AcasăActualitateSocialUITAȚI-VĂ DE DOUĂ ORI! – Sfaturi practice pentru achiziționarea cărnii de miel,...

UITAȚI-VĂ DE DOUĂ ORI! – Sfaturi practice pentru achiziționarea cărnii de miel, ouălor și cozonacilor

spot_img

DISTRIBUIȚI

În ajunul Sărbătorilor Pascale, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) atrage atenţia că ouăle, vopseaua de ouă, carnea de miel şi cozonacul trebuie să fie proaspete, astfel că le recomandă românilor să verifice etichetele înainte de a achiziţiona aceste produse.

Specialiştii au spus şi câteva secrete despre cum să alegem cele mai bune produse din rafturi. În acelaşi timp, aceştia nu au ascuns câte E-uri au cozonacii.

 Ouăle și vopseaua

Spre exemplu, APC România atrage atenţia că, notate de la 0 la 3 în funcţie de calitatea ouălor, cele care se găsesc deja vopsite în comerţ, provin de la găini crescute în baterii îmbunătăţite, adică de la găini stresate. Cifra o corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic, cifra 1 de la găini crescute în aer liber, cifra 2 de la găini crescute în hale şi cifra 3 de la găini crescute în baterii modernizate. Cu cât data durabilităţii minimale este mai departe de momentul cumpărării, cu atât oul este mai proaspăt, astfel crescând şansa de a cumpăra ouă extra proaspete.

În ceea ce priveşte vopseaua de ouă, organizaţia subliniază că din 10 tipuri de vopsea roşie ale căror etichete au fost analizate, nouă conţin E 122, un colorant toxic, folosit în industria textilă şi care poate produce astm sau hiperactivitate la copii. Aditivul, interzis în Japonia, Suedia, Austria sau Norvegia, poate produce reacţii la persoanele care nu suportă aspirina. Majoritatea vopselurilor pentru ouă conţin aditivi alimentari, iar în ceea ce priveşte ouăle din categoria 2 şi 3 care provin din hale industriale sau baterii, acestea au coaja subţire, motiv pentru care vopseaua poate pătrunde cu uşurinţă în interior.

Carne de miel proaspătă

Referitor la carnea de miel, APC România recomandă populaţiei să îşi folosească văzul, mirosul şi pipăitul. Spre exemplu, ca şi aspect, carnea proaspătă de miel are suprafaţa acoperită cu o peliculă uscată, iar în secţiune, carnea este lucioasă şi slab umedă. În ceea ce priveşte culoarea, la suprafaţă trebuie să fie roză, iar în secţiune culoare trebuie să fie roşie. În ceea ce priveşte consistenţa, la carnea proaspătă este fermă şi elastică, astfel că urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede. Grăsimea trebuie să fie albă şi compactă, în timp ce măduva oaselor trebui eă fie şi ea elastică. Potrivit specialiştilor, greutatea carcasei ar trebui să fie de peste 12 kilograme, asta pentru că mieii sub această greutate au un conţinut ridicat de apă.

Câte E-uri au cozonacii din comerţ

Specialiştii mai atrag atenţia că şi cozonacul, tradiţionala prăjitură de Paşte, poate fi o bombă cu E-uri, dacă este achiziţionat din comerţ. De pildă, APC România atrage atenţia că reţeta folosită de bunici a fost schimbată de comercianţi, care au renunţat la lapte şi la unt, pentru a scădea costul de producţie, ele fiind înlocuite cu aditivii alimentari. În prezent, pe piaţă se găsesc şi cozonaci cu 14 E-uri, arată specialiştii.

Paştele este o singură dată în fiecare an, nu merită să cumpărăm cozonac cu chimicale. Nici cozonacul nu mai este ce-a fost! S-a inventat cozonacul cu fibră de cartof şi pesmet! Citiţi eticheta! Alegeţi în cunostinţa de cauză! Alegeti calitatea şi nu cantitatea!

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA