere cumulată de aproximativ 4,875 miliarde de lei (aproximativ 1,1 miliarde de euro).

”În contextul eșecului negocierilor cu traderii de energie, în data de 24.07.2012, administratorul judiciar a denunțat, printre altele, și Contractul de vânzare cumpărare energie electrică încheiat de Hidroelectrica cu Energy Holding nr. 33CE/14.01.2004. În perioada de derulare a contractului, diferența dintre valoarea prețului mediu anual al Pieței Zilei Următoare (PZU) și valoarea contractuală a prețului energiei livrate firmei Energy Holding a generat în perioada 2006 – 31 mai 2012 o pierdere de 1,45 miliarde de lei. Prin denunțarea contractului cu Energy Hoding, Hidroelectrica a obținut, până în prezent, venituri suplimentare de peste 550 milioane de lei, ceea ce a permis companiei să înregistreze un profit record de peste 2 miliarde de lei cumulat pe exercițiile financiare 2013-2014 și aproape 1 miliard de lei pe primele 10 luni din 2015”, a spus Borza, reprezentantul Euro Insol.

Energy Holding a contestat măsura administratorului judiciar de denunțare a contractului de vânzare – cumpărare a energiei electrice. În prima fază, Tribunalul București a respins, la data de 29 mai 2013, ca inadmisibilă contestația formulată de Energy Holding, soluția instanței de fond fiind casată de Curtea de Apel în data de 20 martie 2014. În rejudecare, în data de 17 decembrie 2014, Tribunalul București a soluționat cauza pe fond, pronunțarea fiind amânată până la data de 6 ianuarie 2015, când a respins ca neîntemeiată contestația Energy Holding împotriva deciziei administratorului judiciar.

„Decizia Curţii de Apel Bucureşti de ieri este fără îndoială corectă, legală şi mai ales morală. Timp de aproape 10 ani, venituri de sute de milioane de euro care ar fi trebuit să intre în conturile Hidroelectrica şi implicit ale Statului Roman, prin încheierea şi ulterior derularea acestor contracte frauduloase erau deturnate în buzunarele unor băieţi care şi-au achiziţionat palate, iahturi şi proprietăţi la Monte Carlo sau, mai nou, Dubai, ori ale căror nume apar în vitrina celor mai scumpe şi exclusiviste magazine din lume”, a declarat Borza. Acesta face referire bineînţeles la Bogdan Buzăianu şi la Dan Ioan Popescu. Numele lor sunt gravate pe vitrina House of Bijan, cunoscut ca fiind cel mai scump magazin din lume. Ei apar alături de clienţi faimoşi ai precum Barack Obama, Vladimir Putin, Tony Blair, Arnold Schwarzenegger, Michael Jordan, dar şi miliardari din Golf.

Numele lui Buzăianu a reapărut recent în spaţiul public când DNA a deschis un dosar pe numele Elenei Udrea. Presa a scris, citând surse din cadrul Direcţiei Anticorupţie, că Dan Andronic, patronul trustului Evenimentul Zilei şi Radu Budeanu, patronul Cancan TV, ar fi întermediat o şpagă de 5 milioane de dolari pretinsă de Udrea lui Buzăianu. Conform ordonanţei procurorilor, Udrea ar fi primit mită într-un contract între firma de stat Hidroelectrica, producătorul celei mai ieftine energii din România, și o companie privată. Surse susţin că deputatul a încasat de la Buzăianu 3,8 milioane de dolari, plus o creanță de 900.000 de euro, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu Hidroelectrica.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA