AcasăAdministrațieACTUALIZARE: “HACKER-IȚI” SAU CU CHEF DE GLUME? - Postări cel puțin ciudate...

ACTUALIZARE: “HACKER-IȚI” SAU CU CHEF DE GLUME? – Postări cel puțin ciudate pe pagina oficială a Consiliului Județean Maramureș

spot_img

DISTRIBUIȚI

În urmă cu puțin timp, câteva postări cel puțin neobișnuite au fost publicate pe pagina oficială de Facebook a Consiliului Județean Maramureș. Mai mult, imaginile de profil și copertă ale paginii instituției au fost schimbate cu unele în care sunt surprinse niște… păsări.

Rămâne de văzut dacă este vorba despre greșeală, ori dacă pagina a fost preluată de vreun hacker. Așteptăm un punct de vedere oficial din partea Consiliului Județean Maramureș, cu privire la acest caz.

ACTUALIZARE:

La câteva ore de la publicarea articolului nostru, instituția a decis că e momentul să facă public un eveniment care a avut loc încă de luna trecută. Mai exact, conform comunicatului oficial, se pare că pagina de Facebook a Consiliului Județean a fost preluată de hackeri printr-un atac cibernetic. De asemenea, în comunicatul transmis azi, 11 august (la mai bine de o lună de la atac), instituția face apel către cei care au furat pagina să o restituie…

Vă redăm mai jos, integral, comunicatul CJ Maramureș cu privire la această situație:

În data de 4 iulie 2020, pagina oficială Facebook a Consiliului Județean Maramureș a fost preluată de hackeri printr-un atac cibernetic, fapt pentru care instituția a efectuat toate demersurile legale pentru recuperarea acesteia. Imediat după furtul paginii creată de instituția județeană, conducerea Consiliului Județean Maramureș a făcut plângeri penale la Inspectoratul Județean de Poliție, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, la SRI dar și la alte organe abilitate să intervină într-un astfel de furt intelectual, pagina Facebook conținând informații și albume foto realizate de angajații instituției, în decursul a peste cinci ani de zile. Totodată, a fost contactați și reprezentanții Facebook, cărora le-a fost reclamată gravitatea problemei. Deși până în prezent atacatorii nu au fost descoperiți, vor fi continuate acțiunile de găsire și pedepsire a celor vinovați, conform legii. Noul Cod Penal prevede pentru infracțiunile contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice pedepse cu închisoarea cuprinse, după caz, între 3 luni și 7 ani.

Natura schimbărilor care s-au efectuat pe pagină indică faptul că cei care au preluat-o ar acționa de pe teritoriul României și nu din afara țării. După mai bine de o lună de inactivitate destinată urmăritorilor, marți, 11 august, cei care au preluat absolut fraudulos această pagină au început să publice conținut care, până la acest moment, nu are legătură cu activitatea instituției.

Instituția Consiliului Județean Maramureș face un apel către cei care au pus stăpânire ilegal pe această pagină să o restituie proprietarilor de drept, în cel mai scurt timp.

Începând cu data de 14 iulie 2020, Consiliului Județean Maramureș deține o nouă pagină Facebook, unde cetățenii pot urmări online activitatea instituției la adresa https://www.facebook.com/judetul.maramures/. Pe această cale, invităm maramureșenii să sprijine cu distribuiri noua pagină a instituției și, de altfel, singura pentru al cărei conținut Consiliul Județean Maramureș își asumă responsabilitatea. De asemenea, îi sfătuim pe urmăritorii vechii pagini să o raporteze, urmând pașii prezentați în secțiunea „Centrul de ajutor Facebook”. Consiliul Județean Maramureș nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul publicat pe pagina pe care nu o mai are în administrare și îndeamnă cetățenii la vigilență maximă în ceea ce privește sursele de informare din mediul online”, se arată în comunicatul transmis de către Consiliul Județean Maramureș.

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA