AcasăEvenimentUmbrelă după ploaie! Ministerul Economiei a luat unele măsuri după moartea celor...

Umbrelă după ploaie! Ministerul Economiei a luat unele măsuri după moartea celor cinci băimăreni în Galeria Borzaș

spot_img

DISTRIBUIȚI

Oficialii Ministerului Economiei recunosc că mina respectivă unde s-a produs tragedia nu beneficia de pază şi nu a fost pentru prima dată când rromii din zonă au încercat să intre acolo. După cum se ştie, în data de 27 decembrie a.c. un grup de 3 persoane a pătruns în subteranul minei Aurum-Sasar, pe o galerie de acces până la un puţ orb săpat pe o adâncime de 50 m.
Acest puţ asigura accesul la orizontul de bază. Cei 3 şi-au continuat drumul pe galeria de la baza puţului orb până la o surpare veche, stabilizată, aflată la o distanţă de cca 150 m. Au trecut în spatele surpării printr-o breşă la contactul dintre tavanul galeriei şi surpare. Tragedia s-a produs în momentul în care aceste persoane au ajuns în spatele surpării, unde nivelul concentraţiei de gaze toxice era mult peste limita admisă, ca urmare a faptului că surparea a obturat profilul liber al galeriei.
În cursul zilei de 28 decembrie a.c. un alt grup de 3 persoane, fără a anunţa autorităţile despre evenimentul produs, a încercat salvarea primilor 3, intraţi cu o zi inainte. 2 dintre persoanele din a două echipă au trecut prin surpare. Pe cale de consecinţă au inhalat gaze toxice. A 3-a persoana a ieşit din subteran şi, astfel abia în seara celei de-a doua zi, au fost anunţate autorităţile despre evenimentul produs.
Conducerea unităţii a mobilizat la amplasament forţele necesare, dar s-a dovedit că intervenţia în subteran este imposibilă cu mijloace obişnuite. Din acest motiv în seara zilei de 28 decembrie, conducerea Ministerului Economiei a alertat Staţia de Salvare Miniera Petroşani, dispunând deplasarea unei echipe de salvatori, formată din 12 persoane, împreună cu seful staţiei de salvare, pentru a interveni în locaţie.
După identificarea traseelor şi punerea la dispoziţie a echipamentelor specifice, trupurile neinsufleţite au fost recuperate şi în dimineaţa zilei de 29 decembrie au fost aduse la suprafaţă.
Mina Aurum-Săsar a fost aprobată la închidere prin HG 644/2007. Are plan de încetare a activităţii şi beneficiază de fonduri de conservare pasivă doar pentru incinta principală şi galeriile din incintă. Galeria la care a avut loc incidentul este o galerie care face parte dintr-un sector izolat al fostei mine şi nu are fonduri de conservare pasivă, prin urmare nu beneficia de pază.
Cu toate acestea accesul în subteran a fost blocat cu material de rambleu, grilaj metalic, semne de avertizare şi barieră. Realitatea acestor măsuri poate fi dovedită cu fotografiile deţinute de compania Remin Baia Mare, realizate cu ocazia finalizării lucrărilor de interzicere a accesului în subteran.
De altfel, nu este prima dată când grilajul, materialul de rambleiere şi bariera au fost îndepărtate de către persoane neautorizate.
Pentru evitarea unor cazuri similare, conducerea Ministerului Economiei va intensifica activitatea de monitorizare a măsurilor prevăzute în procedurile specifice conservării minelor aflate în proces de închidere, dispunând
următoarele măsuri suplimentare:
– reverificarea situaţiei din locaţie, inclusiv a zonelor în care au mai fost înregistrate tentative de pătrundere neautorizată;
– reevaluarea planului de măsuri cu privire la monitorizarea zonelor expuse unor astfel de evenimente;
– reactualizarea listei zonelor cu risc similar;
– verificarea şi refacerea tuturor lucrărilor de interzicere a accesului în subteran în acest gen de locaţii;
– reevaluarea programelor şi priorităţilor de închideri de mină (programele anuale de închideri) şi, în funcţie de periculozitatea amplasamentelor, alocarea resurselor financiare necesare din fondurile disponibile.

CITESTE AICI REZULTATUL NECROPSIEI

VEZI AICI IMAGINI DE LA FATA LOCULUI

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA